βουλή-σήμερα-η-ρύθμιση-μπλόκο-σε-κασιδ-1131339
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.02.2023 | 08:45

Βουλή: Σήμερα η ρύθμιση-μπλόκο σε Κασιδιάρη – Τι προβλέπει

Στη Βουλή φέρνει σήμερα η κυβέρνηση την τροπολογία που θα βάλει φρένο στην υποψηφιότητα του καταδίκασμενου Ηλία Κασιδιάρη.

Ειδικότερα, η διάταξη που έρχεται να συμπληρώσει την ισχύουσα απαγόρευση στον πρωτόδικα καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη να είναι επικεφαλής του κομματικού του συνδυασμού θα προβλέπει ότι α) πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος δεν πρέπει να έχει καταδικασθεί για μια σειρά αδικημάτων, έστω πρωτόδικα β) θα εξετάζεται η καταδίκη, όχι μόνο μελών του κόμματος, αλλά και της “πραγματικής ηγεσίας” για τα προαναφερθέντα αδικήματα. Η μπάλα, με βάση την προτεινόμενη διάταξη, περνά στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα εξετάζει τις υποψηφιότητες και τους συνδυασμούς και εφόσον διαπιστώνει κωλύματα που εμπίπτουν στις προηγούμενες διατάξεις, θα παραπέμπει την υπόθεση στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου που οφείλει να αποφασίζει εντός δύο ημερών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια όσο το δυνατόν ευρύτερη πλειοψηφία για την τροπολογία Κασιδιάρη, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει την κατάθεση ξεχωριστής νομοθετικής ρύθμισης.

«Όχημα» και για τη Χρυσή Αυγή

Η ρύθμιση που θα έρθει, πάντως, δεν θα αφορά μόνο το κόμμα «Έλληνες», όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, καθώς ο νόμος είναι «ομπρέλα» και αναμένεται, υπό προϋποθέσεις, να πιάσει και τη Χρυσή Αυγή, η δίκη της οποίας συνεχίζεται στο Εφετείο, αλλά η λειτουργία της δεν έχει ανασταλεί. Επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, όμως, παραμένει ο Νίκος Μιχαλολιάκος, έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού που έχει το ίδιο «κώλυμα» με τον Ηλία Κασιδιάρη να είναι επικεφαλής του σχηματισμού, εφόσον κατέβει στις εκλογές.

Υπό αυτό το πρίσμα, αν και η πλευρά Μιχαλολιάκου επιλέξει έναν «αχυράνθρωπο», πίσω από τον οποίο θα κρύβεται η πραγματική ηγεσία της οργάνωσης, τότε ανοίγει ο δρόμος για τον Άρειο Πάγο να μην ανακηρύξει και τη Χρυσή Αυγή ως υποψήφιο κόμμα.