βουλή-σε-τι-δεν-απάντησαν-μητσοτάκης-1128650
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.01.2023 | 15:01

Βουλή: Σε τι (δεν) απάντησαν Μητσοτάκης, Τσίπρας  -Σύνοψη μιας προεκλογικής συζήτησης

Η τριήμερη  συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας (απορρίφθηκε με 156 «όχι») του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές, όπως συνήθως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, δεν μας έκανε σοφότερους. Κι αυτό γιατί οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησαν στα βασικά ερωτήματα που έθεσαν ο ένας τον άλλον. Σε αυτά, δηλαδή, που περίμενε απαντήσεις ο ελληνικός λαός.

Πρώτα απ’ όλα ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στο βασικό ερώτημα για το οποίο κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ: Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ ένας υπουργός, τέσσερις ανώτατοι στρατιωτικοί και ένας πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας. Το επιχείρημα: Ότι στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος δεν κατονομάζει (σ.σ. αλλά περιγράφει – «φωτογραφίζει») τα συγκεκριμένα πρόσωπα!

Όμως, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα που έθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τις σακούλες με χρήματα που, σύμφωνα με την γραμματέα του επιχειρηματία Καλογρίτσα, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, πήγαιναν στην Κουμουνδούρου και σε δημοσιογράφους, όπως και σε άλλα πρόσωπα, τα οποία σχεδίαζαν την λειτουργία του καναλιού και της εφημερίδας του κόμματος.Τι (δεν) απάντησε ο Α. Τσίπρας: Ότι η κ. Διαμαντή είναι αναξιόπιστη. (“κατασκευές και ψεύδη για μαύρες σακούλες, που μία μάρτυρας υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου τόλμησε να εξιστορήσει και θα αντιμετωπίσει για αυτό τις νόμιμες συνέπειες;”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ).

Η σύνοψη

Κατά τα άλλα η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που κατέληξε στην (προεκλογική) σύγκρουση των δύο αρχηγών μπορεί να συνοψιστεί στα εξής:

-Άδεια έδρανα τις περισσότερες ώρες της συζήτησης.

-Υψηλοί τόνοι από υπουργούς και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανοίκειες εκφράσεις εκατέρωθεν (σ.σ. με κορυφαίους τους χαρακτηρισμούς «Ρανταπλάν» του Α. Γεωργιάδη προς τον Π. Πολάκη και το «αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης» του Δ. Τζανακόπουλου προς τον Κυρ. Μητσοτάκη.

-Το «κόκκινο» που χτύπησε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο τελευταίος έθεσε το ερώτημα αν ο κ. Μητσοτάκης είναι «ένοχος ή βλαξ». Ερώτημα το οποίο μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής ο κ. Τσίπρας απάντησε, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός είναι ένοχος και όχι μειωμένης αντίληψης».