βουλή-αχτσιόγλου-προϋπολογισμός-περ-658753
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.12.2021 | 22:02

Βουλή- Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός περικοπών

Την «περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας» και την «απουσία μέτρων προστασίας από την ακρίβεια» στον Προϋπολογισμό του 2022, κατήγγειλε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο Κρατικός Προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στηρίζεται στη βασική υπόθεση ότι αρχές του 2022 τελειώνουμε με την πανδημία. «Εξ αυτού και μόνο του λόγου δεν αντανακλά σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διορατικότητα», σημείωσε.

Επισήμανε ότι «αν η κυβέρνηση ήταν σοβαρή, δεν θα δήλωνε ο Πρωθυπουργός πως δεν έχει ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ κινδυνεύουν περισσότερο από αυτούς που βρίσκονται εντός ΜΕΘ. Αν ήταν ειλικρινής δεν θα ισχυριζόταν προκλητικά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει επαρκώς στηριχθεί. Αν ήταν υπεύθυνη και διορατική, δεν θα προέβλεπε μείωση κατά 820 εκατ. της χρηματοδότησης του Κρατικού Προϋπολογισμού προς το υπουργείο Υγείας το 2022, σε σχέση με όσα δόθηκαν φέτος».

«Την ώρα που η χώρα μας έχει τους χειρότερους δείκτες στην πανδημία, η ΝΔ ψάχνει εναγωνίως παράθυρο ευκαιρίας για να αποσύρει ακόμη και την ανεπαρκή στήριξη προς το δημόσιο σύστημα υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ακρίβεια όπως είπε «τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά πλήττονται πολύ πιο έντονα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα είναι πώς θα ανταποκριθούν στο νέο επίπεδο των τιμών, ακόμη κι όταν η αυξητική τάση του πληθωρισμού σταματήσει. Εργαζόμενοι, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις σαρώνονται από το γενικευμένο κύμα ακρίβειας, ο πληθωρισμός έφτασε στο 4,8% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας ρεκόρ 10ετίας, με δραματικές αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό, καύσιμα, τρόφιμα. Οι τιμές σε βασικά ήδη διαβίωσης έχουν εκτοξευθεί όχι μόνο σε σύγκριση με το 2020 αλλά και με το 2019. Ήδη μέχρι το πρώτο μισό του Νοεμβρίου η ακρίβεια έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 10%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ».

Παράλληλα τόνισε ότι στον Προϋπολογισμό του 2022 δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας από την ακρίβεια, ενώ ταυτόχρονα «η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα».

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «επιμένει στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Ήταν απαραίτητο ήδη πριν το ξέσπασμα της ακρίβειας, δεδομένου ότι ο μισθός τελευταία φορά αυξήθηκε στις αρχές του 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ στα 650 ευρώ, οπότε και καταργήθηκε ο ρατσιστικός υποκατώτατος για τους νέους. Τώρα, με την έκρηξη των τιμών, καθίσταται το ελάχιστο αναγκαίο για να έχει ο μισθός στοιχειώδη βιοποριστική λειτουργία». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση κρατάει καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, «ροκανίζοντας ουσιαστικά το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων. Προφανώς, η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, ότι θα αύξανε τον κατώτατο μισθό σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης, πήγε, και αυτή, στον κάλαθο των αχρήστων».