βούτσης-μόνο-εντός-ευρώ-μπορεί-να-υπάρ-161198
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.06.2015 | 11:37

Βούτσης: Μόνο εντός ευρώ μπορεί να υπάρξει συμφωνία – Τη Δευτέρα η συζήτηση θα είναι πολιτική

Μόνο εντός ευρώ μπορεί να υπάρξει συμφωνία, όπως τονίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης. «Αρκεί να είναι συμφωνία που να δίνει λύση, όχι να παρατείνει τα αδιέξοδα. Την Δευτέρα η συζήτηση είναι πολιτική, θα πραγματοποιηθεί ακριβώς στο επίπεδο που θέλαμε εξ’ αρχής», συμπληρώνει μιλώντας στην Real News. «Είναι μία συζήτηση σε επίπεδο ηγετών, που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σε ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα. Ταυτόχρονα μπορεί να ανοίξει και τη σοβαρή προοπτική για το ζήτημα της απομείωσης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους καθώς και των προϋποθέσεων για την έναρξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής και η απάντηση θα είναι πολιτική. Θα έχει βαρύνουσα σημασία για το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε απαντώντας στην ίδια ερώτηση.

Ερωτηθείς εάν η θα υπάρξει προσφυγή στο λαό και υπό ποιες προϋποθέσεις, ο υπουργός απάντησε: «Έχουμε πει επανειλημμένως ότι ο λαός μας θέλει να διαχειριστούμε στο κυβερνητικό επίπεδο τις τύχες της χώρας γι’ αυτή τη φάση που θα έπρεπε κανονικά η χώρα μας να ξεχνάει την πενταετή μνημονιακή περίοδο και να ανοίγεται στο έδαφος της αποκατάστασης των δεινών, που αυτή επισώρευσε. Δεν πρόκειται να αποδράσουμε ούτε να λιποψυχήσουμε απέναντι στην εχθρική συμπεριφορά των “εταίρων-δανειστών” και των συμφερόντων στης διαπλοκής. Εάν και όποτε χρειαστεί η ανανέωση της λαϊκής εντολής καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής capital controls, έκανε λόγο για «σενάρια, τα οποία προβάλλονται για να δημιουργήσουν ως αυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες, τέτοια οριακά γεγονότα». Ακόμη, ο Νίκος Βούτσης τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας. Επίσης, χαρακτήρισε άκρως υποκριτική τη ρητορεία περί «μεγάλης συνεννόησης» που ζητά και ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών:

  • Συμφωνία οπωσδήποτε τη Δευτέρα κ. υπουργέ; Υπό ποιες συνθήκες; Και λύση μόνο εντός του ευρώ;

«Είναι προφανές ότι όταν μιλάμε για επίτευξη συμφωνίας, αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο εντός ευρώ. Αρκεί να είναι συμφωνία που να δίνει λύση, όχι να παρατείνει τα αδιέξοδα. Την Δευτέρα η συζήτηση είναι πολιτική, θα πραγματοποιηθεί ακριβώς στο επίπεδο που θέλαμε εξ’ αρχής. Είναι μία συζήτηση σε επίπεδο ηγετών, που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σε ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα. Ταυτόχρονα μπορεί να ανοίξει και τη σοβαρή προοπτική για το ζήτημα της απομείωσης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους καθώς και των προϋποθέσεων για την έναρξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής και η απάντηση θα είναι πολιτική. Θα έχει βαρύνουσα σημασία για το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης».

 

  • Στις 30 Ιουνίου η χώρα θα πληρώσει τις δόσεις του ΔΝΤ ή θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία;

«Εργαζόμαστε με στόχο μία έντιμη και προωθητική συμφωνία, η οποία προφανώς θα καλύπτει και την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ. Δεν δεχόμαστε εκβιαστικές προθεσμίες και ημερομηνίες “σταθμούς” ενόψει της εργώδους προσπάθειας για να επιτευχθεί πράγματι, μία τέτοια συμφωνία. Βεβαίως θέλουμε ν’ αποτραπεί μία τυπική χρεοκοπία της χώρας εντός ή εκτός ευρώ. Ελπίζω όμως να υπάρχουν οι ενήλικες στο ΔΝΤ εν προκειμένω που ν’ αντιλαμβάνονται ότι κατά μόνας και οικογενειακώς έχουν χρεοκοπήσει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ήδη στη χώρα μας….

 

  • Τελικά ποιος εκτιμάται ότι είναι ο στόχος των δανειστών; Οικονομικός ή πολιτικός;

«Των πλέον “σκληρών” εξ’ αυτών, οι οποίοι διαμορφώνουν και μία συνολική αυταρχική και αντικοινωνική αντίληψη για μία νέα αρχιτεκτονική της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως ο στόχος είναι πολιτικός με ισχυρή μάλιστα δόση νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, ο στόχος είναι να μην αναπτυχθεί και να μην αναπαραχθεί το πολιτικό υπόδειγμα της εναλλακτικής λύσης υπέρ του λαού, για την υπέρβαση της κρίσης. Επιθυμούν εν προκειμένω η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει παρένθεση, αφού ηττηθεί, αφού σκύψει το κεφάλι, αφού γίνουμε ίδιοι με τους άλλους. Η εντολή που έχουμε πάρει είναι να μην τους κάνουμε το χατίρι».

 

  • Τη συγκέντρωση «Μένουμε Ευρώπη» πώς την κρίνετε;

«Έχω μάθει μέσα από την κουλτούρα δεκαετιών ύπαρξης και συνύπαρξης σε κοινωνικές, μαζικές εκδηλώσεις και σε κινήματα πολλαπλών στοχεύσεων και προελεύσεων να σέβομαι πάντοτε την παρουσία του κόσμου. Την παρουσία στο δρόμο ακόμα και μίας μερίδας, έστω άκρως αντίθετης, με την πολιτική και τις αντιλήψεις τις δικές μας. Βεβαίως σημειώνω την άοκνη προσπάθεια των πολιτικών τους εκφραστών, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ ώστε να ενεργοποιηθούν όλες αυτές οι συστημικές δυνάμεις που θα καταστήσουν ρεαλιστική την πολιτική ασφυξίας».

 

  • Προσφυγή στο λαό υπό ποιες προϋποθέσεις κ. υπουργέ;

«Έχουμε πει επανειλημμένως ότι ο λαός μας θέλει να διαχειριστούμε στο κυβερνητικό επίπεδο τις τύχες της χώρας γι’ αυτή τη φάση που θα έπρεπε κανονικά η χώρα μας να ξεχνάει την πενταετή μνημονιακή περίοδο και να ανοίγεται στο έδαφος της αποκατάστασης των δεινών, που αυτή επισώρευσε. Δεν πρόκειται να αποδράσουμε ούτε να λιποψυχήσουμε απέναντι στην εχθρική συμπεριφορά των “εταίρων-δανειστών” και των συμφερόντων στης διαπλοκής. Εάν και όποτε χρειαστεί η ανανέωση της λαϊκής εντολής καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε».

 

  • Ενδεχόμενο capital control το αντέχει πολιτικά η κυβέρνηση;

«Δεν έχει καμία σημασία και κυρίως χρησιμότητα να εικοτολογούμε πάνω σε σενάρια, τα οποία προβάλλονται για να δημιουργήσουν ως αυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες, τέτοια οριακά γεγονότα. Είναι σαφές ότι με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε όλες τις εξελίξεις. Επ’ αυτού ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μόλις προχθές, έδωσε τις διαβεβαιώσεις στους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες».

 

  • Το τελευταίο διάστημα επανέρχονται τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό ποιες προϋποθέσεις θα συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη;

«Ξεχάστε το. Αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Το τονίζω κατηγορηματικά. Η εποχή, κατά την οποία διόριζαν οι εταίροι δανειστές, στην γι’ αυτούς θεωρούμενη αποικία, τις κυβερνήσεις της αρεσκείας τους, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για τη χώρα. Η Δημοκρατία έχει τους δικούς της κανόνες , οι οποίοι στη χώρα που τη γέννησε, πρέπει να βρίσκουν την εφαρμογή τους με απόλυτο τρόπο στο πλαίσιο του Συντάγματος. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις ευθύνες που της αναλογούν από τη στήριξη, τη συναίνεση ή και την απλή ανοχή που έχει στη σημερινή κοινωνική-πολιτική πλειοψηφία της χώρας».

 

  • Συμφωνείτε ότι τυχόν συμφωνία-ακόμα και για παράταση του Προγράμματος- θα είναι πολύ επώδυνη; Και μπορεί αυτή να περάσει από τους βουλευτές της πλειοψηφίας;

«Είναι σαφές ότι μία έντιμη συμφωνία που θα έχει τον ορίζοντα της οικονομικής βιωσιμότητας και την ταυτόχρονη επίλυση του μέγιστου θέματος του χρέους, θα εμπεριέχει και μέτρα τα οποία βεβαίως και δεν είναι στο πρόγραμμά μας. Κάποια εξ’ αυτών, μάλιστα, δεν θα ανήκουν και στο προγραμματικό αξιακό φορτίο της αριστεράς. Εάν πρόκειται να γίνουν βήματα τακτικού χαρακτήρα, να καθυστερήσουν κάποιες πολιτικές μας ή και να αναδιαταχθούν προτεραιότητες, είναι ζητήματα που θα συνυπολογίσουμε. Γι’ αυτό αναφερθήκαμε σε έντιμη συμφωνία. Νομίζω ότι θα υπάρξει πλήρης ταύτιση, σε τελευταία ανάλυση, από τη γνώμη του πρωθυπουργού μέχρι τα αρμόδια κομματικά όργανα και ασφαλώς τους βουλευτές μας. Επισημαίνω βεβαίως, ότι ορισμένα θέματα βρίσκονται σε προτεραιότητα, έχουν αναχθεί σε κόκκινες γραμμές. Όπως για παράδειγμα, το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η μη απομείωση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρξει άλλη “γενιά μέτρων”, μετά από ορισμένους μήνες όπως και ενδιάμεσες αξιολογήσεις και επαναλήψεις της πολιτικής του “μαρτυρίου της σταγόνας”. Να υπάρξει μία έντιμη, μακροπρόθεσμη συμφωνία, η οποία θα διαμορφώσει και το κατάλληλο κλίμα. Έτσι ώστε να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις, με την παρουσία του δημοσίου και με σαφή προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, θέματα τα οποία με την παρούσα κατάσταση έχουν τεθεί εκτός εκ των πραγμάτων σε αναστολή…».

 

  • Αν δεν περάσει με τις ψήφους της πλειοψηφίας χάνεται η δεδηλωμένη;

«Επ’ αυτού ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής. Το ίδιο και όλα τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης. Μία συμφωνία δεν αποτελεί μία “στιγμή” ούτε για τη Βουλή, ούτε για τη χώρα. Είναι το πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί και να διαφοροποιηθεί συν τω χρόνω, επί τα βελτίω, στα ζητήματα που συνάδουν με την κεντρική προγραμματική μας δέσμευση. Να εφαρμοστεί επίσης και στις δύσκολες προβλέψεις της, με την αίρεση να υπάρχουν και να δημιουργούνται ισοδύναμα ή εναλλακτικές παρεμβάσεις δίνοντας τη δυνατότητα στο προσεχές μέλλον, να επουλωθούν ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες. Ο νοών νοείτω».

 

  • Ο Α. Σαμαράς ζητά «μεγάλη συνεννόηση». Πώς το σχολιάζετε;

«Είναι άκρως υποκριτική αυτή η ρητορεία, η οποία επαναλαμβάνεται μετά την αντίστοιχη, που είχε διαμορφωθεί πριν από την Προεδρική εκλογή στο τέλος του 2014. Γιατί όπως τότε, έτσι και τώρα ο κ. Σαμαράς ζητάει επί της ουσίας τη σύμπραξη σε μία γραμμή εθελοδουλίας, εν όψει των ακραίων προτάσεων των εταίρων-δανειστών και πολιτικής μεροληψίας, υπέρ των μεγάλων κεφαλαιούχων που τυγχάνει, αρκετοί εξ’ αυτών, να είναι και μεγάλοι οφειλέτες και μεγάλοι εισφοροδιαφεύγοντες. Αυτά είναι γνωστά. Είναι δυστύχημα, που ακόμα και σήμερα, ο κ. Σαμαράς δεν μιλάει για τη μη βιωσιμότητα του χρέους, δεν μιλάει για την ακραία λιτότητα και τα υφεσιακά φαινόμενα που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές».

  • Το ΠΑΣΟΚ με τη νέα ηγεσία μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ;

«Η σταθερά στη σημερινή Βουλή και στην πολιτική ζωή του τόπου όπως αποδεικνύουν και οι δεκάδες δημοσκοπήσεις του μετεκλογικού πενταμήνου, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει έδαφος, ούτε δύναμη που να το γονιμοποιεί, που να αφορά σε εναλλακτική πολιτική λύση στο επίπεδο της διακυβέρνησης. Αυτή είναι η εκτίμηση όλων των παραγόντων του δημόσιου βίου. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε, είναι αντιμέτωπο με την ίδια την ιστορία, τη μεταλλαγμένη του ταυτότητα και το πολιτικό προσωπικό που συνεχίζει να το υπηρετεί. Οι αποφάσεις της νέας του ηγεσίας θα είναι καθοριστικές για το χώρο της κεντροαριστεράς και για τις υπόλοιπες δυνάμεις που κινούνται ανταγωνιστικά με το ΠΑΣΟΚ σε αυτόν τον χώρο. Καθένας κρίνεται.».