Βουλή-Novartis: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για την προανακριτική -H διαδικασία

Με δέκα κάλπες οδηγείται σήμερα η Βουλή στην μαραθώνια και κρίσιμη συνεδρίαση για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για τη NOVARTIS. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (14 έναντι 8) στη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου που έγινε xθες το μεσήμερι, ωστόσο η οριστική απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Υπέρ των δέκα καλπών ψήφισαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ η αντιπολίτευση (ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) τάχθηκε υπέρ της μια κάλπης προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι η πρόταση των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν περιελάμβανε παραπομπή των εμπλεκόμενων με συγκεκριμένα αδικήματα.

Η Χρυσή Αυγή δήλωσε «παρών» ενώ το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της προανακριτικής πρότασης. Ο Θανάσης Παφίλης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος) σε συνομιλία του με δημοσιογράφους εξήγησε ότι δεν έχει σημασία αν οι κάλπες θα είναι δέκα ή μια, αλλά η ψήφος να είναι προσωποποιημένη.

Τόνισε πάντως ότι στην προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να καταθέσουν και οι «ανώνυμοι» μάρτυρες, κάτι που έχουν ζητήσει μετ επιτάσεως τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ.

Παρά πάντως την απόφαση, το ζήτημα του αριθμού των καλπών αναμένεται να συζητηθεί και κατά την σημερινή διαδικασία. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης άφησε ανοικτό το θέμα (αφού βέβαια κατατεθεί σχετική πρόταση) σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να γίνει υπό προυποθέσεις και αφού τηρηθεί η νομιμότητα της διαδικασίας.

Σε ότι αφορά τα ψηφοδέλτια: Θα αναγράφονται τα ονόματα των «δέκα», θα υπάρχουν τρία κουτάκια, «ναι», «όχι» και «παρών» αναφορικά με τη σύσταση της επιτροπής. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα αναγράφονται και τα αδικήματα. Το αδίκημα της απιστίας σε σχέση με τη υπηρεσία (είχε αναφερθεί στην πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως παραγεγραμμένο) δεν θα αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο. Αντίθετα θα υπάρχουν τα αδικήματα της δωροδοκίας –δωρολοψίας (για τα οποία όμως επικρατεί η άποψη ότι έχουν παραγραφεί) και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων απο εγκληματικές πράξεις το οποίο όμως δεν εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα και για αυτό πρέπει να διερευνηθεί από την τακτική Δικαιοσύνη. Στη ψηφοφορία θα υπάρχει και «λευκό» ψηφοδέλτιο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι χρόνοι ομιλιών ώστε η διαδικασία να μην ξεφύγει. Δήλωσε μάλιστα ότι και οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειαστούν –σ’αυτή τη φάση- περισσότερο χρόνο για να επιχειρηματολογήσουν.

«Κανείς δεν είναι κατηγορούμενος. Κανείς δεν πάει για κατηγορούμενος» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και η δήλωση του ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδριάση. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε διαφορετικό ύφος από τον Πρόεδρο της Βουλής είπε ότι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να αποδείξουν την αθωώτητα τους, για να έρθει την Τρίτη νέα δήλωση που ανέφερε ότι τα λεγόμενα του παρερμηνεύθηκαν.

Τη συζήτηση θα ανοίξουν στις εννέα το πρωί οι εισηγητές των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών (σύνολο εννέα άτομα). Η διαδικασία θα κλείσει με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και των δύο υπουργών (Υγείας και Δικαιοσύνης), στο ενδιάμεσο το λόγο θα λάβουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι ομιλητές των κομμάτων και βεβαίως οι εννέα εμπεκόμενοι (ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα αποστείλει υπόμνημα).

Παρά τις οδηγίες του Νίκου Βούτση να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, κοινή είναι η αίσθηση ότι η διαδικασία θα είναι «τραβήξει» (τουλάχιστον) έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Αναμενόμενο είναι ότι για κάποιους από τους «δέκα» τα 20 λεπτά δεν θα είναι επαρκή.

Σε ότι αφορά τα επόμενα στάδια, τα κόμματα θα πρέπει μέσα σε τρείς ημέρες να αποστείλουν τη λίστα με τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν. Η επιτροπή θα αποτελείται από 21 μέλη. Δέκα θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέντε η ΝΔ και από ένα μέλος τα υπόλοιπα κόμματα. Ο κ. Βούτσης είπε ότι ο αρχικός προγραμματισμός είναι οι εργασίες της να διαρκέσουν ένα μήνα δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει παράταση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΒΟΥΛΗ, NOVARTIS, ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, DEPT-Α


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!