βουλή-ανοίγει-ο-διάλογος-για-χρηματοδ-291801
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 20.12.2011 | 08:17

Βουλή: Ανοίγει ο διάλογος για χρηματοδότηση των κομμάτων

Τις προτάσεις των κομμάτων για τη χρηματοδότηση των κομμάτων ζήτησε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Στη συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη και των ανεξάρτητων βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη, Γιώργου Κοντογιάννη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο υπουργός Εσωτερικών, εμφανίστηκε θετικός να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων από τις τράπεζες, καθώς, για τη λήψη δανείων, τα κόμματα χορηγούν ως εγγυήσεις τις μελλοντικές επιχορηγήσεις τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενδεικτική πάντως των προθέσεων Γιαννίτση είναι η διαπίστωσή του ότι το θέμα των δανείων «δεν μπορεί να μείνει σε εκκρεμότητα. Τα κόμματα οφείλουν να αναλαμβάνουν τις συνέπειες των επιλογών τους. Το κράτος μπορεί να βοηθήσει, αλλά όχι να υποκαταστήσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων», και αυτό διότι «δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να πληρώσουν δύο φορές, για το ίδιο πράγμα, τα κόμματα: μία, με τη δόση που έχει ήδη προεξοφληθεί στις τράπεζες και άλλη μία, με την ανάληψη της εξόφλησης των τραπεζών από το δημόσιο».

Ο υπουργός είχε σπεύσει λίγο νωρίτερα να επισημάνει ότι στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (2000-2011), τα κόμματα στην Ελλάδα έλαβαν αθροιστικά ενισχύσεις ύψους 655 εκατ. ευρώ, ότι κάθε ψηφοφόρος δίνει 10 ευρώ για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, όταν ο γερμανός ψηφοφόρος δίνει μόλις 0,7 έως 0,8 ευρώ και ακόμη πως «τα κόμματα ακριβώς όπως το κράτος και πολλοί ιδιώτες, ξεκίνησαν με την κρατική χρηματοδότηση, προχώρησαν στην τραπεζική χρηματοδότηση, υπερδανείστηκαν και βρίσκονται σήμερα στην ίδια προβληματική κατάσταση με το Δημόσιο».

Να διερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες πήραν δάνεια τα κόμματα και που πήγαν τα χρήματα ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη θέτοντας παράλληλα θέμα και με το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης. «Τα κόμματα δεν αρκέστηκαν στις κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά αναζητήσαν έσοδα από τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις», είπε υπογραμμίζοντας ότι από τα 244,2 εκατομμύρια ευρώ που χρωστούν σήμερα τα κόμματα τα 235 εκατομμύρια είναι χρέη από δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«Παλαιότερα τα κόμματα κατέφευγαν στην ΑΤΕ και τώρα στην Τράπεζα Αττική», είπε η Ντ. Μπακογιάννη και διερωτήθηκε με ποια κριτήρια, την ώρα που οι τράπεζες αρνούνται να δανείσουν επιχειρήσεις, η συγκεκριμένη τράπεζα δάνεισε υπερχρεωμένα κόμματα. «Αναρωτιέμαι αν δεν πληρωθούν τα χρήματα στην Τράπεζα Αττικής, η τράπεζα θα δεσμεύσει την προσωπική περιουσία του κ. Παπανδρέου ή του κ. Σαμαρά; Το μόνο κόμμα που πήρε δάνειο βάζοντας υποθήκη ένα ακίνητο είναι το ΚΚΕ», είπε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ.

«Είναι συκοφαντικό ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του. Το αποδεικνύουν και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ», είπε ο Σπύρος Χαλβατζής, ξεκαθάρισε όμως ότι το ΚΚΕ δε θα δώσει στους κατασταλτικούς μηχανισμούς τα ονόματα των μελών, των φίλων και των οπαδών του. «Και αν πρόκειται να κοπεί η κρατική χρηματοδότηση για το λόγο αυτό, ας κοπεί», σημείωσε.

Σύμφωνος με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης μέχρι και 50% δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και ανοιχτός και για την απαγόρευση της χρηματοδότησης από τράπεζες. «Η ΝΔ μπορεί να εξαντλήσει τις υποχρεώσεις της και με το 50% της κρατικής χρηματοδότησης. Το πρόβλημα μας είναι σήμερα ότι οι τόκοι για παλαιότερα δάνεια είναι 8,2%».

Στα συμπεράσματα της Επιτροπής Σοφών, που είχε συγκροτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να συζητηθεί και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η απαγόρευση της χρηματοδότησης από τράπεζες.

«Τα ινστιτούτα και τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών και των κομμάτων είναι γεμάτα λεφτά», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, σημειώνοντας πως το κόμμα του δε χρωστάει τίποτε και σε κανένα και ζητώντας να αλλάξει ο νόμος χωρίς κωλυσιεργίες.

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε το ύψος της κρατικής επιχορήγησης αλλά με όρους διαφάνειας», είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, χωρίς όμως να διστάσει να προειδοποιήσει ότι τυχόν κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης θα καταστήσει ακόμη μεγαλύτερη τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

«Το θέμα είναι να αλλάξουμε βιβλίο και όχι μόνο τη σελίδα. Ούτε όμως και να πάμε στο άλλο άκρο», σχολίασε κλείνοντας τη συζήτηση ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ