βορίδης-καρφώνει-άδωνι-εκκλησία-ε-1045154
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.07.2022 | 00:07

Βορίδης: “Καρφώνει” Άδωνι, Εκκλησία, ΕΛΑΣ & δημάρχους για την πολιτογράφηση καταζητούμενου Τούρκου επιχειρηματία

Τον άσπονδο φίλο του υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, δημάρχους αλλά και την Εκκλησία “καρφώνει” ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με την τιμητική πολιτογράφηση του καταζητούμενου Τούρκου επιχειρηματία  Γιασάμ Αγιαβέφε, που δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα, αξιοποιώντας περιουσία Ελληνοκυπρίων που σφετερίστηκε η Τουρκία με την εισβολή του 1974.

Συγκεκριμένα, σε απάντησή του το υπουργείο Εσωτερικών στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) για την πολιτογράφηση του Αγιαβέφε (φωτο), ο οποίος αναζητείται από την Turkinterpol σε διεθνές επίπεδο με ερυθρά αγγελία με την κατηγορία της “δημιουργίας και διαχείρισης παράνομου διαδικτυακού τόπου τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων” συνελήφθη από την Ελληνική Μονάδα της Interpol στις 28 Φεβρουαρίου 2019 και έχει γίνει αίτημα του κακουργοδικείου της Κωνσταντινούπολης για έκδοσή του στη χώρα μας», υπόθεση για την οποία το 2019, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή του στην Τουρκία,  υποστηρίζει ότι η πολιτογράφηση έγινε κατόπιν εισήγησης του Α. Γεωργιάδη αλλά και ευχαριστήριες επιστολές περί των ακόλουθων δωρεών:

από τον Δήμαρχο Πειραιά, τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχειρήσεως Πειραιά (δωρεές 100.000 ευρώ), τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου (υγειονομικό υλικό), τον Δήμαρχο Αχαρνών (υγειονομικό υλικό), τον Δήμαρχο Μαραθώνα (υγειονομικό υλικό) και την Ελληνική Αστυνομία (30 ιατρικούς αναπνευστήρες, 100.000 μάσκες προστασίας κάθε τύπου, 4.200 γυαλιά προστασίας στην πρώτη φάση της πανδημίας). Παράλληλα, ευχαριστήριες επιστολές προς τον Γιασάμ Αγιαβέφε έχουν κατατεθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος (δωρεά 300.000 ευρώ), τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (δωρεά 20.000 ευρώ) και τους διευθυντές του Ιδρύματος Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Στέρηση Μαρία Κοκκόρη (δωρεές 300.000 ευρώ) και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» (δωρεές 150.000 ευρώ)», συμπληρώνει η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών, εξηγώντας ότι από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει «πραγματοποιήσει δωρεές προς την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού καθώς και προς την Ελληνική Αστυνομία συνολικού ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ».

Η εισήγηση Άδωνι

«Για την πολιτογράφηση του κ. Αγιαβέφε υπήρξε εισήγηση από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, με την εκτίμηση ότι αυτή θα συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας δια της διενέργειας επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει ο συγκεκριμένος, η οποία προφανώς στηρίχθηκε και στο οικονομικό του μέγεθος αφού ήταν στην λίστα Forbes. Περαιτέρω, υπήρξε αίτηση από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ (σ.σ. τον βάπτισε χριστιανό) ο οποίος μνημονεύει δωρεές που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο πολιτογραφούμενος προς την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και φιλανθρωπικά ιδρύματά της», αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ.

Όπως αναφέρεται στην ίδια απάντηση, μοναδική τυπική προϋπόθεση που θέτει ο νομοθέτης για την απόφαση της τιμητικής πολιτογράφησης, η οποία βρίσκεται στην ευρεία διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Εσωτερικών, είναι «ο αιτών να μην εμπίπτει στα νομικά κωλύματα όπως ορίζονται στο άρθρο 5 παρ. 1β του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας».

Αναφερόμενος στην επιστολή του Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία εισηγήθηκε την τιμητική πολιτογράφηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει προβεί σε «γενναιόδωρες χορηγίες υψηλής ποιοτικής και ποσοτικής κλίμακας προς το Υπουργείο Υγείας κατά την κρίσιμη πρώτη φάση της περιόδου της πανδημίας».

Τι αναφέρει το ΦΕΚ πολιτογράφησης

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε το insidestory.gr, ο Γιασάμ Αγιαβέφε πολιτογραφήθηκε τιμητικά στις 14 Ιουνίου. Σύμφωνα με το ΦΕΚ της 22ας Ιουνίου, η απόφαση της κυβέρνησης εδράζεται στο ότι «έχει συνεισφέρει ουσιαστικά με τις χορηγίες του σε υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού κατά την πιο κρίσιμη στιγμή, απομακρύνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την ανεύρεση περισσότερων απαιτούμενων πόρων. Επίσης, με τις επενδύσεις του και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη χώρα, έχει συμβάλει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, προβάλλοντάς τη στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους και ως εκ τούτου, η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στο πρόσωπό του δύναται να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας».

“Τουρκοκυπριακή υπηκοότητα” το 2016

Ο Αγιάφε στις 17 Αυγούστου 2016, πήρε τη λεγόμενη «τουρκοκυπριακή υπηκοότητα» και θεωρείται μεγάλος ευεργέτης του ψευδοκράτους, καθώς διαθέτει επιχειρήσεις (καζίνο, ξενοδοχεία κ.λπ.) στην κατεχόμενη Κερύνεια. Την περίοδο που οι «δημόσιοι υπάλληλοι» του ψευδοκράτους είχαν μείνει απλήρωτοι, ανέλαβε να καταβάλλει μέρος των μισθών τους, ενώ το όνομά του ενεπλάκη και στη δολοφονία του επιχειρηματία (μαφιόζου) Χαλίλ Φαλγιαλί, τον περασμένο Φεβρουάριο στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο Αγιαβέφε είχε πληρώσει $ 8 εκατ. για να σκοτώσουν τον Φαλγιαλί, με τον οποίο υπήρχε ανταγωνισμός για έλεγχο του τζόγου στα κατεχόμενα. Μάλιστα, είχε γραφτεί ότι το «συμβόλαιο θανάτου» κλείστηκε στην Αθήνα όπου ζει ο Αγιαβέφε. Ο 39χρονος, με δηλώσεις του, είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς, λέγοντας πως αποτελούσαν παραπληροφόρηση τα όσα γράφτηκαν για τον ίδιο, παρουσιάζοντάς τον ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας. Όπως είχε σημειώσει, «ο ισχυρισμός προέκυψε ενώ όλοι οι ύποπτοι που σχετίζονται με τη δολοφονία συνελήφθησαν, έδωσαν καταθέσεις και συνεχίζεται η διαδικασία έρευνας». Για να ισχυροποιήσει τη θέση του για τις πληροφορίες που τον έφεραν ως εμπλεκόμενο, είχε επισημάνει ότι τα δημοσιεύματα τον παρουσίαζαν ως Ιρανό, ενώ ο ίδιος δεν έχει σχέση με το Ιράν.
Να σημειωθεί τέλος, ότι εκτός της τουρκικής, «τουρκοκυπριακής» και ελληνικής υπηκοότητας, έχει ακόμα υπηκοότητα της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Δομινικανής Δημοκρατίας.