βόμβα-euractiv-η-ευπ-παρακολουθούσε-κύρτσο-κ-137600
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.12.2022 | 16:51

Βόμβα Euractiv: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε Κύρτσο και Τέλλογλου

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Με μία αποκάλυψη – βόμβα το EURACTIV αναφέρει ότι, την παρακολούθηση του Γιώργου Κύρτσου και του Τάσου Τέλλογλου από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας», επιβεβαίωσε ο έλεγχος της ΑΔΑΕ.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να απαντήσει εγγράφως ότι απαγορεύεται να ενημερωθεί η ΑΔΑΕ και όταν αυτό δεν έγινε η διοίκηση του ΟΤΕ ενημέρωσε κανονικά για τις παρακολουθήσεις Κύρτσου και Τέλλογλου.

Ο ευρωβουλευτής της ομάδας Renew Europe Γιώργος Κύρτσος και ο ερευνητής δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου είναι τα τελευταία θύματα του «ελληνικού Watergate», του σκανδάλου υποκλοπών και παρακολουθήσεων που συγκλονίζει την Αθήνα εδώ και μήνες, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα του EURACTIV.

Πηγές προσκείμενες στο θέμα δήλωσαν στη EURACTIV ότι κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών και την Προστασία του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου) την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cosmote.

Η ΑΔΑΕ, μια ανεξάρτητη αρχή της οποίας η λειτουργία προβλέπεται από το ελληνικό σύνταγμα, θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή οι κ.κ. Κύρτσος και Τέλλογλου, οι οποίοι ήθελαν να επιβεβαιώσουν αν παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες.

Η EURACTIV έμαθε ότι ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν με επίκληση της «εθνικής ασφάλειας».

Ωστόσο, η ΑΔΑΕ αντιμετώπισε δυσκολίες στην προσπάθειά της να διενεργήσει τον σχετικό έλεγχο. Διότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρος Ντογιάκος φέρεται να προσπάθησε να εμποδίσει τον έλεγχο ισχυριζόμενος ότι είναι παράνομος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της EURACTIV.

Από περισσότερες της μίας πηγές επιβεβαιώθηκε ότι ο νομικός σύμβουλος της Cosmote, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους αρμοδιότητα και επέμειναν στον έλεγχο. Σε απάντηση, η εταιρεία τούς ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες και εν συνεχεία ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΑΔΑΕ ότι η διαδικασία είναι παράνομη.

Η εταιρεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμοδότηση από τον εισαγγελέα, ο οποίος φέρεται να την αρνήθηκε.

Παρά τις συστάσεις που δέχτηκαν ώστε να παύσουν τον έλεγχο, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, επικαλούμενοι την ανεξαρτησία της Αρχής από τη δικαιοσύνη, και συνέχισαν να διενεργούν τον έλεγχο, κατά τον οποίο και επιβεβαιώθηκε η παρακολούθηση Κύρτσου και Τέλλογλου.