βενιζέλος-βιαστήκαμε-να-κηρύξουμε-το-886775
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.12.2021 | 14:28

Βενιζέλος: Βιαστήκαμε να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας

Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ετών, αλλά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων – όπως για παράδειγμα στην εστίαση, στους δικαστικούς λειτουργούς, στους εκπαιδευτικούς και στους αστυνομικούς – τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τους Δημήτρη Οικονόμου και Εύα Αντωνοπούλου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής αναλογικού προστίμου, λέγοντας ότι το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα πρέπει να αφορά εισοδήματα έως 1.000 ευρώ.

Εκτίμησε ότι πιο σημαντικοί από τα πρόστιμα, είναι οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους και συνεπώς εκεί πρέπει να δοθεί βάρος, παράλληλα με την επέκταση του εμβολιασμού. Επίσης πρότεινε να γίνονται πιο πολλά τεστ στον πληθυσμό.

Όλη η συνέντευξη

Δ. Οικονόμου: Κύριε Πρόεδρε, καλή σας ημέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα.

Ε. Αντωνοπούλου: Καλημέρα.

Δ. Οικονόμου: Καλώς ήλθατε, χαιρόμαστε πολύ που είστε μαζί μας. Πάμε να ξεκινήσουμε.

Ε. Αντωνοπούλου: Εν τω μεταξύ, το προαναγγείλαμε πως θα σας έχουμε καλεσμένο, κ. Βενιζέλο, και έχουμε ήδη μηνύματα εδώ, στο ΣΚΑΪ 100,3 προς εσάς. Βλέπω ότι τα περισσότερα μηνύματα είναι για τη συζήτηση αυτή, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, μία συζήτηση που έχει αρχίσει να γίνεται πλέον και πιο οργανωμένα στην Ευρώπη. Έχουμε και τις δηλώσεις φον ντερ Λάιεν χθες, Πρόεδρος της Κομισιόν, που λέει ότι δεν το αποκλείουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι έχει καθυστερήσει η λήψη των αναγκαίων μέτρων και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εμφανίζει πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων σε αυτό το κύμα, το τέταρτο ή το πέμπτο του κορωνοϊού, οφείλει να λάβει μέτρα χωρίς τις καθυστερήσεις, ας το πούμε έτσι, αρρυθμίες και επαμφοτερίζουσες συμπεριφορές που είχαμε στο παρελθόν.

Δ. Οικονόμου: Τι μέτρα όμως, κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Διότι υπάρχει και ένας ολόκληρος κόσμος – ο μη ανεπτυγμένος – που είναι ανεμβολίαστος, αυτός παράγει νέες μεταλλάξεις. Από την άλλη μεριά, δεν βλέπω να υπάρχει μία οργανωμένη διεθνής πρωτοβουλία, ώστε να εμβολιασθεί και ο πληθυσμός των φτωχότερων χωρών. Αυτό θα το πληρώνουμε πάντα εμείς που νιώθουμε ότι είμαστε πιο ισχυροί οικονομικά, και η Ελλάδα ανήκει στο δυτικό και ανεπτυγμένο κόσμο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα το πληρώνουμε διότι υπάρχει μία οικουμενική διακινδύνευση και υπάρχει και η ανάγκη μίας οικουμενικής αλληλεγγύης. Αλλά ας έρθουμε τώρα στα δικά μας, τα καθ’ ημάς.

Ε. Αντωνοπούλου: Πριν έρθουμε στα δικά μας. Κύριε Βενιζέλε, αλήθεια –και με την εμπειρία σας– τι πιστεύετε, αφού το λένε όλοι οι επιστήμονες πως εάν δεν εμβολιασθούν και οι φτωχότερες χώρες, δεν θα τελειώσουμε πολύ γρήγορα.

Ευ. Βενιζέλος: Μα, αυτό λέω.

Ε. Αντωνοπούλου: Γιατί δεν το κάνουν όμως;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν βλέπω να υπάρχει μία πρωτοβουλία πλήρης, οργανωμένη, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, και άλλων χωρών που ανήκουν στη Δύση, που ανήκουν στον ανεπτυγμένο κόσμο, γιατί σε αυτό θα μετείχε και η Κίνα, θα μετείχε και η Ρωσία στην πρωτοβουλία αυτή, ώστε πραγματικά να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού σε χώρες που εμφανίζουν ελάχιστο ποσοστό εμβολιασμού.

Δ. Οικονόμου: Τώρα αρχίζει, υποτίθεται, αυτή η συζήτηση. Συζητούσαμε και με την κα. Μπακογιάννη, κ. Πρόεδρε, το πρωί και μας είπε ότι θα το θέσουν και οι ίδιοι στο Συμβούλιο της Ευρώπης στην αντίληψη αυτή ακριβώς που λέτε εσείς, ότι θα το βρίσκουμε συνέχεια από τη διπλανή πόρτα το πρόβλημα και δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

Ευ. Βενιζέλος: Εδώ θέλει διάθεση κονδυλίων, χρειάζεται πολύ σοβαρή συνεννόηση με τις εταιρίες παραγωγής εμβολίων που νομίζω ότι είναι διαθέσιμες να συμβάλλουν σε αυτό, είδα ότι η Pfizer θα δώσει τη φόρμουλα για το χάπι της δωρεάν σε 90 χώρες. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει και για τα εμβόλια, ιδίως όταν υπάρχουν εμβόλια στα οποία έχουν επενδυθεί δημόσια χρήματα. Ξέρετε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μία σύγκρουση μεταξύ της Moderna και του αμερικανικού δημοσίου, της Ομοσπονδίας, για το πού ανήκει η πατέντα, γιατί έχει συμβάλλει πάρα πολύ το αμερικανικό δημόσιο στην ανάπτυξή της.

Δ. Οικονόμου: Με τεράστια κεφάλαια, ακριβώς.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι.

Δ. Οικονόμου: Τώρα, για να έρθουμε στα δικά μας, κ. Πρόεδρε. Ελήφθη μία απόφαση χθες από την κυβέρνηση, μία απόφαση για μία συγκεκριμένη κατηγορία όμως πολιτών, των 60 και επάνω, για υποχρεωτικό εμβολιασμό, με το πρόστιμο των 100 Ευρώ κάθε μήνα.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να πω, καταρχάς, ότι εδώ τα μέτρα λαμβάνονται πάντα με καθυστέρηση και με κάποιο δισταγμό. Εάν ήμασταν λίγο πιο γρήγοροι και λίγο πιο αποφασιστικοί, νομίζω ότι θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Ε. Αντωνοπούλου: Έπρεπε να γίνει νωρίτερα λέτε, δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Βιαζόμαστε να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας και μερικές φορές αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη επιείκεια το σκληρό πυρήνα των ανεμβολίαστων, γιατί υπάρχει και μία περιφέρεια ανεμβολίαστων που είναι φοβισμένοι άνθρωποι που θέλουν καλύτερη ενημέρωση. Αλλά υπάρχει αναμφίβολα και ένας σκληρός πυρήνας που έχει ιδεολογικοποιήσει, για διάφορους λόγους και με διάφορα προσχήματα, το ζήτημα αυτό.

Ε. Αντωνοπούλου: Βιαστήκαμε δηλαδή το καλοκαίρι να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας, κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι κηρύχθηκε πολύ νωρίς το τέλος της πανδημίας και υπήρξε υπερβολική χαλάρωση τη στιγμή που άλλες χώρες ήταν πιο επιφυλακτικές, αλλά πάμε στο συγκεκριμένο τώρα. Με αφορμή και τη μετάλλαξη Όμικρον, νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον άνω των 60 είναι αναγκαίο και πρόσφορο και, εν στενή εννοία, ανάλογο. Ενδεχομένως όμως θα έπρεπε να γίνει ένας σχεδιασμός για σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικίες.

Ε. Αντωνοπούλου: Όπως, σε ποιες κατηγορίες;

Ευ. Βενιζέλος: Ακόμα και ο νόμος πρέπει να διορθωθεί, ώστε όσοι γίνονται 60 να υπάγονται στο μέτρο. Γιατί τώρα υπάγονται, με τη διατύπωση με την οποία έχει κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή, μόνο όσοι είναι σήμερα 60, όχι όσοι θα γίνουν στη συνέχεια 60 χρονών.

Δ. Οικονόμου: Και μετά λέτε να κατέβουμε προς μικρότερες ηλικίες, κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Μα θα γίνει αυτό, θα γίνει. Βλέπετε ότι σε πάρα πολλές χώρες πλέον συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας και μην ξεχνάτε ότι τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδίως αυτούς που δεν βγαίνουν από το σπίτι, τους φέρνουν σε επαφή με την πανδημία οι νεότεροι συγκάτοικοι, συγγενείς, οι οποίοι κυκλοφορούν και μετά πηγαίνουν στους γονείς τους, πηγαίνουν στους παππούδες και τις γιαγιάδες και υπάρχει αυτή η όσμωση.

Ε. Αντωνοπούλου: Άρα λέτε να γίνει επέκταση, κ. Βενιζέλο, και σε μικρότερες ηλικίες;

Ευ. Βενιζέλος: Θα γίνει, αλλά ας απαντήσω στο ερώτημα καταρχάς υπό την ιδιότητά μου του καθηγητού του Συνταγματικού Δικαίου, εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα συνταγματικότητας και να σας πω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνταγματικότητας, διότι όταν έχεις τέτοια οξύτατα προβλήματα, παγκόσμια προβλήματα δημόσιας υγείας, τότε υπάρχει επιτακτικό δημόσιο συμφέρον το οποίο εξειδικεύεται και από το Σύνταγμά μας και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από το Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και από όλο το σύστημα ρυθμίσεων του Διεθνούς Δικαίου που επιβάλλει τη λήψη, δικαιολογεί και από ένα σημείο και μετά επιβάλλει τη λήψη παρόμοιων μέτρων τα οποία σέβονται την Αρχή της αναλογικότητας.

Δ. Οικονόμου: Ισχύει και προς τα κάτω αυτό; Έχει την έννοια και στην προς τα κάτω επέκταση;

Ε. Αντωνοπούλου: Ηλικιακά.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν χρειασθεί, ναι, αλλά πριν πάμε στην ηλικιακή επέκταση, δεν βλέπετε ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί το μέτρο σε ειδικές κατηγορίες;

Δ. Οικονόμου: Όπως;

Ευ. Βενιζέλος: Εργαζομένων στην εστίαση για παράδειγμα. Είναι δυνατόν όσοι πηγαίνουν στα εστιατόρια να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένοι, αλλά οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες να μην είναι;

Δ. Οικονόμου: Ναι, είναι παράδοξο.

Ευ. Βενιζέλος: Η Αστυνομία, ο στρατός.

Ε. Αντωνοπούλου: Εκπαιδευτικοί, κ. Βενιζέλο;

Ευ. Βενιζέλος: Οι εκπαιδευτικοί, οι δικαστικοί λειτουργοί, τα ελεγκτικά όργανα του κράτους, τα στελέχη της Αρχής Διαφάνειας, το προσωπικό της ας πούμε που κάνει ελέγχους. Δεν θα ήταν παράδοξο να σε δικάσει για την παράβαση αυτών των διατάξεων ένας ανεμβολίαστος δικαστικός λειτουργός;

Ε. Αντωνοπούλου: Εσείς το λέτε όμως αυτό τώρα, κ. Βενιζέλο, με την ιδιότητά σας ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Εάν ήσασταν όμως αυτή τη στιγμή και εσείς στη διοίκηση την πολιτική, να το πούμε έτσι, γιατί είναι και οι αντιδράσεις, δεν θα τις λαμβάνατε αυτές υπόψη σας; Δηλαδή καταλαβαίνουμε πως δεν μπορεί τώρα η κυβέρνηση να πει…

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, έχω λάβει πολύ μεγαλύτερες δόσεις πολιτικού κόστους για ζητήματα που αφορούσαν, όχι τη δημόσια υγεία, αλλά την οικονομία και την τύχη του έθνους.

Δ. Οικονόμου: Σε καιρό μνημονίων, ναι.

Ευ. Βενιζέλος: Όταν έχεις να κάνεις με τη δημόσια υγεία, με ζητήματα ζωής και θανάτου, με ζητήματα λειτουργίας του σκληρού πυρήνα του ΕΣΥ, είναι δυνατόν να σκέφτεσαι το πολιτικό κόστος; Έχεις υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στο Σύνταγμα και απέναντι στην κοινωνία να αναλάβεις το κόστος των αποφάσεων αυτών.

Δ. Οικονόμου: Ναι, αλλά εδώ έχουμε, κ. Πρόεδρε, μία ανελέητη σύγκρουση όμως, την είδαμε και χθες το βράδυ στη Βουλή, κανείς δεν συμφωνεί με κανέναν, πήρε η κυβέρνηση αυτό το μέτρο, μόνο το κείμενο αλλαγής συμφώνησε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, αυτό είναι αστείο, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό είναι η εικόνα ενός πολιτικού συστήματος κατώτερου των περιστάσεων, έπρεπε να διασφαλιστούν εξαρχής οι προϋποθέσεις της ελάχιστης συνεννόησης και συναίνεσης και σύμπλευσης στο θέμα αυτό, όχι με την κομματικοποίηση της επιστήμης, αλλά ούτε και με την πολιτικοποίηση της επιστήμης. Η επιστήμη πρέπει να λέει αντικειμενικά ,τεχνικά τι συμβαίνει, τα κρατικά όργανα να παίρνουν την ευθύνη τους και να λαμβάνουν τις αποφάσεις, αλλά εδώ το να το μετατρέπεις το ζήτημα αυτό σε ζήτημα κομματικής αντιδικίας με ξεπερνά, νομίζω δηλαδή ότι είναι έλλειψη σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους που πεθαίνουν, στις οικογένειες που πενθούν και στους ανθρώπους που αγωνιούν για την έκβαση αυτής της κατάστασης, γιατί έτσι μόνο θα υποστηρίξεις και την οικονομία και την απασχόληση και την προοπτική ανάκαμψης, όχι με την αβεβαιότητα.

Ε. Αντωνοπούλου: Αυτό το οποίο βάζουν πιο πολύ στο μικροσκόπιο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως είναι το θέμα του προστίμου, δηλαδή επιμένουν πάρα πολύ εκεί και λένε πως είναι τιμωρητική η στάση αυτή.

Ευ. Βενιζέλος: Ποιες είναι οι πιο σοβαρές κυρώσεις, οι συνταγματικές ή οι διοικητικές; Οι συνταγματικές κυρώσεις είναι οι πιο σοβαρές. Τι εννοώ συνταγματική κύρωση; Εννοώ τον περιορισμό στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Όταν είσαι ανεμβολίαστος, υφίστασαι αυξημένους περιορισμούς στο δικαίωμά σου στην κίνηση, στη μετακίνηση, στη συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες, στη συμμετοχή στην εκπαιδευτική λειτουργία, στη συμμετοχή στην ψυχαγωγία και ούτω καθεξής. Το να υπάρχει και μία διοικητική κύρωση είναι επικουρικό και βοηθά.

Δ. Αντωνοπούλου: Εσείς συμφωνείτε δηλαδή με αυτό το πρόστιμο ή το βρίσκετε σκληρό;

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου πείτε, μήπως υπάρχουν προβλήματα αναλογικότητας;

Δ. Οικονόμου: Αυτό το θέτουν, και την αναλογικότητα τη θέτουν.

Βενιζέλος: Τα 100 Ευρώ είναι πολλά για το μικροσυνταξιούχο και λίγα για αυτόν που έχει μεγαλύτερα εισοδήματα; Αυτό να το δεχθώ, θέλει μία κλιμάκωση η διοικητική κύρωση με βάση το εισόδημα από ένα σημείο και μετά.

Δ. Οικονόμου: Μπορεί να γίνει αυτό πρακτικά;

Ευ. Βενιζέλος: Τα 100 Ευρώ, δηλαδή, να είναι το ελάχιστο, αυτό που αφορά εισοδήματα μέχρι τα 1.200 Ευρώ το μήνα και μετά θα μπορούσε να υπάρχει μία κλιμάκωση, αλλά κυρίως πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονα ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του μέτρου. Δεν μου αρκεί το ότι 17.000 ραντεβού κλείστηκαν χθες, όταν έχεις 600.000 περίπου ανεμβολίαστους στην ηλικία των 60 και πάνω. Πρέπει να συνεχίζεται η καμπάνια ταυτοχρόνως, αλλά από εκεί και πέρα η κύρωση νομίζω ότι είναι η αναγκαία, η ελάχιστη αναγκαία και δικαιολογημένη πίεση, ώστε η υποχρεωτικότητα να λειτουργήσει και όταν λέμε υποχρεωτικότητα, εννοούμε υποχρεωτικότητα, όχι καταναγκαστικότητα. Δεν θα σε πάρει κανείς με το ζόρι να κάνεις στο μπράτσο σου μία ιατρική πράξη.

Δ. Οικονόμου: Ναι.

Ε. Αντωνοπούλου: Βέβαια, και καλά κάνετε και το διευκρινίζετε.

Δ. Οικονόμου: Όχι, το ρωτούν αυτό που λέτε, κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν σε πιάνει κάποιος να σου επιβάλλει διά της βίας το εμβόλιο, σε αναγκάζει έμμεσα, είναι μέτρα πίεσης .

Δ. Οικονόμου: Όχι, με αυτούς που δεν το κάνουν όμως, παρά ταύτα, τι κάνουμε;

Ευ. Βενιζέλος: Έμμεσης εκτέλεσης.

Δ. Οικονόμου: Σύμφωνοι, σου λέει ο άλλος «εγώ πληρώνω και δεν το κάνω», μπορεί να είναι μερικές χιλιάδες αυτοί, τι κάνουμε;

Ευ. Βενιζέλος: Πληρώνεις και δεν το κάνεις σημαίνει ότι πρέπει να έχεις και άλλους περιορισμούς.

Δ. Οικονόμου: Μάλιστα.

Ε. Αντωνοπούλου: Όπως, τι περιορισμούς;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν πρέπει να κινείσαι στο δημόσιο χώρο, παρά μόνο με ειδικό τρόπο, και μόνο όσο είναι απολύτως αναγκαίο. Πρέπει να υπάρξουν οι περιορισμοί, οι οποίοι θα υπάρξουν πρέπει να σας πω. Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά σε λίγο και το να είσαι εμβολιασμένος δεν θα αρκεί. Θα πρέπει να κάνεις επιπλέον και test, και είναι και σωστό αυτό.

Δ. Οικονόμου: Μάλιστα.

Ε. Αντωνοπούλου: Το βλέπετε αυτό να έρχεται, κ. Βενιζέλε;

Ευ. Βενιζέλος: Το βλέπω να έρχεται διεθνώς.

Ε. Αντωνοπούλου: Δηλαδή οι εμβολιασμένοι να πρέπει να κάνουν και test;

Ευ. Βενιζέλος: Το βλέπω να έρχεται διεθνώς, το συζητούν σε όλες τις ανεπτυγμένες, ας το πούμε έτσι, χώρες. Παρακολουθείτε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Δ. Οικονόμου: Βεβαίως.

Ευ. Βενιζέλος: Επίσης είναι προφανές ότι η παραγωγή αντισωμάτων από τη δεύτερη δόση μειώνεται πιο γρήγορα από ό,τι υπολόγιζαν.

Ε. Αντωνοπούλου: Όσο περνάει ο καιρός.

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή δεν πρέπει να κάνεις την τρίτη δόση σε έξι μήνες αλλά νωρίτερα, άρα και αυτό αρχίζει πια και το λέει η κυβέρνηση. Αυτό αφορά την ισχύ του πιστοποιητικού. Όταν έχουμε τέτοια θέματα, δημόσιας υγείας, όταν έχουμε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις, η ερμηνεία του Συντάγματος και ο οριακός, ούτως ή άλλως, έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων δεν μπορεί να ανακόπτει τα μέσα που η ίδια η επιστήμη ζητά να ληφθούν για να προστατευτεί η ανθρωπότητα, η ζωή μας, η κοινωνική μας επαφή, η λειτουργία της οικονομίας. Είναι μία έκτακτη περίσταση και όλα, το δημόσιο συμφέρον, η Αρχή της αναλογικότητας, η ερμηνεία του Συντάγματος, ο έλεγχος της συνταγματικότητας, πρέπει να εναρμονίζονται με την αξία του ανθρώπου τελικά και με την προστασία της ζωής που είναι συνάρτηση της αξίας του ανθρώπου, ο οποίος μπορεί να υπάρχει, να έχει προσωπικότητα, να έχει αυτονομία όταν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις της επιβίωσής του.

Ε. Αντωνοπούλου: Είπατε προηγουμένως πως υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις. Τώρα τι άλλο, πέρα από αυτό που μας είπατε, για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές και ηλικιακές κατηγορίες, πιστεύετε πως θα πρέπει να γίνει;

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι πρέπει να γίνει πολύ πιο οργανωμένη και με υψηλής ποιότητας υλικά η λειτουργία των test, των rapid test και των μοριακών όπου επιβάλλεται, με την διάχυση που πρέπει να υπάρχει. Αυτό έχει συμβεί ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά νομίζω ότι αυτά τα δωρεάν test σε όλο τον πληθυσμό πρέπει να γίνουν με περισσότερες ευκαιρίες και περισσότερες ημέρες.

Δ. Οικονόμου: Και όχι μόνο δύο φορές που έχει εξαγγελθεί.

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να εξετασθεί το πού θα κινείται ο καθένας. Δηλαδή, λυπάμαι που το λέω, πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια όλοι μαζί, εντατική, για να ξεπεράσουμε αυτή την πίεση, γιατί αν το αφήνουμε αυτό να σέρνεται και να ανακυκλώνεται, τελικά νομίζω ότι θα τρέχουμε πάντα πίσω από τις εξελίξεις.

Ε. Αντωνοπούλου: Πάντως, αν ακούσει κανείς ότι λέμε, συζητούμε να ελέγχουμε πού πηγαίνει ο καθένας, είναι και λίγο τρομακτικό, κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως είναι τρομακτικό, για αυτό και δεν πρέπει να διατηρείται κανένα αρχείο κίνησης. Πρέπει η προστασία των προσωπικών δεδομένων να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στις λεπτομερείς προβλέψεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι το διεθνώς πληρέστερο κείμενο.

Ε. Αντωνοπούλου: Γίνεται λέτε;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό μπορεί να γίνει, υπάρχουν οι εγγυήσεις που έχει καθορίσει, με σειρά αποφάσεών της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Δεν υπάρχουν προβλήματα τέτοιας τάξης, συνταγματικά, νομικά. Τα προβλήματα είναι οργανωτικά, ενημερωτικά, προβλήματα νοοτροπίας, συνωμοσιολογίας, φοβίας που πρέπει να αντιμετωπισθεί, γιατί είναι διαφορετικό πράγμα να αντιμετωπίζεις έναν ακροδεξιό ο οποίος κάνει αντισυστημική επίθεση στη δημοκρατία με αφορμή τον εμβολιασμό και διαφορετικά έναν άνθρωπο που είναι σε μία ιδιαίτερη κατάσταση, για παράδειγμα εγκυμοσύνης και θέλει μία ειδική ιατρική συμβουλή έγκυρη, για την ανάγκη να εμβολιαστεί, γιατί αλλιώς θα πάθουμε αυτό που πάθαμε με την τραγική αυτή υπόθεση της κόρης του συναδέλφου, του Στάθη Κουτμερίδη.

Δ. Οικονόμου: Μεγάλη τραγωδία, βεβαίως.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό το πολύ αξιόλογο πλάσμα, το οποίο ήταν και νεαρή συνάδελφος μου στη νομική επιστήμη και κλαίω πραγματικά, μαζί με τους δικούς της, για την κατάληξη αυτή.

Ε. Αντωνοπούλου: Φαίνεται πως παρασύρθηκε, κ. Βενιζέλο, από κάποιον, από τις τελευταίες πληροφορίες του ρεπορτάζ, πνευματικό από την οικογένεια του άνδρα της.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι τραγικό. Πρέπει η εκκλησιαστική διοίκηση να λάβει πάρα πολύ αυστηρά μέτρα. Τι σημαίνει πνευματικός; Για να έχεις πνευματική πατρότητα, για να έχεις το δικαίωμα να εξομολογείς και να δίνεις την ευχή της άφεσης των αμαρτιών, είναι ειδικό προνόμιο, το οποίο χορηγεί ο Επίσκοπος με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Το να έχεις αυτή τη στιγμή έστω και λίγους, ελάχιστους, ανεμβολίαστους Επισκόπους, όπως βλέπουμε τώρα με την περίπτωση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, που του εύχομαι να ξεπεράσει το πρόβλημα, από καρδιάς το εύχομαι.

Δ. Οικονόμου: Μπήκε στη ΜΕΘ ήδη ο άνθρωπος.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά οδηγήθηκε εκεί επειδή έκανε επίδειξη συμπεριφοράς ανεμβολίαστου αντιστασιακού, όντας Επίσκοπος της Εκκλησίας.

Δ. Οικονόμου: Το προπαγάνδιζε όμως αυτό και στο ποίμνιο, κ. Πρόεδρε, και αυτό είναι το επικίνδυνο.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά είχε ασκηθεί δίωξη εκκλησιαστική εναντίον του.

Δ. Οικονόμου: Βεβαίως.

Ευ. Βενιζέλος: Όπως και εναντίον του Μητροπολίτη Κυθήρων, αλλά δεν είναι η Εκκλησία το μεγάλο πρόβλημα, όταν έχεις πολλούς άλλους κύκλους, οι οποίοι κινούνται γύρω από το παιχνίδι των εμβολίων και της αντίστασης ως προς την πανδημία.

Δ. Οικονόμου: Κύριε Πρόεδρε, επειδή δεν έχουμε πολύ χρόνο, σας παρακαλώ, να μας πείτε και μία κουβέντα, γιατί έχουμε και μία κορυφαία διαδικασία που θα εξελιχθεί σε λίγες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ, την εκλογή νέας ηγεσίας. Εσείς πώς τοποθετήστε απέναντι σε αυτό, κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Τοποθετούμαι με την ευγένεια και την απόσταση που επιβάλλεται. Εύχομαι καλή επιτυχία, πραγματικά, σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία και εύχομαι η Δημοκρατική Παράταξη να βρει το ρυθμό της, το βηματισμό της, το λόγο της, την επαφή της με την κοινωνία. Είχα πει κάποτε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει όταν ανέβει η κοινωνία και αυτό πρέπει να το διεκδικήσει και να το πετύχει με την ηγεσία που θα επιλεγεί, αλλά και με το αφήγημα που πρέπει να ξεδιπλωθεί στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο, εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτήν την προσπάθεια της παράταξης.

Δ. Οικονόμου: Θα ανέβει το ΠΑΣΟΚ, λέτε, έτσι ήρθαν τα πράγματα, τι λέτε;

Ε. Αντωνοπούλου: Θα πάει στο διψήφιο;

Ευ. Βενιζέλος: Το ελπίζω, το δικαιούται. Το ΠΑΣΟΚ, ο χώρος αυτός είναι θύμα μίας κατάστασης την οποία πλήρωσε δυσανάλογα πολύ, διότι δεν είχε μόνον το ΠΑΣΟΚ ή κυρίως το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για την κρίση, για το ξέσπασμα της κρίσης, για τη συσσώρευση της κρίσης.

Δ. Οικονόμου: Κύριε Πρόεδρε, εσείς θα επιστρέψετε με κάποιο ρόλο;

Ευ. Βενιζέλος: Από εκεί και πέρα, ακόμα και στη διαχείριση της κρίσης, τη συνεπέστερη θέση, με μεγάλο κόστος, την είχαν αυτές οι δυνάμεις, αυτή η παράταξη.

Δ. Οικονόμου: Μία τελευταία κουβέντα, κ. Πρόεδρε, εσείς θα συμμετέχετε με κάποιο ρόλο ενεργά αύριο με όποια ηγεσία;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ θα συμμετέχω όπως συμμετέχει κάθε πολίτης ο οποίος ενδιαφέρεται για το χώρο αυτό.

Δ. Οικονόμου: Μάλιστα.

Ε. Αντωνοπούλου: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Δ. Οικονόμου: Καλή σας ημέρα, κ. Πρόεδρε, γεια σας.

Ε. Αντωνοπούλου: Με την ευχή μόλις ξεμπερδέψουμε λίγο με την πανδημία να σας δούμε και από κοντά εδώ στο studio, να κάνουμε μία ωριαία εκπομπή για όλα τα ζητήματα. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δ. Οικονόμου: Καλή σας ημέρα, κ. Πρόεδρε. Ευχαριστούμε.