βαρουφάκης-για-πανεπιστημιακή-αστυν-1070565
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.09.2022 | 16:31

Βαρουφάκης για πανεπιστημιακή αστυνομία: Αν δεν ήταν τραγική η κατάσταση θα ήταν φαρσοκωμωδία

Να προστατεύσουν το ελληνικό πανεπιστήμιο οι προοδευτικοί φορείς, οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, από τη «λαίλαπα της ακροδεξιάς συνιστώσας της Νέας Δημοκρατίας, κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ το μεσημέρι της Πέμπτης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ThessToday.gr σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, στο γιατί επιμένει η κυβέρνηση σε ένα θέμα που έχει διχάσει τόσο πολύ την ελληνική κοινωνία, καθώς και στο τι περιμένει ο ίδιος πως θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, ο κ. Βαρουφάκης τοποθετήθηκε ως εξής:

«Περιμένω κλιμάκωση των συγκρούσεων στα πανεπιστήμια. Πανεπιστήμια για τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται γιατί με ελάχιστες εξαιρέσεις κανένα παιδί της άρχουσας ελληνικής τάξης δεν πηγαίνει σε ελληνικό πανεπιστήμιο πια. Με εξαίρεση κάποιους σε σχολές νομικής και ιατρικής»

Μάλιστα πρόσθεσε πως αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι «να σηματοδοτήσει στο ακροδεξιό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας κάποια πράγματα που εξευμενίζουν την ακροδεξιά, όπως ο ρατσισμός, οι επαναπροωθήσεις μεταναστών. Είχε πει κάποιος κάποτε ότι αν δεν υπάρξει αίμα στο Αιγαίο δεν θα σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές. Το αντίστοιχο είναι και με το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο θεωρείται ένας χώρος που η δεξιά δεν έχει καταλάβει ακόμη και θέλουν συμβολικά να τον καταλάβουν μέσα από την πανεπιστημιακή αστυνομία. Θα έχουν τα ΜΑΤ να προστατεύουν την πανεπιστημιακή αστυνομία Αν χρειαστεί θα έχουν και τους πεζοναύτες να προστατεύουν τα ΜΑΤ. Αν δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση, θα ήταν μια πολύ όμορφη φαρσοκωμωδία. Ο προοδευτικός χώρος, οι πανεπιστημιακοί, οι φοιτητές, πρέπει να προστατεύσουμε ό,τι έχει μείνει από το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο από αυτή τη λαίλαπα της ακροδεξιάς συνιστώσας της Νέας Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ έκανε «πρεμιέρα» η πανεπιστημιακή αστυνομία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με περιπολία ομάδας των ΟΠΠΙ γύρω από την πρυτανεία, προκαλώντας αντιδράσεις των φοιτητών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης.