βαγγέλης-μεϊμαράκης-τι-σημαίνει-κυβέ-156042
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.07.2015 | 07:31

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Τι σημαίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Αν βρούμε τον «ειδικό σκοπό», να συζητήσουμε!

Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μειμαράκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Δημόσια Τηλεόραση και υποστήριξε ότι δεν έχει διαπιστωθεί απώλεια της δεδηλωμένης, ενώ έδειξε διάθεση συνεννόησης με τον πρωθυπουργό χωρίς να αποσύρει την κριτική του.

«Οι εκλογές θα είναι καταστροφή και για την οικονομία, αν γίνουν θα τις κερδίσουμε αλλά θέλω να δω το διακύβευμα, όταν το δω θα σας πω και γιατί θα κερδίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την συμφωνία με τους εταίρους, ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε υπαινικτικά και στην τελική συμφωνία: «Μήπως, τελικά, στόχος παραμένει η έξοδος από το ευρώ και γι’ αυτό αποδέχθηκε ένα τόσο βαρύ πακέτο μέτρων που θα κάνει τους πολίτες να δυσφορήσουν;» αναρωτήθηκε.

Απορρησε «πως την υπέγραψε ο πρωθυπουργός», είπε ότι είναι υφεσιακή και ότι την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή, την έχει ο κ. Τσίπρας.

Δεν αρνήθηκε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας λέγοντας όμως ότι δεν την επιθυμεί ο πρωθυπουργός.

«Συνεργασία μακράς πνοής με την κυβέρνηση θα μας προβληματίσει θετικά, αλλά σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Τι σημαίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αν βρούμε τον ειδικό σκοπό, αν βρούμε ένα πρόγραμμα μακράς πνοής μπορούμε να συζητήσουμε. Όμως η άλλη πλευρά δεν το θέλει, από την μεριά τους δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης».

Είπε ακόμη: «Την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο πρωθυπουργός, εγώ του λέω ότι αν θέλεις μπορείς να κάνει εκλογές, αν πάμε για εκλογές όμως θα μας πεις γιατί πάμε σε εκλογές, γιατί αίσθησή μου είναι ότι πας σε εκλογές γιατί θέλεις να ξεκαθαρίσεις τα εσωκομματικά σου». Εμφανίστηκε θετικός σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυπουργό.

Εξήγησε την στάση της ΝΔ λέγοντας: «Στην συνολική διακυβέρνηση διαφωνούμε, όμως ψηφίζουμε τα μέτρα για να σταθούμε στην Ευρώπη, η δική μας πολιτική ήταν και είναι πολιτική εθνική». Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις και στην στάση της ΝΔ είπε:

«Είμαστε συναινετικοί, είμαστε της συνεννόησης, βάζουμε την χώρα πάνω από το κομματικό κόστος, όμως υπάρχουν κάποια όρια ανοχής που δεν πρέπει να ξεπερνά η κυβέρνηση ούτε η Ευρώπη. Ο μεν πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να λέει ότι φέρνει μία συμφωνία που δεν την πιστεύει. Οι ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν όρια ανοχής των κοινωνικών ομάδων».

Υφεσιακή συμφωνία με ευθύνη Τσίπρα

Συνεχίζοντας είπε ότι η συμφωνία είναι υφεσιακή και ότι το μνημόνιο δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό. «Δεν πιστεύω ότι οι πολιτικές του μνημονίου είναι φιλελεύθερες και ότι μας οδηγούν στην ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι απολύτως υφεσιακά και τα χρεώνουμε στον κ. Τσίπρα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι επί κυβερνήσεως Σαμαρά η συμφωνία δεν έκλεισε γιατί δεν το ήθελε η Τρόικα η οποία συνέχεια ανέβαζε τις απαιτήσεις της επειδή υπήρχαν μπροστά εκλογές, ευνοώντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην αντιπολίτευση. Αντίθετα, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να κλείσει την συμφωνία που του έδωσαν στην αρχή εξάντλησε τον χρόνο και τελικά αύξησε το κόστος.

Είπε πάντως ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης «εγώ ήμουν αλληλέγγυος με τον πρωθυπουργό και δεν μου άρεσε που οι ευρωπαίοι του φέρονταν άσχημα». Σημείωσε ότι στο τέλος είχε να επιλέξει ανάμεσα στην κακή συμφωνία και σε καμία συμφωνία, η καμία συμφωνία θα ήταν απόλυτη καταστροφή.

Ασκησε κριτική στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση μας πήγε πολύ πίσω, μας πήγε στην εποχή του 2012. Απορώ πώς δέχθηκε τέτοια συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά των στελεχών της κυβέρνησης δεν είναι ούτε αριστερή ούτε προοδευτική». Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαψεύσει σενάρια σύμφωνα με τα οποία σκέπτεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δεύτερο χρόνο όταν θα έχει επανέλθει στοιχειωδώς η οικονομική ζωή.

Διαχώρισε τον κ. Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η δημοφιλία του αντέχει γιατί φόρτωσε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης στους ευρωπαίους. «Τον συμπαθώ και τον εκτιμώ και μπορούμε να μιλάμε» ανέφερε για τον πρωθυπουργό προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα του κάνει κριτική.

Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως τάχθηκε με σαφήνεια κατά των μέτρων που αφορούν τους αγρότες λέγοντας ότι θα εξοντώσει τον αγροτικό κόσμο.

Μεσαίος δρόμος και κομματική ανασυγκρότηση

O κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε διαδικασίες επαναπροσδιορισμού της πολιτικής ταυτότητας της ΝΔ στην κατεύθυνση του μεσαίου δρόμου και κομματικής ανασυγκρότησης. Αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του «μεταβατικού προέδρου» λέγοντας ότι «ως πρόεδρος έχω όλες τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το καταστατικό της ΝΔ, το μεταβατικός έχει να κάνει μόνο με τον χρόνο παραμονής του».

Είπε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει τον μεσαίο δρόμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, σημείωσε ότι όσο θα διαρκεί η μεταβατικότητα δεν μπορεί η ΝΔ να μην λειτουργεί και προανήγγειλε διαδικασίες προσδιορισμού της ταυτότητας αλλά και κομματικής ανασυγκρότησης. «Δεν διεκδίκησα ποτέ το περιβραχιόνιο, μου άρεσε πάντα να είμαι η ψυχή της παράταξης, γιαυτό και υπηρέτησα την παράταξη με τον οποιονδήποτε αρχηγό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ότι είχε διαφωνήσει με την εκλογή ηγεσίας με ανοιχτή διαδικασία «από τον κάθε περαστικό που θα έδινε τα δύο ευρώ».Δεν πιστεύω σε ανοικτές διαδικασίες σε αυτά τα θέματα είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι η κομματική βάση, τα μέλη του κόμματος, θα έπρεπε να εκλέγει την ηγεσία. Όσον αφορά τα εσωκομματικά άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει θέμα αλλαγής της διαδικασίας εκλογής του αρχηγού και ότι εάν αυτό γίνει τότε μπορεί να είναι και εκείνος υποψήφιος.

Ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε μήνυμα με την παρουσία του στην ΕΡΤ ότι δεν υπάρχει αντιδικία με την Δημόσια Τηλεόραση και πρόσθεσε ότι στηρίζει την πλουραλιστική και αντικειμενική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών.