βαγγέλης-αποστόλου-η-κατάσταση-στον-α-224976
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 28.03.2014 | 11:17

Βαγγέλης Αποστόλου: Η κατάσταση στον Ασωπό κινδυνεύει να καταστεί μη ανατρέψιμη

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα τη ρύπανση του Ασωπού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Τα προβλήματα είναι σε όλους μας γνωστά, η ρύπανση του Ασωπού, των υπόγειων υδάτων κ.α., έχουν δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση και εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση κινδυνεύει να είναι μη αναστρέψιμη.

Τα μέτρα θα πρέπει να είναι σε 3 κατευθύνσεις:

1. Στην υποχρέωση της πολιτείας να επιβλέπει με τα όργανά της την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και να πάψει να παρακολουθεί ως θεατής το συνεχιζόμενο έγκλημα .

Είναι αδιανόητο να μην ελέγχεται κατά πόσον τηρούνται οι εγκριτικοί όροι των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων από τις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής .

2. Στην εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν την ρύπανση, με την άμεση δρομολόγηση των ενεργειών δημιουργίας αξιόπιστων συστημάτων διαχείρισης των αποβλήτων των βιομηχανιών.

Και εδώ αναφέρομαι στις 2 βασικές κατηγορίες αποβλήτων, τα υγρά και τα στερεά απόβλητα .

Στην περιοχή της ανατολικής Βοιωτίας, όπως είναι γνωστό παράγονται δεκάδες χιλιάδες τόνοι στερεών αποβλήτων κάθε έτος.

Πολλά εξ΄ αυτών είναι επικίνδυνα και μεγάλος αριθμός παραμένει στην περιοχή ως προσωρινά αποθηκευμένα και

3. Στην περιβαλλοντική αποκατάσταση των ρυπασμένων περιοχών μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και διασφαλισμένους πόρους.

Παράλληλα θα πρέπει να εκπονηθεί ένα άμεσο σχέδιο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού με στόχο την αντιμετώπιση ενός σοβαρού περιβαλλοντικού προβλήματος.

Η περιοχή της ανατολικής Βοιωτίας δε μπορεί να περιμένει άλλο. Στόχος μας με την ανάληψη της διοίκησης της Περιφέρειας θα είναι όχι μόνο η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής η τάξη στην διαχείριση των αποβλήτων όλων των κατηγοριών των βιομηχανιών αλλά και η προστασία και ανάδειξη ενός άλλου συγκριτικού πλεονεκτήματος που αποτελεί το αναπτυξιακό εργαλείο της περιοχής, αυτό της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής».