τζαβάρας-παράνομη-η-μετάταξη-του-σταθ-665442
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.03.2023 | 18:46

Τζαβάρας: Παράνομη η μετάταξη του Σταθμάρχη – Βολές κατά τις κυβέρνησης

«Παράνομη» χαρακτήρισε την μετάταξη του Σταθμάρχη της Λάρισας που προκάλεσε το δυστύχημα στα Τέμπη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας τονίζοντας πως ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης προφανώς το ξέρει και τον κάλεσε να το ξανακοιτάξει.

Ο κ. Τζαβάρας που είναι και νομικός τόνισε πως «η μετάταξη προϋποθέτει απόλυση. Κοπή δηλαδή. Ρήξη του νομικού δεσμού με την υπηρεσία από όπου προέρχεται και ένταξή του στην υπηρεσία όπου προορίζεται».

Εξηγεί πως μετά την απόλυση ισχύει το ηλικιακό όριο που δεν επιτρέπει στον Σταθμάρχη να προσληφθεί στον ΟΣΕ.

«Κοιτάξτε. Οι ευθύνες ήδη αχνοφαίνονται. Και κανένας δεν μπορεί… Υπάρχει βέβαια η ευθύνη η προσωπική ευθύνη του σταθμάρχη ο οποίος θα μου επιτρέψετε να πω ότι παράνομα προσελήφθη. Δεν ισχύει αυτό που ελέχθη ότι η πρόσληψη του έγινε με τον κανονισμό του ΟΣΕ για τις μετατάξεις. Αυτή η μετάταξη που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών, αφορά μετακίνηση στο εσωτερικό του ΟΣΕ προσώπου που ήδη είναι υπάλληλος του ΟΣΕ. Δηλαδή αυτό θα μπορούσε να ισχύει και με αυτή την έννοια να μην ισχύει το όριο ηλικίας στην περίπτωση του συγκεκριμένου σταθμάρχη εάν αυτός ήδη ήταν διοικητικός υπάλληλος ή αχθοφόρος όπως υπηρετούσε . Αν δείτε την απόφαση του κ. Πατέρα που έχει εγκρίνει τη μετάταξή του. Η μετάταξη αυτή έχει γίνει από το υπουργείο Παιδείας. Και μετατάσεται στο προσωπικό του ΟΣΕ και στη θέση του σταθμάρχη. Άρα έχουμε μετάταξη από το Δημόσιο σε μία επιχείρηση κοινής ωφελείας, ΔΕΚΟ, δεν ξέρω πως λέγεται. Αυτή δεν την προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός του ΟΣΕ αλλά την προβλέπει ο νόμος 4440 του 2016 που λέει ότι σε αυτή την περίπτωση τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα του προσλαμβανόμενου, του μετακινούμενου λόγω μετάταξης τα ορίζει ο φορέας της υποδοχής. Δηλαδή, ο ΟΣΕ. Και αυτά είναι συγκεκριμένα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το 48ο έτος της ηλικίας», είπε ο κ. Τζαβάρας στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Τι ισχύει για τις μετατάξεις

Ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτικός δάκτυλος στην πρόσληψη αυτή σχολίασε: «Δεν το ξέρω αυτό. Αυτό ας το ψάξουνε».

Και συμπλήρωσε: «Και κάτι άλλο που δεν έχει γίνει αντιληπτό. Η μετάταξη είναι μία σύνθετη διαδικασία. Μετάταξη από το Δημόσιο στον ΟΣΕ συμπληρώνεται με τις εξής φάσεις. Πρώτον, απολύεται από τη θέση που έχει στο Δημόσιο ο μετατασόμενος και προσλαμβάνεται από τον ΟΣΕ. (…) Όπως ακριβώς είχε απολυθεί από τη θέση που είχε ως αχθοφόρος όταν μετακινήθηκε στο Δημόσιο. Εκεί απολύθηκε. Παύει δηλαδή ο νομικός δεσμός που τον συνέδεε με τον ΟΣΕ και προσλήφθηκε και έγινε δημόσιος υπάλληλος όταν τοποθετήθηκε στο υπουργείο Παιδείας. (…)».

Ο κ. Τζαβάρας ήταν ξεκάθαρος επαναλαμβάνοντας πως «η μετάταξη προϋποθέτει απόλυση. Κοπή δηλαδή. Ρήξη του νομικού δεσμού με την υπηρεσία από όπου προέρχεται και ένταξή του στην υπηρεσία όπου προορίζεται».

Κατέληξε λέγοντας: «Ο κ. Βορίδης προφανώς τα ξέρει. Είναι καλός νομικός. Πρέπει να τα ξανακοιτάξει».