τσίπρας-σε-ερντογάν-πλήρης-σεβασμός-σ-163896
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.12.2017 | 22:19

Τσίπρας σε Ερντογάν: Πλήρης σεβασμός στην Συνθήκη της Λωζάνης

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να οριοθετηθούν οι συζητήσεις για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας καθόρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην ανάγκη να βρεθούν λύσεις για το μεταναστευτικό αλλά και στην επανεκκίνηση των συνομιλιών για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με τις συνεχείς παραβιάσεις καλώντας τον τούρκο πρόεδρο να συζητήσουν περαιτέρω μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ενώ για τους τούρκους που ζήτησαν άσυλο μετά το πραξικόπημα παρέπεμψε στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός για τις επαφές των δύο χωρών «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται βασιζόμενες σε στερεά θεμέλια αμοιβαίου σεβασμού και στο διεθνές δίκαιο με πλήρη σεβασμό της Συνθήκες της Λωζάνης. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης. Σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις εμπλοκές αεροσκαφών, τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης Με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα. Είναι αναγκαίο να αναζωογονήσουμε τις συζητήσεις μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις Διερευνητικές Επαφές».

Για το μεταναστευτικό τόνισε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, καθώς και το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται όσο πιο αποτελεσματικά είναι δυνατόν» και πρόσθεσε ότι «ζούμε δίπλα-δίπλα. Οι Έλληνες θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη. Πιστεύω πως η ΕΕ πρέπει να είναι σαφής στις θέσεις και τις δεσμεύσεις της, και η Τουρκία πρέπει να βρει το δρόμο της σε αυτή την κατεύθυνση, έπειτα από μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων».

Για το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες και καλά προετοιμασμένες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία».

Για τους Τούρκους που ζήτησαν άσυλο μετά το πραξικόπημα απέφυγε να σχολιάσει τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι «είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική και οι αποφάσεις της επί συγκεκριμένων περιπτώσεων είναι, ασφαλώς, απολύτως σεβαστές. Από αυτή την αφετηρία, η θέση μου ήταν πάντοτε απολύτως σαφής ότι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε την συνεργασία μας σε ζητήματα ασφάλειας και δικαιοσύνης».