Τσίπρας: Προκλητική για τον Ελληνισμό η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

  • Απο Aftodioikisi Press
  • 14 Ιουλίου 2020 - 22:33
  • Comments Off

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είπε:

«Αγαπητέ Πρόεδρε χαίρομαι πάρα πολύ που σε ξαναβλέπω, έχουμε καιρό να τα πούμε, νομίζω όμως ότι η επίσκεψή σου στην Ελλάδα, στην Αθήνα γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Πιστεύω ότι τώρα όσο ποτέ είναι απαραίτητος ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία. Δυστυχώς η επίσκεψή σου έρχεται λίγες μέρες μετά από μια θλιβερή απόφαση, προκλητική και προσβλητική για τον ελληνισμό, για τον χριστιανισμό, καθώς ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η Αγια-Σοφιά, μετατρέπεται σε τζαμί. Κι αυτή η απόφαση έρχεται σε συνδυασμό και με τη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, στην ελληνική ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας αυτές τις εξελίξεις. Θεωρώ θετικό ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για αυτήν την επιθετικότητα, πράγμα το οποίο διεκδικήσαμε και καταφέραμε και για την Κύπρο, για τις δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, έναν χρόνο πριν, και νομίζω ότι είναι η στιγμή οι εταίροι μας να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους. Γιατί εδώ δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί ξανά σε αυτή τη βάση και νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ο μέγιστος δυνατός συντονισμός. Θεωρώ σημαντική εξέλιξη την επανέναρξη των συνομιλιών για την διερεύνηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για το κυπριακό, από το σημείο που αφήσαμε αυτές τις συνομιλίες και αυτή την προσπάθεια, και αναφέρομαι στο πλαίσιο Γκουτέρες που είναι η μόνη βάση για να ξαναξεκινήσει ο διάλογος. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ σημαντική κ. Πρόεδρε την επίσκεψή σου και εύχομαι τα καλύτερα και τα θετικότερα αποτελέσματα».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!