Τσίπρας: Όλα τα εργαλεία που διαθέτουν οι χώρες της Ε.Ε έναντι της Τουρκίας

«Πιστεύω ότι είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και χρειάζονται κοινές αποφάσεις, χρειάζεται μια μεταρρυθμισμένη Ευρωζώνη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να είναι η Ευρώπη ισχυρός περιφερειακός παίκτης και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει στήριξη όλων των κρατών απέναντι σε καταστρατηγήσεις τρίτων χωρών.

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη πως στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση των χωρών της Ε.Ε.

Ερωτηθείς ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής, απάντησε:

«Πρέπει να είμαστε πολύ σκεπτικοί στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει -συνέχισε ο κ. Τσίπρας- να είμαστε πολύ ευθείς προς την τουρκική πλευρά ως προς τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά ταυτόχρονα -κατέληξε- να κρατήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».

 

Aναλυτικά η Δήλωση του Πρωθυπουργού κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής

Πιστεύω ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον. Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό και δεσμευτικό κοινωνικό πυλώνα. Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη τραπεζική ένωση, προκειμένου να μας προστατεύει όλους.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, στις οποίες εκτυλίσσονται δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις, χρειαζόμαστε την ΕΕ να είναι ένας ισχυρός περιφερειακός και διεθνής παράγοντας. Αυτό σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, υποστήριξη σε όλα τα κράτη-μέλη ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες. Υποθέτω ότι σήμερα θα συζητήσουμε τις υποθέσεις της Τουρκίας και του Salisbury. Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην υπόθεση Salisbury είστε υπέρ μιας ισχυρότερης αποδοκιμασίας; Η Ελλάδα την τελευταία φορά αντιτάχθηκε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι πρέπει να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στο Βρετανικό λαό, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διερευνήσουμε το ζήτημα περαιτέρω και να λειτουργήσουμε με μεγάλη υπευθυνότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Πιστεύω ότι πρέπει να προβληματιζόμαστε με τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά επίσης πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε σαφείς απέναντι στην τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερα ως προς την υποχρέωσή τους να σέβονται το διεθνές δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες για διάλογο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΕ