τσίπρας-ο-συριζα-είναι-το-κόμμα-που-πα-1170608
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 13.05.2023 | 11:56

Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που παραδοσιακά ανατρέπει τις δημοσκοπήσεις»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, απαντά για όλα τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας και παρουσιάζει τις προτάσεις του για τη διακυβέρνηση της χώρας, υποσχόμενος μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις σχολιάζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «το μοναδικό κόμμα που εδώ και μια δεκαετία έχει παράδοση να ανατρέπει τις δημοσκοπικές προβλέψεις στην κάλπη» ενώ δεσμεύεται για δικαιοσύνη στον φορολογικό τομέα.

Σχετικά με την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο καθένας να συγκρίνει την «αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και την τεχνοκρατική επάρκεια αυτών απέναντι σε εκείνους που εκτόξευσαν το έλλειμμα, χρεοκόπησαν τη χώρα και το κόμμα τους χρωστάει 400 εκατομμύρια»

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα των υποκλοπών αλλά και στις σχέσεις με την Τουρκία.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε πρόεδρε, πήρατε πρωτοβουλία όταν ήσασταν κυβέρνηση και πέρασε η απλή αναλογική, έστω με το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Σας θυμάμαι από την περσινή ΔΕΘ να εισάγετε τη φράση «όχι στην κυβέρνηση των ηττημένων». Στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο δεν ακυρώνετε την ίδια τη σύσταση και το νόημα του εν λόγω εκλογικού συστήματος;

Στον πυρήνα της η απλή αναλογική εμπεριέχει την απλή λογική. Με αυτή την έννοια, όσο λογικό και αυθεντικά δημοκρατικό είναι να αποτυπωθούν δίκαια οι πολιτικοί συσχετισμοί στην κατανομή των εδρών στη Βουλή, άλλο τόσο λογικό και αυθεντικά δημοκρατικό είναι τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης να έχει το πρώτο κόμμα. Δεν νοείται κατά τη γνώμη μου πολιτική νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης που δεν περιλαμβάνει το πρώτο κόμμα. Το να είσαι βέβαια πρώτο κόμμα με απλή αναλογική συνεπάγεται τελείως διαφορετικές ευθύνες από την ασφάλεια και την αλαζονεία των bonus. Εδώ μιλάμε για μια νέα κουλτούρα, η οποία είναι κεκτημένο σε μεγάλες ευρωπαϊκές δημοκρατίες και αφορά προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες μεταξύ όμορων χώρων. Και στο τέλος της ημέρας καταλήγει και σε πολύ πιο σταθερές και πολύ πιο αντιπροσωπευτικές κυβερνήσεις από αυτές που γνωρίσαμε ως τώρα. Αυτός είναι ο λόγος που θεσπίσαμε την απλή αναλογική. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως πρώτο κόμμα, για να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Εσχάτως οι δυνητικοί σας εταίροι φαίνεται βάσει της δικής σας στρατηγικής να περιορίζονται στον εξής έναν: το ΠΑΣΟΚ. Από τους ηττημένους, πήγαμε στη στρατηγική της πρωτιάς και μόνον για τον ΣΥΡΙΖΑ και από την ανοχή στην κυβέρνηση πρώτου με τον τρίτο πόλο. Μήπως έχει αποσταλεί ασαφές και θολό σήμα στους ψηφοφόρους και έχετε τον κίνδυνο να μην τα καταφέρετε;

Νομίζω ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τη στρατηγική μας με τα επιχειρήματα που έχουν σκοπό να απαντήσουν στην προσπάθεια αποδόμησής της. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι όροι που γίνεται προεκλογικά η συζήτηση για τις κυβερνήσεις συνεργασίας είναι τελείως διαφορετικοί όταν έχει μιλήσει ο λαός. Οταν έχουμε αποτυπωμένη στις κάλπες την εντολή του. Η στρατηγική μας είναι σαφής: εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα την άλλη Κυριακή, η χώρα θα αποκτήσει ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν σημαίνει αλλαγή. Αν ψάχνετε για θολά μηνύματα, προσπαθήστε να βγάλετε άκρη με αυτά που λέει η ΝΔ. Αυτοδυναμία ή «ένα κόμμα πολλά χρώματα», δεύτερες εκλογές ή αξιοποίηση της διερευνητικής όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μιλάμε για την απόλυτη σύγχυση.

Ολες οι μετρήσεις, ακόμη και πιο φίλιες σε εσάς, αποτυπώνουν πως το προβάδισμα είναι σταθερά της ΝΔ, ενώ αυτό καταγράφεται ήδη από το 2016. Είστε δεύτεροι για επτά χρόνια τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις. Ανατρέπεται, θεωρείτε, αυτή η εικόνα και τάση;

Το μοναδικό κόμμα που εδώ και μια δεκαετία έχει παράδοση να ανατρέπει τις δημοσκοπικές προβλέψεις στην κάλπη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν θα μπω τώρα στη διαδικασία να κρίνω τη δουλειά ή τα κίνητρα κάποιων που διεξάγουν τις σχετικές έρευνες, λέω απλά ότι τώρα ειδικά σε μια συνθήκη όπου παγκοσμίως γίνεται πια όλο και δυσκολότερη η ακριβής εκτίμηση των πολιτικών συσχετισμών, είναι σχεδόν αδύνατο να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα όπως η διαχρονική υποεκτίμηση ενός κόμματος. Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε αν θέλετε, είναι ορισμένες κοινωνικές τάσεις όπως είπατε. Και η αναμφισβήτητη τάση των τελευταίων μηνών είναι μια διαρκής φθορά και ένα ευρύτατο κύμα αποδοκιμασίας προς τη σημερινή κυβέρνηση, που συνοδεύεται από την επιθυμία για αλλαγή. Αυτά είναι τα ισχυρότερα και αδιαμφισβήτητα πολιτικά συμπεράσματα της εποχής και είμαι βέβαιος ότι θα αποτυπωθούν στην απόφαση των πολιτών στις 21 Μαΐου.

Τελικά η στρατηγική σας είναι ο προσεταιρισμός του Κέντρου και των μεσαίων ή των αριστερόστροφων δεξαμενών; Φαίνεται πως δεν είναι εύκολος ένας συγκερασμός διττής απεύθυνσης…

Η δική μας στρατηγική δεν βασίζεται σε δεξαμενές και «φιλικά» κοινά. Εχουμε δουλέψει πολύ τα τελευταία χρόνια για να παρουσιάσουμε ένα στιβαρό και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα που απαντά σε αυτό το γενικευμένο αίσθημα αδικίας και ανασφάλειας της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Φυσικά, είναι μια προοδευτική πολιτική πρόταση αλλά απευθύνεται σε όλους. Η ανάγκη για ένα ισχυρό ΕΣΥ, για καλά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, για εργασιακή νομιμότητα, για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος, αποτελούν αυτονόητες κοινωνικές ανάγκες. Δεν πιστεύω, δεν το πίστευα ποτέ, ότι οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα είναι τόσο έντονες σε επίπεδο κοινωνίας. Ναι, υπάρχουν ακόμα ισχυρές ταυτίσεις και παραδόσεις, αλλά στο τέλος της ημέρας το κριτήριο είναι η ίδια η καθημερινότητα. Και σε αυτή τη χώρα το γνωρίζουμε καλά, πως όταν η καθημερινότητα γίνεται αβίωτη, η απάντηση είναι η αλλαγή.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρεαλιστικά πώς θα καταφέρετε να ξαναμιλήσετε με πειθώ στους συνταξιούχους; Κοινός τόπος είναι το επιχείρημα που υπομνηματίζουν και λέγεται Νόμος Κατρούγκαλου.

Κοινός τόπος για τους συνταξιούχους είναι η εξαπάτηση που βίωσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι η 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και την ακύρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα τη διατηρήσει. Είναι τα αναδρομικά που τους στέρησε από δώρα και επικουρικές συντάξεις με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μιλάμε για ποσά που αγγίζουν τα 7,5 δισ. Και την ίδια στιγμή, περηφανεύεται για αυξήσεις που έγιναν τώρα, αλλά προβλέπονταν από νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λοιπόν θα επαναφέρουμε άμεσα τη 13η σύνταξη, θα αποδώσουμε σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και σε βάθος τετραετίας τα αναδρομικά που τους στέρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και φυσικά την αύξηση του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

Η αίσθηση και η εικόνα είναι πως η κυβέρνηση αφαίρεσε φόρους ενώ η δική σας τετραετία – έστω εν μέσω Μνημονίων – προσέθεσε. Τι αλήθεια απαντάτε;

Θα σας απαντήσω ότι έχουμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας, έχουμε μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει γιατί πέρυσι τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν αυξημένα πάνω από 4 δισ. Συνολικά στην τετραετία, κατά μέσο όρο τα φορολογικά έσοδα είχαν αύξηση 2,8 δισ. Πώς συνέβη αυτό; Με κάποια θεσμική παρέμβαση για τη φοροδιαφυγή; Με την αύξηση των φόρων στα μεγάλα εισοδήματα; Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, το γνωρίζετε. Αρα, ποιος τροφοδότησε αυτή την έκρηξη εσόδων; Αυτοί που ο κ. Μητσοτάκης τους ανάγκασε να βγάζουν μισό μήνα με τον μισθό τους και το όραμά του είναι να ζουν με κουπόνια. Είπατε στην ερώτησή σας «εν μέσω Μνημονίων» και αυτό ας το κρατήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε μετά από μία πενταετία τρομακτικής επιβάρυνσης και σε ένα πλαίσιο ασφυκτικό. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω διαρκώς ότι τώρα είναι όχι η δεύτερη, αλλά η πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το πρόγραμμά μας, στο οποίο η φορολογική δικαιοσύνη είναι πυρηνικό στοιχείο. Να μπορέσουμε να πάμε το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, να μειώσουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, να βάλουμε πλαφόν στον φόρο στα καύσιμα στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια και μια σειρά από απλές και άμεσα εφαρμόσιμες δράσεις, με στόχευση στη μεσαία τάξη και τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε περίπτωση δικής σας εκ νέου διακυβέρνησης, θα ακολουθήσετε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ή εθνικοποιήσεων (π.χ. στα ΕΛΠΕ ή στη ΔΕΗ);

Κοιτάξτε, νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε ένα σημαντικό δίδαγμα από τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των δυτικών δημοκρατιών στις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών. Μιλώ για την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Είδαμε λοιπόν ότι τα κράτη, να το πω απλά, πήραν στα χέρια τους την κατάσταση και αξιοποίησαν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Ειδικά στο θέμα της ενέργειας μια σειρά από χώρες, με σημαντικότερο το παράδειγμα της Γαλλίας, ανέκτησαν τον δημόσιο έλεγχο γιατί πέρα από τον κίνδυνο της αισχροκέρδειας, υπήρχε ευθεία απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα λοιπόν ως κομμάτι αυτής της ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να διδάσκεται από τέτοια παραδείγματα, διότι αυτές είναι, αν θέλετε, οι βέλτιστες πρακτικές της εποχής. Το να αφήσουμε τη ΔΕΗ ως έχει, δηλαδή να γίνεται σύμμαχος των καρτέλ της αισχροκέρδειας, να εκτοξεύει τα τιμολόγια και την ίδια ώρα να μοιράζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ bonus στα γαλάζια golden boys, δεν συνιστά επιλογή.

Μεγάλο ζήτημα είναι επίσης το θέμα της στέγης και το γεγονός πως τα νέα ζευγάρια δεν μπορούν να βρουν σπίτι. Πώς θα κάνετε ανάσχεση αυτής της τάσης και το ρωτώ αφού το airbnb είναι πλατφόρμα που υποβοηθά και αφορά μικροϊδιοκτήτες, όχι μόνο μεγάλα συμφέροντα…

Νομίζω ότι εδώ έχουμε ένα πολύ κομβικό ζήτημα. Ξέρετε, με ενοχλεί πολύ η υποκρισία της Δεξιάς που υποτίθεται ότι διαφυλάσσει τα ιδανικά όπως η οικογένεια, αλλά έχει κάνει τα πάντα για να διαλύσει την προοπτική της, κάνοντας αφάνταστα δύσκολη τη συμβίωση για ένα νέο ζευγάρι. Εμείς λοιπόν τι λέμε; Σε συνδυασμό φυσικά με το σύνολο του προγράμματός μας που οδηγεί σε αύξηση μισθών και μείωση τιμών, άρα μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα: να διπλασιάσουμε την επιδότηση ενοικίου σε νέες και νέους 25-44 ετών και να δημιουργήσουμε μια Τράπεζα Στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέα ζευγάρια. Οσον αφορά το airbnb, η βασική παρέμβαση αφορά την απαγόρευση δραστηριότητας σε νομικά πρόσωπα. Αυτά δημιουργούν το πρόβλημα, κυρίαρχα στις μεγάλες πόλεις, και όχι οι ιδιοκτήτες όπως λέτε που κάνουν χρήση της πλατφόρμας για τη βραχυχρόνια μίσθωση και έχουν στην πλειοψηφία τους ένα – δύο ακίνητα για να αυξήσουν το εισόδημά τους.

ΘΕΣΜΙΚΑ

Για την υπόθεση των υποκλοπών, αν προκύψει δική σας κυβερνητική πλειοψηφία θα δούμε Ειδικό Δικαστήριο;

Αυτό που θα επιδιώξουμε να προκύψει και θα πάμε μέχρι τέλους γι’ αυτό είναι η αλήθεια. Και ο τρόπος για να λάμψει η αλήθεια σε αυτή την υπόθεση είναι να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς παρεμβάσεις και εξαρτήσεις θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά της. Η δική μας έγνοια είναι να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία των θεσμών και η αξιοπιστία τους. Το πολίτευμα πληγώθηκε, οι θεσμοί πληγώθηκαν με αυτή την υπόθεση και νομίζω ο μόνος τρόπος να κλείσει αυτή η πληγή είναι να ακολουθήσουμε το ακριβώς αντίθετο δρόμο από όσους εξύφαναν και εκτέλεσαν το νοσηρό σχέδιο των υποκλοπών: να εμπιστευτούμε τους θεσμούς και το Σύνταγμα και να ακολουθήσουμε τον δρόμο που θα μας υποδείξουν.

Ερχομαι σε δύο προσφιλή σας θέματα: θα επανέλθετε με νόμο για άδεια στα ΜΜΕ, αλλά και για έλεγχο ή άλλου τύπου πλαίσιο για τις δημοσκοπικές εταιρείες;

Σας διαβεβαιώνω, άλλα είναι τα προσφιλή μας θέματα, απλά η εξυγίανση του πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ είναι μια ουσιώδης ανάγκη για την ίδια τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου. Για τον λόγο αυτό ανακοινώσαμε άμεσα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών διακυβέρνησής μας. Συγκεκριμένα, τον έλεγχο για τη νομιμότητα των δανείων που έλαβαν τα ΜΜΕ, την καταβολή των ποσών που έχουν ανασταλεί και αφορούν τις άδειες λειτουργίας τους και την επανεκκίνηση των εκκρεμών διαδικασιών αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ. Για τις δημοσκοπικές εταιρείες, πιστεύω ότι υπάρχει αρκετή εμπειρία για να ενισχύσουμε ουσιαστικά τη διαφάνεια στην ενημέρωση και φυσικά να διαφυλάξουμε το επιστημονικό κύρος των ερευνών που τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί. Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω είναι σαφής και λογική η πρόταση που καταθέσαμε και αφορά τη δημοσιοποίηση των πρωτογενών στοιχείων κάθε έρευνας, για να εξασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επιμείνει στην άρνησή του για αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά ΑΕΙ; Γιατί δεν χωράει στη χώρα και ιδιωτικό πανεπιστήμιο;

Κοιτάξτε, γίνεται πολλά χρόνια αυτή η συζήτηση και όσα χρόνια διεξάγεται χάνουμε την ουσία της πραγματικής συζήτησης που πρέπει να κάνουμε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Εγώ είμαι υπέρ της άποψης ότι η Ελλάδα πρέπει πρωτίστως να ενισχύσει συνολικά τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο, να εισαγάγουμε πρακτικές που βλέπουμε και σε καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό, που έχουν να κάνουν με τη σύνδεση με την παραγωγή και με την αγορά εργασίας.

Αναλωνόμαστε όμως σε μια συζήτηση που θέτει μια κυβέρνηση η οποία πασχίζει να παρουσιάσει τους κολεγιάρχες της αρπαχτής στην Ελλάδα λες και είναι ο Κορνήλιος Βάντερμπιλτ και τα ΙΕΚ της κακιάς ώρας σαν τα νέα Χάρβαρντ. Ενώ το πραγματικό ζήτημα είναι ότι ο μέσος όρος των δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την Παιδεία είναι στο 5%, και στην Ελλάδα είναι καθηλωμένος στο 3% – 3,5%. Εμείς λέμε, ας το πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ας στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο με υποδομές και προσωπικό και να δούμε τότε σε ποια βάση και με ποια επιχειρήματα θα γίνεται ξανά η συζήτηση για τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αν είναι, όπως περιγράφετε, ζοφερή η εικόνα της οικονομίας στην Ελλάδα, μια συμμαχική κυβέρνηση μήπως θα έχει αδύνατη θέση στις δύσκολες νέες διαπραγματεύσεις;

Θα έλεγα ότι ισχύει το αντίθετο. Μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων περιπετειών όπως τις περιγράψατε. Για τον απλούστατο λόγο ότι θα είναι μια κυβέρνηση που έχει και τη γνώση και την εμπειρία να λειτουργήσει στη βάση ενός οικονομικού προγράμματος που στο επίκεντρό του θα έχει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναπτυξιακή προοπτική, όροι απαραίτητοι και για τη δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας. Από την άλλη, έχουμε μια τετραετία αδιάσειστων αποδείξεων στην πράξη μιας ισχυρής μονοκομματικής δεξιάς κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, η οποία έχει διογκώσει τις ανισότητες, έχει αυξήσει το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος και έχει μειώσει συντριπτικά το διαθέσιμο εισόδημα κάθε πολίτη. Το δίλημμα, εκτιμώ, είναι ξεκάθαρο.

Η ακρίβεια, που προφανώς είναι μείζον πρόβλημα για τους πολίτες, πώς θα αντιμετωπιστεί από εσάς;

Με τις παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει μήνες τώρα και επανειλημμένα έχουν κατατεθεί από μας στη Βουλή και έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Στο ένα σκέλος είναι η μείωση τιμών, με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, το πλαφόν στον φόρο καυσίμων στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια και την κατάργησή του για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο. Στο άλλο σκέλος είναι η αύξηση μισθών και εισοδημάτων, δηλαδή κατώτατος στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Ξεπάγωμα των τριετιών ώστε να επιτευχθεί άμεση γενναία αύξηση του μέσου μισθού, αύξηση 10% στους μισθούς του Δημοσίου, επαναφορά της 13ης σύνταξης και αύξηση 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Αυτά σε συνδυασμό με τα θεσμικά μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας, κυρίως με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, συγκροτούν μια συνολική πρόταση άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος.

Γίνεται μια κριτική από τους κυβερνώντες πως το πρόγραμμά σας (κυβερνητικό αλλά και τα 11 σημεία που παρουσιάσατε στο Λαύριο) είναι κοστοβόρο ή ακόμη και ανεδαφικό για την προοπτική της χώρας. Τι απαντάτε;

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η κριτική τους δεν έχει την παραμικρή αξιοπιστία. Διότι πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης πώς είναι δυνατόν το ίδιο πρόγραμμα τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε στη ΔΕΘ να το κοστολόγησε ο κ. Σταϊκούρας 23 δισ., μετά να το έχει πάει ο ίδιος στα 45, έπειτα στα 85 και τελικά στα 70. Και θέλω επίσης να σταθώ και σε κάτι που είναι ακόμα χειρότερο από το ψεύδος. Ο κ. Μητσοτάκης εμπλέκει κομβικές δημόσιες υπηρεσίες στην προπαγάνδα του. Λέει ψέματα ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολόγησε το πρόγραμμα μιας παράταξης κατ’ εντολή μιας άλλης παράταξης. Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που συνέταξαν το πρόγραμμά μας δεν είναι χθεσινοί, κ. Μανιάτη. Είναι υπουργοί και στελέχη που πέρασαν ατελείωτες μέρες και νύχτες να μετράνε και το τελευταίο ευρώ σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο και είναι αυτοί και αυτές που άφησαν πίσω τους 37 δισ. στα δημόσια ταμεία και το χρέος ρυθμισμένο. Ας συγκρίνει λοιπόν ο αναγνώστης σας την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και την τεχνοκρατική επάρκεια αυτών απέναντι σε εκείνους που εκτόξευσαν το έλλειμμα, χρεοκόπησαν τη χώρα και το κόμμα τους χρωστάει 400 εκατομμύρια.

ΕΘΝΙΚΑ

Κύριε πρόεδρε, θα διατηρήσετε, θα καταργήσετε ή θα μεγαλώσετε τον φράχτη στον Εβρο;

Οπως κάναμε και κατά την περίοδο διακυβέρνησής μας, θα διατηρήσουμε τον φράχτη. Και όπως λέει το πρόγραμμά μας, θα προασπίσουμε τα σύνορα της χώρας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, απέναντι σε ενέργειες εργαλειοποίησης από διακινητές ή από την Τουρκία. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να δημιουργούμε εντυπώσεις για να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη – όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης αντιγράφοντας τον Ντόναλντ Τραμπ – λέγοντας στον κόσμο ότι με τον φράχτη λύνεται το Προσφυγικό. Ούτε θα αποκρύψουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται – τόσο σε επίπεδο ελληνικής κυριαρχίας όσο και σε επίπεδο διαχείρισης προσφυγικών ροών – στην περιοχή μεταξύ του φράχτη και των συνόρων. Επίσης, δεν θα σπαταλήσουμε το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας ούτε θα εκθέσουμε τη χώρα διεθνώς, συμμαχώντας με την Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, με σκοπό την ούτως ή άλλως ατελέσφορη προσπάθεια για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του φράχτη.

Το διπλωματικό κεφάλαιο και τις συμμαχίες της Ελλάδας στην Ευρώπη θα τα αξιοποιήσουμε: για να υπάρξει μια δίκαιη Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα τις χώρες πρώτης υποδοχής, για να υπάρξει μια νέα, αποτελεσματική ευρωτουρκική συμφωνία με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, για να εξασφαλιστούν επανεγκαταστάσεις και νόμιμες δίοδοι μετανάστευσης από την Τουρκία στις χώρες της ΕΕ στη βάση δίκαιης κατανομής και για να υπάρξει ισχυρό ευρωπαϊκό πλαίσιο επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Λόγος και κινδυνολογία γίνεται για «Πρέσπες του Αιγαίου». Τι θέση έχετε για τις διαφορές μας με την Αγκυρα στο Αιγαίο;

Δεν μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για «Πρέσπες του Αιγαίου». Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο Ονοματολογικό και τη διαφορά μας με την Τουρκία. Αλλες χώρες, άλλες ηγεσίες, άλλα μεγέθη, άλλα θέματα, άλλοι κίνδυνοι για τη χώρα. Η Συμφωνία των Πρεσπών προάσπισε τα εθνικά συμφέροντα και επανέφερε την ΕΕ στα βόρεια σύνορά μας, αντί να έχουμε την Τουρκία να αλωνίζει και την περιοχή να καταρρέει. Αλλιώς, φανταστείτε πόσες πιέσεις και αναγνωρίσεις θα υπήρχαν σήμερα. Κάποιοι όμως μιλάνε για «Πρέσπες του Αιγαίου» επειδή είναι επί της ουσίας κατά του διαλόγου με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Επικαλούνται το διεθνές δίκαιο απέναντι στις απειλές που δέχεται η Ελλάδα, αλλά όταν αφορά την επίλυση διαφορών ρίχνουν την μπάλα στην κερκίδα και υποστηρίζουν την αναβλητικότητα και τη μη λύση, όσο και να κοστίζει αυτό στα εθνικά συμφέροντα.

Για εμάς, πρώτος στόχος της εξωτερικής πολιτικής είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και όταν χρειάστηκε, το 2018, φτάσαμε στη μέση της Ανατολικής Μεσογείου για να τα προστατέψουμε, αντί να λέμε ότι το τουρκικό ερευνητικό τo πήρε ο αέρας ή ότι δεν καταφέρνει να κάνει έρευνες λόγω θορύβου. Παράλληλα, στόχος πρέπει να είναι η ενεργητική προσπάθεια για ειρηνική επίλυση διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου. Αυτό καταφέραμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό παλέψαμε με το Κυπριακό. Σαφής στόχος μας πρέπει να είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη. Σαφείς κόκκινες γραμμές μας η εδαφική μας ακεραιότητα και το δικαίωμα άμυνας στα νησιά. Σαφής στρατηγική μας η αξιοποίηση των συμμαχιών μας προκειμένου να δεσμευθεί η Τουρκία σε διάλογο, χωρίς μαξιμαλισμούς και προκλήσεις. Σαφείς οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για διασύνδεση της Χάγης με τη νέα τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και για επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ με τις όμορες χώρες μας.