Τσίπρας: Μονόδρομος η μεταρρύθμιση Δημοσίου για να έρθουν επενδύσεις

«Μεταρρύθμιση του δημοσίου είναι ο μόνος δρόμος για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα», αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου μαζί τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκαν με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες. Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε εκ’ νέου σε μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο σήμερα, όπως και χτες που ευχαρίστησε «τη γαλλική κυβέρνηση για την πολύ ουσιαστική τεχνική βοήθεια που μας παρέχει στην προσπάθειά μας να μεταρρυθμίσουμε τη Δημόσια Διοίκηση»

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είπε ότι πρόκειται για ένα ίδρυμα που συμβολίζει την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα και ότι ένα «αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα για την αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα». Ο πρωθυπουργός μάλιστα τόνισε ότι μέσω της συνεργασίας δημόσιου με ιδιωτικό τομέα, «μπορούν να πραγματοποιούνται μεγάλα έργα στον τόπο και να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο για την κοινωνία τρόπο».

«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που δημιουργούν κλίμα καχυποψίας σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις τον δημόσιο τομέα και απευθυνόμενος τους επιχειρηματίες, σημείωσε: «Θέλουμε να κάνουμε τομές και θέλουμε να το συζητήσουμε μαζί σας. Είμαι περίεργος να μάθω αν επενδύετε στην Ελλάδα ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και αν όχι γιατί δεν επενδύετε».

O πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να καμφθούν τα «εμπόδια» που αποτρέπουν επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Για να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρος κατέληξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση επενδύσεων ώστε και έτσι να βγει από τα προγράμματα.

«Στόχος μας, ένα σχέδιο διαρκών μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη χώρα μου σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Αυτή η νέα εποχή μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».

 

w08-104741567457457

O Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε στον στόχο της αντιμετώπισης της ανεργίας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειωθεί στο 21,2% η ανεργία, όμως παραμένει ποσοστό μη αποδεκτό για μια χώρα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Έθεσε έτσι ως πρώτο στόχο την αντιμετώπιση του braind drain. Αυτό θα γίνει μέσα από την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις επενδύσεις, την ολοκλήρωση αυτού του τρίτου προγράμματος ώστε «να είναι το τελευταίο και η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος».

Επίσης «μπροστά σε αυτόν τον στόχο πήραμε δύσκολες αποφάσεις, με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», υπογράμμισε.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος, τόνισαν την ανάγκη της συνεργασίας με την αναπτυξιακή τράπεζα, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Κάλεσμα Μακρόν σε Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα

Στον χαιρετισμό του ο Εμμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση επισημαίνοντας ότι οι γαλλικές εταιρίες δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα.

«Το θέμα είναι τώρα να δράσουμε μπορώ να σας εγγυηθώ τη στήριξη της Γαλλίας στις μεταρρυθμίσεις αλλά και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια» είπε ο κ. Μακρόν προσθέτοντας ότι «όμιλοι που βρίσκονται στην Ελλάδα συνεχίζουν να επενδύουν ακόμα και όταν υπάρχουν πιέσεις να σταματήσουν».

Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Ελλάδα παρατηρώντας ότι «σπρώξαμε την Ελλάδα προς μη ευρωπαϊκές επενδύσεις και αυτό δεν με χαροποιεί».

«Θα ήθελα οι Ευρωπαίοι να έρθουν στην Ελάδα να επενδύσουν αλλά να μπορεί η Ελλάδα να επιλέξει» συμπλήρωσε ο κ. Μακρόν.

Επανέλαβε, δε, ότι για τον ίδιο η μόνη βιώσιμη στρατηγική είναι η αλληλεγγύη και οι μεταρρυθμίσεις που βεβαιώς χρειάζονται.

«Η Ευρωζώνη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Η Γαλλία έδειξε ότι στηρίζει αυτή τη γραμμή και αυτό το έκανε κάθε φορά που υπήρχε δυνατότητα να το κάνει στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος λέγοντας ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης ξενάγησε τον Γάλλο πρόεδρο στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος με τους δύο ηγέτες να ανεβαίνουν μέχρι τον εμβληματικό φάρο από τον οποίο απόλαυσαν τη θέα της Αττικής και του Πειραιά.

tsipras-makron-idrima niarxos

Η ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σε Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Θα ήθελα, κατ΄ αρχάς, να σας ευχαριστήσω όλους για σας για την παρουσία σας σήμερα εδώ, όλους και όλες. Να ευχαριστήσω τον Εμανουέλ. Να σας καλωσορίσω στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ένα Ίδρυμα που συμβολίζει, θα έλεγα, την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτός ο τόσο υπέροχος χώρος, που στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης και εγκαινιάστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλάζοντας την εντύπωση των Ελλήνων πολιτών, των Αθηναίων, αλλά και των επισκεπτών, για τις δυνατότητες αυτής της χώρας.

Και πιστεύω ότι αποτελεί και ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα για την αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο φορέα. Και ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα, ότι μεγάλα έργα μπορούν να πραγματοποιούνται σε αυτό τον τόπο, να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιούνται, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, με όφελος σημαντικό προς την κοινωνία.

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας πω ότι η σημερινή συνάντηση για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία. Και έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι πιστεύουμε ότι ύστερα από επτά χρόνια κρίσης, που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη χώρα μου, για τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, σήμερα βρισκόμαστε σε θέση να πω με βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα.  Και ότι η χώρα μπορεί να ελπίζει ξανά να πατά στα πόδια της. Αυτή η νέα εποχή, η οποία, όμως, είναι και γεμάτη προκλήσεις. Μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό, που δεν θα έχει τις ατέλειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το όραμά μας για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, δεν είναι ένα όραμα επιστροφής στις συνθήκες που είχαμε πριν από την κρίση, με τις δομικές στρεβλώσεις που μας οδήγησαν στην κρίση. Στόχος μας είναι, μέσα από ένα σχέδιο διαρκών μεταρρυθμίσεων, να δημιουργήσουμε μια πιο υγιή παραγωγική βάση και τη δυνατότητα οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να δημιουργούν διαρκώς νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Και δεν είναι άλλο από αυτό στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Εμμανουέλ: Το πρόβλημα της ανεργίας και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ανθρώπων και ειδικότερα των νέων επιστημόνων, των υψηλά εξειδικευμένων, δεν μπορούν να ονειρευτούν ότι θα φτιάξουν με την καριέρα τους και την προοπτική τους, θα σταδιοδρομήσουν, θα προκόψουν στον τόπο μας και μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Όταν ανέλαβα ως Πρωθυπουργός, η ανεργία των νέων ξεπερνούσε το 50%. Συνολικά, η ανεργία ήταν στο 27%. Σήμερα, έχουμε καταφέρει να μειωθεί στο 21,2%. Είναι, όμως, ένας ακόμη εξαιρετικά υψηλός αριθμός, θα έλεγα μη αποδεκτός, για μια χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης, στην καρδιά της Ευρώπης, στην καρδιά της Ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα.

Άρα, πρώτος μας στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη μάστιγα, το brain drain, τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος, από το να αλλάξουμε σιγά-σιγά το επιχειρηματικό περιβάλλον, να προσελκύσουμε επενδύσεις και με αποφασιστικότητα να ολοκληρώσουμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Να είναι το τελευταίο πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα το 2018 να μπορεί ξανά να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος, προκειμένου να μπορεί να εκπληρώνει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Και μπροστά σε αυτό τον στόχο, είναι αλήθεια ότι πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Αλλά, θα έλεγα, ότι, εμπνεόμενοι από την Ελληνική Μυθολογία, όπως ο Οδυσσέας που έκλεισε τα αυτιά του στις Σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρήσαμε και προχωράμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση.

Σήμερα, έχουμε την απλόχερη και ουσιαστική στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στην προσπάθειά μας να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα. Να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Ήταν εξαιρετική η συμβολή στην προσπάθειά μας για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, της Δημόσιας Διοίκησης. Αλλά πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετική και η συμβολή στην προσπάθειά μας να προσελκύσουμε άμεσες επενδύσεις σε τομείς που πραγματικά έχουμε ανάγκη.

Αγαπητοί φίλοι, η Ελλάδα έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα μοναδικά. Ένα από αυτά είναι η τοποθεσία της. Βρισκόμαστε στο αντάμωμα τριών Ηπείρων. Η τοποθεσία αυτή στον χάρτη, στον παγκόσμιο χάρτη, μας δίνει και ένα υπέροχο κλίμα. Το έχουμε, ήδη, αξιοποιήσει. Φέτος και τα χρόνια της κρίσης είχαμε πολύ υψηλές τουριστικές ροές. Φέτος είχαμε ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ, με 30 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα. Η τοποθεσία μας, μας δίνει το κλίμα, μας δίνει ένα ευλογημένο κλίμα, δηλαδή τη δυνατότητα να είναι πάντοτε η Ελλάδα ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός, αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας. Μας δίνει τη δυνατότητα, όμως, να οραματιστούμε την Ελλάδα ως ένα HUB, διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας, μεταφορών, καινοτομίας, νέων τεχνολογιών.

Και βεβαίως, εάν το ένα σημαντικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η τοποθεσία μας, το δεύτερο είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Είναι αυτό στο οποίο αναφέρθηκα πιο πριν: οι υψηλά εξειδικευμένοι νέοι επιστήμονες. Και θέλουμε να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία έντασης γνώσης. Και θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, που θα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό και θα έχουν αυτή την ισχυρή προστιθέμενη αξία.

Όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχουν βελτιωθεί αισθητά. Η Ελλάδα, έπειτα από επτά χρόνια σκληρής ύφεσης, φέτος, το 2017, έχει τη δυνατότητα να πετύχει σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που θα προσεγγίζουν, μπορεί και να ξεπεράσουν το 2%. Και αυτό συμβαίνει, για πρώτη φορά, μετά το 2008.

Ταυτόχρονα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, καθώς και ο δείκτης των επενδύσεων. Και βεβαίως, αυτό είναι κάτι που εμάς μας αφορά ιδιαίτερα: Ο δείκτης απασχόλησης. Πρέπει, όμως, να δουλέψουμε σκληρά. Και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια,  γραφειοκρατικά εμπόδια, που πολλές φορές ορθώνονται και δημιουργούν ένα κλίμα καχυποψίας ανάμεσα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, για την δυνατότητα που έχει η ελληνική Δημόσια Διοίκηση, αλλά και η χώρα συνολικά να δημιουργήσει ένα θετικό, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τομές. Και είμαστε αποφασισμένοι, βεβαίως, αυτές τις τομές να τις συζητήσουμε μαζί σας. Θέλουμε να ακούσουμε τους δικούς σας προβληματισμούς. Εγώ θα ήμουν ιδιαίτερα περίεργος να μάθω δυο πράγματα από εσάς. Πρώτον, εάν ήδη επενδύετε στην Ελλάδα, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε; Και δεύτερον, εάν δεν επενδύετε, ποιος είναι ο λόγος που σας κάνει να είστε επιφυλακτικοί;

Θέλω να κλείσω, λέγοντας ότι αν ένας σημαντικός στόχος είναι οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, στην δημόσια διοίκηση και όχι μόνο, στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, στο φορολογικό σύστημα ήδη έχουμε νομοθετήσει για το 2020 μείωση του φορολογικού συντελεστή, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, πρέπει αυτά τα χρόνια να είμαστε συνεπείς και με τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτή, άλλωστε, είναι και η αιτία της στρατηγικής εξόδου από την κρίση. Ότι ήμασταν συνεπείς, είχαμε μια πολύ σημαντική απόδοση της ελληνικής οικονομίας και πιάσαμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που όριζε το πρόγραμμα. Αν ένας, λοιπόν, στόχος είναι οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση για να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, δεύτερος σημαντικός στόχος είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων. Και θέλω να ευχαριστήσω την Επενδυτική Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γαλλίας για τη συμβολή της στη δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που πιστεύω ότι θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για να ενισχύσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και όχι μόνο.

Θέλω να κλείσω, λέγοντας ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης στην αποφασιστική της προσπάθεια να βγει οριστικά από τα προγράμματα της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. Για τον λόγο αυτό -εγώ προσωπικά,  επικεφαλής μιας ειδικής επιτροπής, μιας task force- θα είμαστε σε θέση, εάν καθίσταται ανάγκη, να εξετάζουμε και να δεχόμαστε τις δικές σας συνδρομές. Να εξετάζουμε μία προς μία τις σημαντικές επενδύσεις και να διευκολύνουμε όσο μπορούμε και όπως μπορούμε την προσπάθεια να υπάρξει μια ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα, που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση.

Μ’ αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις θέλω, ειλικρινά, να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Πάνω απ’ όλα τον Εμανουέλ και τη γαλλική κυβέρνηση και να σας πω ότι, πράγματι, η Ελλάδα είναι μια ευκαιρία. Είναι μια πραγματική ευκαιρία. Έπειτα από επτά χρόνια συνολικής υποτίμησης, αλλά και έπειτα από μια τόσο μεγάλη προσπάθεια μεταρρυθμιστική, δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Με κόστος, βέβαια, και με πληγές κοινωνικές, τις οποίες πρέπει να επουλώσουμε. Και πιστεύω ότι μπορούμε να τις επουλώσουμε.

Σας καλώ, λοιπόν, να δείτε την Ελλάδα, όχι μόνο ως ένα μαγευτικό τουριστικό προορισμό, αλλά και ως έναν εξαιρετικά σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Και πιστεύω, πράγματι, ότι γι’ αυτή σας την επιλογή δεν θα μετανιώσετε.

Να είστε καλά και σας ευχαριστώ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΜΑΚΡΟΝ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!