τσίπρας-κατά-μητσοτάκη-πανηγυρίζει-γ-703942
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.12.2019 | 22:48

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Πανηγυρίζει για μέρισμα σε 200.000 δικαιούχους;

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την “έλλειψη στρατηγικής και την αδιέξοδη πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας”, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα Τηλεόραση, κατά την περιοδεία του στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “ανυπόστατη”, την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, προέβλεψε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι “θα πρέπει, όμως, να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους και κυρίως θα πρέπει να ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή, όχι στην Τουρκία πια, αλλά στη Λιβύη, να δράσουν ώστε να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την ανυπόστατη νομικά συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, διότι θεωρεί ότι ένα νησί όπως η Κρήτη, ένα πολύ μεγάλο δηλαδή νησί, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεν έχει δικαίωμα σε ΑΟΖ. Αυτό είναι πρωτοφανές”.

Στηλίτευσε την «αδράνεια» της κυβέρνησης στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, σημειώνοντας πως “εδώ και πέντε μήνες δεν έχει επιμείνει στο θέμα της ενεργοποίησης των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που κέρδισε η προηγούμενη κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και επέκτασής τους για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα”.

Ακολούθως υποστήριξε ότι ενώ η δική του κυβέρνηση ανέπτυσσε στρατηγική ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, τώρα “περάσαμε στο δόγμα της αδράνειας και στο δόγμα του κατευνασμού των γειτόνων μας. Κατευνασμού, γιατί; Γιατί έχουνε την αίσθηση ότι εάν σταματήσουμε να θέτουμε εμείς, φραστικά, την καταδίκη μας γι’ αυτές τις ενέργειες, αν σταματήσουμε εμείς να ενεργούμε προκειμένου να δημιουργήσουμε συμμαχίες, αν δεν τους ενοχλούμε με δυο λόγια, θα είναι πιο διαλλακτικοί στο προσφυγικό και δεν θα φέρνουν περισσότερες ροές”. Ήταν δε κατηγορηματικός ότι “αυτή η πολιτική του κατευνασμού είναι πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει. Διπλά να αποτύχει: και σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και σε ότι αφορά το προσφυγικό”.

Η κυβέρνηση να εγγυηθεί την Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος συνολικότερα στην στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα και το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε: “ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε της εκλογές αξιοποιώντας την ακραία ρητορική και την ιδεοληψία του Σαμαρά. Και στα εθνικά θέματα και στο προσφυγικό”. Τώρα ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του θέτει το θέμα της ασυνέπειας του Κυριάκου Μητσοτάκη”. Για την θέση του κ. Σαμαρά περί απεμπλοκής από την Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι “επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανακατατάξεων και έντασης στην ευρύτερη περιοχή, το αν η χώρα μας μπορεί να εγγυηθεί ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι κρίσιμο ζήτημα…Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να έχουμε σήμερα είναι αποσταθεροποίηση και με τους βόρειους γείτονές μας”. Σε αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε, ξεκαθάρισε, και πρόσθεσε: “Ο Σαμαράς μπορεί να λέει τα δικά του. Για να θρέψει το κοινό του. Αυτή ήταν η καριέρα του από τότε που ξεκίνησε. Πατριδοκαπηλία ήτανε”. Ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα πραγματικό ερώτημα για το αν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να εγγυηθεί αυτή την Συμφωνία με δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι απλά ένα στέλεχος είναι πρώην πρωθυπουργός. “Τι θα γίνει αν ο κ. Σαμαράς και ένα κομμάτι του κόμματός του και οι βουλευτές της επιρροής του που τον προτείνουν και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητήσουν την αποδέσμευση από την Συμφωνία…Αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς είναι ολέθριο για τη χώρα επειδή θα δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης και στον Βορρά”.

Η μεσαία τάξη δεν θα δει ελαφρύνσεις από την κυβέρνηση

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι θα δοθεί μέρισμα σε 200.000 δικαιούχους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέκρουσε πως η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει “ψίχουλα”, όταν αποφάσισε να μοιράσει το μέρισμα πέρυσι σε 3.700.000 δικαιούχους, ή πρόπερσι σε 3.500.000 δικαιούχους. “Μας έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα και ότι θα έρθει να αλλάξει αυτή την τακτική και τώρα πανηγυρίζει που δίνει σε 200.000; Ωραία είναι η επικοινωνία, αλλά η επικοινωνία έχει ένα όριο, όσο και αν υποστηρίζεται από δελτία ειδήσεων των 8:00 που λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ την κυβέρνηση και επαναλαμβάνουνε μια προπαγανδιστική πολιτική”.”Η μεσαία τάξη περιμένει ελαφρύνεις. Δεν θα τις δει όμως”, είπε και θύμισε την επιβάρυνση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στο νέο ασφαλιστικό.

Η επόμενη κυβέρνηση θα προκύψει με απλή αναλογική

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διπλών εκλογών είπε: “Αυτή η τοποθέτηση έχει δύο πλευρές. Η μία πλευρά έχει να κάνει με το ότι για πρώτη φορά βλέπουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει εκλεγεί τέσσερις μήνες πριν να ανοίγει θέμα πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Και έχει ενδιαφέρον αυτό, το γιατί θέλει να το κάνει είπε και εκτίμησε ότι “το κάνουνε είναι γιατί ξέρουνε τις μεγάλες αντιφάσεις τις οποίες έχουνε. Έχουνε να διαχειριστούν τεράστια προβλήματα, έχουν χειριστεί μια επικοινωνιακή φούσκα, και η επικοινωνιακή φούσκα κάποιες στιγμή θα σκάσει…Κάποια στιγμή οι προσδοκίες της μεσαίας τάξης θα διαψευστούν, οι αντιφάσεις στο εσωτερικό του κόμματός τους για τη διαχείριση του προσφυγικού και των κρίσιμων εθνικών θεμάτων θα οξυνθούν και ενδεχομένως να θέλουν να προλάβουν αυτή τη στιγμή με μία εκλογική αναμέτρηση. Καλοδεχούμενη”.

Εμφανίστηκε όμως κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξουν διπλές κάλπες: “…Εγώ λοιπόν πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα από αυτή την εκλογική διαδικασία της απλής αναλογικής θα προκύψει την επόμενη ημέρα προοδευτική κυβέρνηση. Θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας – δεν είναι κακό αυτό. Οι πολίτες το προτιμούνε κατά την άποψή μου. Δεν προτιμούνε την αλαζονεία των μονοκομματικών κυβερνήσεων…Μην ονειρεύονται διπλές εκλογές. Η απλή αναλογική ήρθε στη χώρα και θα εφαρμοστεί. Και θα μείνει. Δεν θα αλλάξει. Ακούστε το αυτό που σας λέω”.

«Ποιος ήταν που φώναζε ότι τους μετανάστες και τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Αναφέρθηκε στο προσφυγικό/μεταναστευτικό λέγοντας ότι “όχι μόνο δεν τα κάναμε θάλασσα όπως βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα, αλλά καταφέραμε η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς, σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, σημείο αναφοράς σε παγκόσμια κλίμακα. Και να αναδείξουμε και το στοιχείο της ανθρωπιάς και το στοιχείο της φιλοξενίας”. Ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση για ασυνέπεια λόγων και έργων. Ρώτησε ρητορικά: “Ποιος ήταν που φώναζε ότι τους μετανάστες και τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ; ο κ. Μητσοτάκης ήταν. Αυτοί δεν έλεγαν ότι δεν είναι λύση η μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα, αυτοί δεν έλεγαν ότι θα σφραγίσουν τα σύνορα, ότι θα προχωρήσουν σε αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων; Που είναι όλη αυτή η ειρωνεία που είχαν τότε, που είναι όλη αυτή η προεκλογική ρητορεία; Μετά τις εκλογές το προσφυγικό-μεταναστευτικό έγινε γεωπολιτικό πρόβλημα ,πριν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Τασία που έφερναν τους μετανάστες…Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ήταν το μόνο ζήτημα που αφήσαμε ανοικτό στην παρούσα κυβέρνηση, και εκεί αποδείχθηκαν ανέτοιμοι και ανίκανοι να το αντιμετωπίσουν…”. Για το σχέδιο της κυβέρνησης ανέφερε ότι “όταν βάζεις όσους έρχονται σε κέντρα φυλάκισης σε νησιά δίνεις διεθνώς το σήμα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο…Η Ελλάδα δεν ήταν συνώνυμο της τιμωρίας των αδύναμων ανθρώπων, ήταν συνώνυμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης”.

Πλειοψηφικό αίτημα ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τις πόρτες του

Σε ερώτηση “για τα στελέχη πρώην συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου και την “πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ” και για την ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε διαρκή μετασχηματισμό, δεν έχει στεγανά και γι αυτό συναντήθηκε με ευρεία στρώματα της κοινωνίας…Αυτοί που έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 σε διάφορες φάσεις είναι στελέχη που ασκούσαν κριτική από αριστερά στις ηγεσίες τους, είναι όσοι έκαναν κριτική στην νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, και όσοι άσκησαν κριτική για την ταύτιση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ με την πιο ακραία κριτική στην Συμφωνία των Πρεσπών…Η συνάντησή μας με αυτόν τον κόσμο θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε το προφίλ μίας σύγχρονης κυβερνώσας αριστεράς. Η αριστερά δεν είναι σαν τους καλόγερους για να κρατά τα λάβαρα και τα εικονίσματα, αλλά πρέπει να είναι μέσα στην ζωή και να δίνει μάχες… Η κριτική και η αυτοκριτική δεν μας φοβίζει. Είναι πλειοψηφικό αίτημα να προχωρήσει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει τις πόρτες του. Το 80% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσουμε στον μετασχηματισμό, στην ανασυγκρότηση και στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία…Το εγχείρημά μας είναι ενδιαφέρον όχι μόνο για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς για την Ευρώπη”.

Από το νεοφιλελεύθερο manual οι χειρισμοί στην ΔΕΗ

Αναφέρθηκε στο θέμα της ΔΕΗ λέγοντας: Το να λύσεις ένα πρόβλημα μετακυλίοντας το κόστος στον καταναλωτή (500 εκατομμύρια) είναι εύκολο…Δημιούργησαν ένα κλίμα απαξίωσης της ΔΕΗ για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις της εκποίησης και της αύξησης του κόστους στον καταναλωτή καθώς και της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων που έχουν επενδύσει στην ενέργεια. Η τακτική του αρμόδιου υπουργού είναι στο manual του νεοφιλελευθερισμού, πως απαξιώνεις μία επιχείρηση πριν την εκποιήσεις. Παράλληλα προωθούν και μία διαδικασία προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, αναβιώνοντας παθογένειες του πελατειακού κράτους”.

Για το θέμα του χρυσού στην Θράκη που αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες ανέφερε ότι “είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη να κάνει δώρο στους Καναδούς της Ελντοράντο και τη Θράκη. Παίρνουν το μετάλλευμα το βγάζουν στο εξωτερικό, χωρίς καμία αξία για την χώρα και επιδοτούνται κιόλας”.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

 

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Κυρίες και κύριοι έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στη ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στα στούντιο, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, της προοδευτικής συμμαχίας, τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Καλησπέρα σας κ. Τσίπρα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρήκα.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Και σε μια συζήτηση που θα κάνουμε μαζί με τον Διευθυντή της ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ τον Αντώνη Τελόπουλο.

Καλησπέρα Αντώνη.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Πράγματι Χριστίνα εάν μου επιτρέπεις ένα δευτερόλεπτο, μια ευχάριστη στιγμή για την ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ η επίσκεψη του κ. Τσίπρα. Ένας Πρόεδρος νομίζω που έχετε δείξει έτσι ιδιαίτερη αδυναμία, θα μου επιτρέψετε τον όρο και στην περιφερειακή τηλεόραση. Ας μην ξεχνάμε ότι μας είχατε φιλοξενήσει όλους τους εκπροσώπους των περιφερειακών καναλιών και στο Μαξίμου προεκλογικά. Έτσι μια καλή στιγμή, πιστεύω, εμείς της περιφερειακής τηλεόρασης.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί πιστεύω ότι τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης είναι μια ανάσα πλουραλισμού των πραγμάτων στο μιντιακό τοπίο του τόπου. Διότι τα κεντρικά, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, οι πανελλαδικής εμβέλειας σταθμοί δυστυχώς ή ευτυχώς είναι σταθμοί που δεν έχουν τη δυνατότητα της οικονομικής βιωσιμότητας και άρα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά συμφέροντα. Είναι μια παθογένεια και της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος η έλλειψη πλουραλιστικής ενημέρωσης.

Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες και στο χώρο των περιφερειακών μέσων, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται να ενισχύσουμε τις προσπάθειες των περιφερειακών μέσων. Γι’ αυτό όπου πηγαίνω, στις περιοδείες μου αυτή την περίοδο, φροντίζω στα αξιόπιστα μέσα της κάθε περιοχής να κάνω παρουσία σε συνεντεύξεις στα στούντιό τους και νομίζω ότι αυτό είναι και μια ένδειξη της αποδοχής και του σεβασμού στη δουλειά που κάνετε και είναι σημαντική.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν μια καλή στιγμή μας η αλήθεια είναι και ήταν γεγονός και έπρεπε νομίζω να καταγραφεί.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ για μια ακόμη φορά για την παρουσία σας και φυσικά θα συζητήσουμε και θέματα γενικής πολιτικής, αλλά και θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και τοπικής επικαιρότητας και φυσικά να ξεκινήσω από το μεταναστευτικό προσφυγικό που ναι μεν αφορά όλη την Ελλάδα, αφορά όμως και τον Έβρο, αφορά και τη Θράκη και τις προηγούμενες ημέρες είχαμε την ανακοίνωση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και από την πλευρά σας αντιμετωπίσατε πολύ αυστηρά αυτό το σχέδιο, κατηγορώντας μάλιστα τη Ν.Δ. για αντιμεταναστευτικό μένος και πολλοί κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι ως πολιτικός χώρος όμως αντιμετωπίζετε το θέμα με ιδεοληψία.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχει μια παροιμία που λέει άσπρη γάτα, μαύρη γάτα να πιάνει τα ποντίκια. Και επειδή όλη αυτή η συζήτηση για τον κόσμο που μας ακούει μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα για το ποιος είναι ιδεοληπτικός ή ποιος δεν είναι, εγώ θέλω να μιλήσουμε λίγο με τα δεδομένα που έχουμε. Εμείς διαχειριστήκαμε τη μεγαλύτερη προσφυγική μεταναστευτική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2015 τη στιγμή που ήμασταν βαθιά και μέσα στην οικονομική κρίση.

Από το καλοκαίρι του 2015 και μετά είχαμε να διαχειριστούμε ροές ύψους 5.000 ανθρώπων ημερησίως. 5000 – 6000. Και όχι μόνο δεν στασίσαμε, όχι μόνο δεν πανικοβληθήκαμε, όχι μόνο δεν τα κάναμε θάλασσα, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα, αλλά καταφέραμε, τουλάχιστον τότε και με τη βοήθεια των τοπικών κοινωνιών, η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς. Σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, σημείο αναφοράς σε παγκόσμια κλίμακα και να αναδείξουμε και το στοιχείο της ανθρωπιάς και το στοιχείο της φιλοξενίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε τη Λέσβο. Έκτοτε δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια βέβαια, ούτε μείναμε μονάχα στις αξίες, αλλά είχαμε να διαχειριστούμε και ένα πρόβλημα. Και αναλάβαμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυρίως, αλλά και σε μια προσπάθεια πολύ δύσκολη με τη γειτονική χώρα τότε για να βρούμε μια λύση.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε ότι ήταν πετυχημένες αυτές οι προσπάθειες;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θεωρούμε ότι βρέθηκε μια λύση η οποία ήταν η καλύτερη δυνατή στην υπάρχουσα στιγμή, διότι εάν δεν εβρίσκετο αυτή η λύση με δεδομένο ότι οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου με πρωτοβουλία των ακραίων δεξιών κυβερνήσεων σε κάποιες από αυτές, άρχισαν η μία μετά τις άλλες με τον Όρμπαν επικεφαλής και αργότερα και την Αυστρία και άλλες χώρες να κλείνουν τα σύνορα, η Ελλάδα εάν δεν βρίσκαμε αυτή τη λύση θα γινόταν ένα μαύρο κουτί, όπου εδώ θα ήταν μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.

Διότι όταν είχες 5.000 την ημέρα να έρχονται και κλειστά τα σύνορα, αντιλαμβάνεστε ότι εάν δεν βρίσκαμε μια λύση τότε θα ήμασταν μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Η λύση βρέθηκε, έχει τα προβλήματά της, έχει τις αδυναμίες της. Σήμερα έχει ξεπεραστεί όμως. Θα φτάσουμε εκεί.

Αλλά εγώ θέλω να πω πριν φτάσουμε εκεί ….

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για αποθήκη ψυχών πάντως σας κατηγορούν για τη Μόρια.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, εντάξει, θα τα πούμε. Τη Μόρια εμείς την αφήσαμε με 5.600. ξέρετε πόσοι είναι σήμερα; 15.000. Ποιος ήταν αυτός ο οποίος φώναζε προεκλογικά ότι τους μετανάστες και τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος ήτανε; Ο κ. Μητσοτάκης. Η Ν.Δ. Αυτοί δεν ήταν; Αυτοί δεν λέγανε ότι δεν είναι λύση η μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ενδοχώρα; Αυτοί δεν λέγανε ότι την επόμενη θα λύσουν το πρόβλημα διότι θα σφραγίσουν τα σύνορα;

Αυτοί δεν λέγανε ότι θα προχωρήσουν σε αποτελεσματική πολιτική φύλαξης των θαλασσίων συνόρων και μάλιστα ερχόντουσαν ειρωνικά να απαντήσουν σε εμένα ως Πρωθυπουργό όταν τους έλεγα ότι τα θαλάσσια σύνορα είναι μεν υπαρκτά, αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο να φυλάσσονται. Πού είναι λοιπόν όλη αυτή η προεκλογική ρητορεία; Πού είναι όλη αυτή η ειρωνεία; Μετά τις εκλογές το προσφυγικό ξαφνικά έγινε γεωπολιτικό πρόβλημα.

Πριν τις εκλογές ήταν η κυρία Τασία και ο ΣΥΡΙΖΑ που έφερνε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Και βεβαίως εγώ γι’ αυτό λέω μαύρη γάτα, άσπρη γάτα, να δούμε ποια είναι η πιο αποτελεσματική πολιτική. Έρχονται τώρα και προσπαθούν να διαχειριστούν ένα πρόβλημα το οποίο είναι δύσκολο. Εγώ δεν θα πω ότι είναι εύκολο πρόβλημα. Είναι δύσκολο πρόβλημα και ίσως είναι και το μοναδικό θέμα που αφήσαμε φεύγοντας χωρίς να είναι στρωμένο. Όλα τα άλλα ήταν στην εντέλεια.

Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία και σε καθεστώς χρεοκοπίας και αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια και τη χώρα σε τροχιά αναπτυξιακή και όταν λέγανε τέταρτο μνημόνιο ήρθαν να δίνουν παροχές με το δήθεν τέταρτο μνημόνιο.

Το μόνο θέμα που αφήσαμε ανοιχτό, διότι μας υπερβαίνει, ήταν το προσφυγικό. Και στο μόνο θέμα που έχει μια ιδιαίτερη δυσκολία απεδείχθησαν απόλυτα ανέτοιμοι και ανίκανοι να το διαχειριστούν. Καταργήσανε το Υπουργείο Μεταναστατευτικής Πολιτικής. Μα είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν; Εάν μια χώρα στην Ευρώπη έπρεπε να έχει Υπουργείο τέτοιο για να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση είναι η Ελλάδα.

Προχωρήσανε σε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική διώχνοντας από καίριες θέσεις ανθρώπους με εμπειρία μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν προσκείμενοι στην πολιτική τους ταυτότητα. Ξεκινήσανε δίνοντας τη διαχείριση του μεταναστευτικού στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά με αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Κουμουτσάκο ο οποίος δεν έχει αντίστοιχη εμπειρία. Διπλωμάτης είναι ο άνθρωπος. Και άλλο ήθελε να κάνει στη ζωή του φαντάζομαι.

Το πήραν από τον κ. Κουμουτσάκο και το δώσανε στον Χρυσοχοϊδη. Τα έκανε θάλασσα Χρυσοχοϊδης, το δώσανε στο Θεοδωρικάκο. Τα έκανε θάλασσα ο Θεοδωρικάκος ποιος το διαχειρίζεται το προσφυγικό σήμερα;

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Στεφανής προφανώς.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Υφυπουργός Άμυνας. Αντιλαμβάνεστε; Δηλαδή ένας Υφυπουργός. Υφυπουργός να διαχειρίζεται το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα.

Αν αυτό το θεωρείτε εσείς ως έμπειροι και έγκριτοι δημοσιογράφοι ότι είναι μια πολιτική στοιχειώδους συνέπειας και αποτελεσματικότητας εγώ να πάω πάσο. Όμως βλέπουμε από την καθημερινότητά μας ότι το πρόβλημα αντί να αμβλύνεται οξύνεται.

Και έρχομαι τώρα και σε αυτό που είπατε. Κάναμε λέτε κριτική. Μα, κοιτάξτε να δείτε. Εάν ήταν εύκολα να λύνονται τα προβλήματα μέσα από την επικοινωνιακή πολιτική, τότε νομίζω ότι θα έπαιρνε άριστα αυτή η κυβέρνηση, διότι στην επικοινωνία τα πάει καλά.

Έχει βέβαια και τη στήριξη μιας μεγάλης μερίδας μέσων ενημέρωσης που δεν είναι και δύσκολο πράγμα. Αλλά επειδή τα μεγάλα προβλήματα δεν είναι η επικοινωνία, αλλά είναι η ουσία, πείτε μου εσείς θα ωφελήσει, ή θα δημιουργήσει μεγαλύτερους κινδύνους στη χώρα και ξέρω τι λέω όταν λέω κινδύνους στη χώρα.

Η δημιουργία της αίσθησης ότι η Ελλάδα θέλει να φυλακίζει και να τιμωρεί τους ανθρώπους που έρχονται εδώ. Λένε κάποιοι, μα εντάξει είναι όλοι κυνηγημένοι; Αυτή είναι η δουλειά των επιτροπών Ασύλου που πρέπει μέσα σε συνθήκες που ορίζει το Ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, να κάνουν γρήγορα τη δουλειά τους και να βλέπουν ποιοι χρήζουν προστασίας και ποιοι όχι. Όταν όμως τους τσουβαλιάζεις όλους και τους βάζεις σε συνθήκες κράτησης, τότε το σήμα που δίνεις είναι ένα σήμα ότι είσαι μια χώρα που δεν σέβεσαι το διεθνές δίκαιο.

Και έρχομαι και λέω το πιο σημαντικό όμως γιατί αυτό αφορά τον κόσμο που μας παρακολουθεί.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Τι γίνεται με τους πολίτες;

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι είδους κινδύνους; Αυτό που είπατε είναι πολύ σοβαρό. Τι είδους κινδύνους εννοείτε ότι μπορεί αυτό να ….

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα είμαι σαφής απέναντι στο ερώτημά σας. Νομίζω ότι η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι το 2015, το 2016, το 2017, το 2018 – το 2015 είχαμε πολύ πιο μεγάλη κρίση από αυτή που έχουμε σήμερα, ταυτόχρονα ήταν και παραμένει και ελπίζω να είναι έννοια της κυβέρνησης να συνεχίσει να παραμένει η πιο ασφαλής χώρα στην Ευρώπη. Η πιο ασφαλής χώρα. Αυτό θέλω να σας πω ότι έχει να κάνει και με τον τρόπο που διαχειρίζεται κρίσιμα ζητήματα, διότι η Ελλάδα πάντοτε ήταν μια χώρα συνώνυμο της αλληλεγγύης, συνώνυμο της δημοκρατίας. Δεν ήταν η Ελλάδα συνώνυμο της τιμωρίας των αδύναμων ανθρώπων, όπως έγινε η Ουγγαρία του ακροδεξιού κ. Όρμπαν που συμμετέχει στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια με τον κ. Μητσοτάκη και ο νοώ νοείτο τι θέλω να πω.

Άρα το να φτιάχνεις κλειστά κέντρα φυλάκισης σε νησιά εγώ λέω κατ’ αρχάς πώς θα τα φτιάξεις αυτά; Θα δούμε. Αυτό θα δημιουργήσει, πιστεύετε, θετική εικόνα στη συνοχή της κοινωνίας της τοπικής στα νησιά αυτά;

Και γιατί αντιδρά τώρα η Σάμος; Γιατί αντιδρά ο Δήμαρχος της Σάμου; Δεξιός είναι. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑίος. Γιατί έχει βγει στα κάγκελα; Γιατί αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες; Είναι ένα πολύ δύσκολο, σύνθετο, πολύπλοκο θέμα για να το αντιμετωπίζουμε με ιδεοληψίες. Αν κάποιος το αντιμετωπίζει με ιδεοληψίες είναι η άλλη πλευρά της σημερινής κυβέρνησης η οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη στη ρητορική την προεκλογική που ήθελε να θρέψει ένα ακροατήριο που είχε τραφεί βεβαίως και από μια ακραία ρητορική σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα και τώρα βρίσκεται μπροστά στη διαχείριση ενός προβλήματος που δεν γίνεται να το διαχειριστείς με αυτή την ακραία ρητορική και αυτό είναι μια μεγάλη αντίφαση. Και μια μεγάλη αντίφαση που τη βρίσκει μπροστά της σήμερα η κυβέρνηση.

Και είδα και στο συνέδριο της Ν.Δ. ότι ο κ. Σαμαράς έλαβε το λόγο και αυτή την αντίφαση από την δική του πλευρά, που ξέρετε πόσο διαφωνώ μαζί του …..

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν σαν μας το φωτογραφίζετε τόση ώρα που μιλούσατε για ιδεοληψίες.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εν τούτοις το ανέδειξε.

Όχι δεν φωτογραφίζω κανέναν. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, εγώ θέλω να είμαι δίκαιος. Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές αξιοποιώντας τη ρητορική την ακραία και την ιδεοληψία την ακραία του Σαμαρά και στα εθνικά θέματα και στο προσφυγικό.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Την οποία θεωρείτε ότι την επαναφέρει με τις δηλώσεις του.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω ότι κέρδισε τις εκλογές αξιοποιώντας και εντάσσοντας στο λόγο του τον πολιτικό και την ιδεοληψία και την ακραία ρητορική του Σαμαρά. Τώρα που κέρδισε τις εκλογές λέει στο Σαμαρά και σε όλους αυτούς που τα πιστεύουν αυτά, εντάξει, σας αξιοποίησα για να κερδίσω τις εκλογές, αλλά τώρα θα κάνω αυτό το οποίο πρέπει να κάνει ένας σοβαρός Πρωθυπουργός. Δηλαδή να σας αφήσω εσάς να τα λέτε αυτά και εγώ να ακολουθήσω μια άλλη πολιτική. Αυτό έχει μια αντίφαση.

Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι και στο θέμα του προσφυγικού και στο θέμα της διαχείρισης του Μακεδονικού, η ακραία ρητορική και η ακραία άποψη που εκφράζει ο Σαμαράς και το ακραίο δεξιό κομμάτι της Ν.Δ. αναδεικνύει αυτή την αντίφαση, την αντίφαση δηλαδή ότι τους αξιοποίησε για να κερδίσει ψήφους, για να μειώσει τη Χρυσή Αυγή σε ποσοστά να βγει έξω από τη Βουλή – θετικό είναι αυτό – για να καλύψει όλο το ακροατήριο εκείνο που ήθελε να τραφεί με μια ακροδεξιά ρητορική και μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση στο μεν προσφυγικό ακολουθεί με καθυστέρηση τους σχεδιασμούς που είχαμε εμείς για τη μετεγκατάσταση και την ενσωμάτωση, με καθυστέρηση όμως και με αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία που είναι λογικό να υπάρχουν, διότι τους είχε θρέψει με μια ακραία ρητορική και κάνει μια επικοινωνιακή πολιτική μονάχα για να τους κρατάει να τους χαϊδεύει τα αυτιά με δήθεν ακρότητες περί κλειστών κέντρων κλπ.

Στο δε Μακεδονικό τι βγήκε και είπε; Μας έλεγε προδότες. Έλεγε ότι η συμφωνία αυτή ήταν επιζήμια για τη χώρα και την επόμενη μέρα βγήκε και είπε ότι θα την τηρήσει και θα την τιμήσει; Μα, πώς θα την τιμήσει αφού είναι επιζήμια συμφωνία και είναι προδοτική;

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν πάμε στο Μακεδονικό, έχουμε συγκεκριμένη ερώτηση γι’ αυτό. Το θέμα είναι ακριβώς όπως είπατε εσείς για τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά, μάλλον για την ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ., από ότι κατάλαβα, το θεωρείτε δηλαδή περισσότερο μια προειδοποίηση προς τον κ. Μητσοτάκη, παρά μια επίθεση προς το ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή ότι ουσιαστικά ιδεολογική φράξια που εκπροσωπεί είναι στη Ν.Δ. εκεί παρούσα, οπότε θα πρέπει να τη σέβεται;

Και εάν αυτό συμβαίνει, θεωρείτε ότι θα δούμε και περισσότερες διαφοροποιήσεις στο μέλλον;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάντως είστε έμπειροι δημοσιογράφοι, δεν είναι είδηση να επιτίθεται ο Σαμαράς στο ΣΥΡΙΖΑ. Η είδηση είναι η ηχηρή παρέμβαση ως επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος. Αυτή είναι η είδηση.

Και νομίζω ότι είναι μια είδηση την οποία δεν μπορεί κανείς εύκολα να την παρακάμψει. Και ιδίως σε ότι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει, διότι κοιτάξτε να δείτε, εντάξει στην εσωτερική πολιτική κουζίνα είναι κάτι λογικό, φυσικό, σύνηθες να υπάρχει αντιπαράθεση.

Στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα όμως το ποια πολιτική ασκεί μια κυβέρνηση αφορά τη χώρα. Και επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και έντασης, το εάν η χώρα μας μπορεί να εγγυηθεί η όχι τη συμφωνία των Πρεσπών είναι κρίσιμο ζήτημα.

Και είναι κρίσιμο ζήτημα διότι βιώνουμε μια περίοδο έντασης και αποσταθεροποίησης με τους ανατολικούς γείτονές μας. Με την Τουρκία και όχι μόνο, διότι βλέπουμε να έχει μια κλιμάκωση της έντασης και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, να έχουμε αυτή την απερίγραπτη μονομερή συμφωνία με τη Λιβύη που παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να έχουμε σήμερα είναι αποσταθεροποίηση και με τους βόρειους γείτονές μας. Πολιτική αποσταθεροποίηση και αδυναμία εφαρμογής μιας συμφωνίας η οποία είναι πατριωτικά επωφελής, ιδίως σήμερα όταν χάρη σε αυτή τη συμφωνία τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας και μια χώρα η οποία ήταν μοχλός πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων, σήμερα είναι φιλική προς την Ελλάδα. Σε αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε. Ο Σαμαράς μπορεί να λέει τα δικά του για να θρέψει το κοινό του. Αυτή ήταν η καριέρα του από τότε που ξεκίνησε. Πατριδοκαπηλία έκανε.

Αλλά ξέρετε κάτι; Η ιστορία της χώρας είναι γνωστή σε όλους μας. Όταν οι πατριδοκάπηλοι και οι δήθεν εθνικόφρονες αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και διαχείρισης των εθνικών θεμάτων, οδηγούμεθα σε τραγωδίες, όπως οδηγηθήκαμε και στην Κύπρο.

Και αυτοί οι πατριδοκάπηλοι που ξέρουν να κάνουν τα κοκοράκια άλλες φορές όταν δεν έχουν την ευθύνη, όταν αναλαμβάνουν την ευθύνη είναι οι πιο ενδοτικοί από όλους. Διότι εάν στην περίοδο της δικής μου διακυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε αυτό το γεγονός που είχαμε προχθές, δηλαδή τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η οποία αμφισβητεί παρανόμως αλλά αμφισβητεί, καίρια κυριαρχικά δικαιώματα, ξέρετε τι θα είχε γίνει σε αυτή τη χώρα;

Εδώ υποστήκαμε όλη αυτή την κριτική όταν δώσαμε ανάσα και αναπνοή στη χώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών. Εδώ που καταργούνται ζωτικά συμφέροντα της χώρας, φανταστείτε τι θα είχε συμβεί εάν ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Δεν συνέβη όμως με εμάς κυβέρνηση.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε ότι δεν αντέδρασε σωστά η κυβέρνηση σε αυτό;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι τυχαίο που δεν συνέβη με εμάς στην κυβέρνηση; Δεν είναι τυχαίο. Και θέλω να σας πω και κάτι ακόμα. Εμείς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, το διαχειριστήκαμε με σχέδιο, με εθνικό σχεδιασμό, με πολύ μεγάλη προσοχή και καταφέραμε να αναβαθμίσουμε το ρόλο και την παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή.

Καταφέραμε μέσα από μια σειρά τριμερών στρατηγικών σχέσεων, τριμερούς συνεργασίας, στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας, της Κύπρου με το Ισραήλ. Της Ελλάδας, της Κύπρου με την Αίγυπτο. Της Ελλάδας, της Κύπρου με την Ιορδανία. Να δημιουργήσουμε μια δυναμική στην περιοχή η οποία βεβαίως έφερνε σε δύσκολη θέση τη γειτονική χώρα την Τουρκία, διότι αναδείκνυε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο εδώ υπάρχουν συμμαχίες που δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να επιβάλει τους δικούς της όρους.

Όταν η Τουρκία άρχισε να έχει μια συμπεριφορά εξόχως επιθετική και να έχει μια συμπεριφορά παραβατική με πολεμικά πλοία και γεωτρύπανα εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, η ελληνική κυβέρνηση τότε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018 πήρε μια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η οποία ήταν κόλαφος για την Τουρκία, αλλά και προχώρησε στο τέλος, το ΄19, στο τελευταίο Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχα ως Πρωθυπουργός να πάρουμε μια απόφαση για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Είδατε αυτούς τους πέντε μήνες …..

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ όμως.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είδατε αυτούς τους πέντε μήνες η διάδοχος κυβέρνηση της δικής μου να αγωνίζεται προκειμένου αυτές οι κυρώσεις να εφαρμοστούν; Εμένα με κατηγορήσανε μάλιστα όταν μέσα από την ανησυχία μας τον Ιούνιο αυτής της παραβατικής συμπεριφοράς, συγκάλεσα εκτάκτως ένα Σάββατο το ΚΥΣΕΑ και μου έκανε κριτική τότε ο Μητσοτάκης γιατί συγκαλώ το ΚΥΣΕΑ Σάββατο. Λες και το Σάββατο πρέπει να κάνουμε αργία και να πηγαίνουμε στις παραλίες.

Από τότε που εξελέγη μέχρι σήμερα κανείς δεν ασχολείται. Υποβαθμίζουμε ζητήματα …..

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Πιστεύετε ότι υπάρχει αδιαφορία ή λανθασμένες κινήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχει μια στρατηγική, εγώ το είπα και στη Βουλή και είχαμε και μια ένταση. Είπα στη Βουλή ότι εδώ έχω μια στρατηγική της αδράνειας, ενώ είχαμε μια στρατηγική εξωτερικής πολιτικής πολυδιάστατης ενεργητικής, περάσαμε στο δόγμα της αδράνειας και στο δόγμα του κατευνασμού των γειτόνων μας.

Κατευνασμό γιατί; Γιατί έχουν την αίσθηση ότι εάν σταματήσουμε εμείς να θέτουμε δραστικά την καταδίκη μας σε αυτές τις ενέργειες, εάν σταματήσουμε εμείς να ενεργούμε προκειμένου να δημιουργήσουμε συμμαχίες, αν δεν τους ενοχλούμε με δυο λόγια, θα είναι πιο διαλλακτικοί στο προσφυγικό και δεν θα φέρουν περισσότερες ροές.

Εγώ είμαι στην Βουλή ότι αυτή η πολιτική του κατευνασμού είναι πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει. Διπλά να αποτύχει και σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε ότι αφορά το προσφυγικό. Και το βλέπουμε.

Πέντε μήνες τώρα που ούτε το θέμα των κυρώσεων έχει αναδειχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε της επέκτασης των κυρώσεων πέρα από την περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ και για παραβιάσεις στο Αιγαίο και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά κυρίως πέντε μήνες τώρα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εκείνες διεργασίες προκειμένου να αποτραπεί αυτή η στρατηγική της κλιμάκωσης της έντασης.

Και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Δεν γίνεται να θυμάται ο κ. Δένδιας και η κυβέρνηση την αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο μετά την υπογραφή αυτής της ανυπόστατης συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης. Δηλαδή πέντε μήνες τώρα γιατί δεν το θυμήθηκε; Γιατί όταν ήταν στο Κάιρο μαζί με τον Αναστασιάδη και το Σίσι, δεν το θυμήθηκε αυτό; Και έσπευσε τώρα να το θυμηθεί; Ένα είναι αυτό.

Δεύτερο. Πήγε στην Ιταλία λίγο πριν ανακοινωθεί αυτή η εξέλιξη για να συναντήσει τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Γνωρίζετε, ή και εάν δεν το γνωρίζετε να σας το πω, ότι η Ιταλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει μέγιστη επιρροή στην κυβέρνηση της Λιβύης και χρηματοδότηση και συνεργασία για να αποτραπούν οι προσφυγικές ροές προς την Ιταλία. Τι απέκτησε; Τι κατέκτησε η Ελλάδα από αυτή τη συνάντηση, ώστε λίγες μέρες μετά να έχουμε την ανακοίνωση αυτής της ανυπόστατης συμφωνίας;

Και βεβαίως το κρισιμότερο όλων είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, διότι εντάξει τα λάθη γίνανε και ένα από τα μεγαλύτερα λάθη εγώ το είπα είναι η πολιτική του κατευνασμού, το γεγονός ότι πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο περιθώριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της συνόδου και συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Ερντογάν και δεν του έθεσε θέματα Αιγαίου. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Έλληνας Πρωθυπουργός να συναντά τον Τούρκο Πρόεδρο και να μην του θέτει θέμα παραβιάσεων. Αλλά του ζήτησε να προχωρήσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Εγώ γιατί δεν του είχα ζητήσει να πάμε σε Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας; Δεν έβλεπα ότι αυτή η πολιτική της κλιμάκωσης της έντασης θέλει και από την δική μας την πλευρά να έχει μια πιο σθεναρή στάση;

Όταν ο άλλος παραβιάζει την Κύπρο και την έχει κάνει σουρωτήρι, λες εσύ πάμε για Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας; Τα λέω αυτά γιατί δεν ακούγονται πουθενά.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Άρα θεωρείτε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα έχουμε ήδη ένταση.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Και θα γίνουν ακόμη πιο έντονες βλέπω.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουμε ήδη ένταση η οποία ένταση, κατά την άποψή μου κακώς, την υποκρύπτουμε, την βάζουμε κάτω από το χαλί. Εγώ δεν θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργήσουμε κλίμα ανησυχίας, αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Εδώ η Τουρκία έχει μια στρατηγική. Και η στρατηγική της είναι να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η στρατηγική της είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Εγώ εκτιμώ ότι δεν θα σταματήσει να έχει αυτή τη στρατηγική και άρα στο τι κάνουμε από εδώ και στο εξής, εγώ πιστεύω ότι η χώρα θα πρέπει να συμφωνήσει μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να ζητήσει και τη συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις απέναντι σε αυτό. Θα πρέπει όμως να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους και κυρίως θα πρέπει να ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή, όχι στην Τουρκία πια, αλλά στη Λιβύη, να δράσουν και αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να δράσουν ώστε να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την ανυπόστατη νομικά συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Λιβύη και στην Τουρκία η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, διότι θεωρεί ότι ένα νησί όπως η Κρήτη, ένα πολύ μεγάλο νησί, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεν έχει δικαίωμα σε αποκλειστική οικονομική ζώνη. Αυτό είναι πρωτοφανές.

Νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η απάντησή μας και επαναλαμβάνω, όχι πολιτική του κατευνασμού, όχι αυτή η πρωτοφανής έλλειψη στρατηγικής, όχι πολιτική της αδράνειας και της παρακολούθησης των γεγονότων πίσω από τη σκιά των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, διότι στο τέλος τέλος θα σας πω και κάτι άλλο. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις κυρίως η Γερμανία που παίζει ένα καθοριστικό ρόλο, δεν θέλει να ενοχλείται κιόλας. Σου λέει εντάξει το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, θέλουμε να τα έχουμε καλά με τον Ερντογάν.

Όμως αυτός ο συμψηφισμός είναι μια λαθεμένη στρατηγική. Άλλο πράγμα το προσφυγικό, άλλο πράγμα η τήρηση του διεθνούς δικαίου. Στο προσφυγικό πρέπει να τη βοηθήσουμε την Τουρκία. Πρέπει να τη βοηθήσουμε εάν τηρεί τους κανόνες.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος ο Ερντογάν όμως τα συνδέει.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Μα όταν τα συνδέουμε και εμείς όμως, μπαίνουμε στο παιχνίδι του, μπαίνουμε στο σχεδιασμό του. Εμείς δεν πρέπει να υποπέσουμε σε αυτή τη λαθεμένη πρακτική και στρατηγική. Είναι πιστεύω, μοιραίο λάθος αυτό, το οποίο η δική μου κυβέρνηση δεν το έκανε. Όταν εγώ είχα 5.000 την ημέρα ροές στα νησιά και έψαχνα εναγωνίως τη λύση, πήγα τρεις φορές στην Τουρκία. Τρεις φορές πήγα.

Ήμουνα ο μόνος Έλληνας Πρωθυπουργός  που πήγα τρεις φορές στην Τουρκία. Ακούσατε από εμένα ένα βήμα πίσω από τις εθνικές μας θέσεις για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο ή στην Κύπρο, είτε στην Τουρκία, είτε στην Ελλάδα όταν επισκέφτηκε ο Τούρκος Πρόεδρος για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια; Όλοι με κατηγορούσανε ότι στο Μαξίμου ουσιαστικά κάναμε διαξιφισμούς. Έτσι έπρεπε να κάνουμε όμως, διότι είχα την υποχρέωση, τη θεσμική και την πατριωτική ευθύνη, να υπερασπιστώ τις εθνικές θέσεις και να μην κάνω τουμπεκί προκειμένου να μην του δημιουργήσω μια κακή διάθεση και αντιδράσει στις προσφυγικές ροές.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τουμπεκί δηλαδή απέναντι στις ορέξεις του Προέδρου της Τουρκίας;

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Ο κατευνασμός που λέγαμε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή με συγχωρείτε όταν βγήκα στη Βουλή και ανέδειξα τις δηλώσεις του κ. Πέτσα θυμάστε πώς απάντησε ο κ. Μητσοτάκης;

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι λέτε ψέματα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι. Σταύρωσε τα χέρια του και είπε φέρτε να τις δω. Οι δηλώσεις είναι καταγεγραμμένες. Ξέρετε τι είπε; Ξέρετε τι έχει δηλώσει; Ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που συνδέει το Συριακό και το προσφυγικό. Που συνδέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό. Μια λεπτή ισορροπία. Με δυο λόγια δηλαδή ότι δεν πρέπει να τα θεωρούμε ως ασύνδετα και ότι πρέπει να κοιτάμε και να είμαστε προσεκτικοί για να μην ενοχλούμε, διότι εάν ενοχλούμε θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές.

Εγώ θεωρώ ότι αυτή η πολιτική είναι εθνικά επιζήμια. Είναι λάθος πολιτική και επαναλαμβάνω, δεν το λέω τόσο για να δημιουργήσω μια σύγκρουση επ’ ωφελεία ενός πρόσκαιρου μικροκομματικού οφέλους. Θεωρώ ότι στα εθνικά θέματα αν κανείς πηγαίνει με αυτή τη λογική, όπως πήγε και ο Μητσοτάκης με το Μακεδονικό, είναι πολύ κοντόφθαλμος. Πολύ σύντομα θα δει και θα του γυρνάει μπούμερανγκ. Το λέω γιατί πρέπει να αλλάξει στρατηγική η χώρα. Γι’ αυτό το λέω. Το επισημαίνω διότι πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει στρατηγική η χώρα.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι οξύμωρο αυτό όμως όταν ζητάτε συναίνεση στα εθνικά θέματα και από την άλλη όταν βλέπουμε ότι η Ν.Δ. πάει να κάνει μια στροφή σε ότι έχει να κάνει με τη συμφωνία των Πρεσπών που θεωρείτε εσείς ως επωφελή συμφωνία να επισημαίνετε αυτή την υποκρισία με τόση ένταση; Δεν θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα καινούργιο κύκλο αντιπαράθεσης πάλι ίσως με ποιο ….

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε ότι αφορά τη στροφή της κυβέρνησης με τη συμφωνία στις Πρέσπες εμείς την καλωσορίζουμε, την επικροτούμε, την επιβραβεύουμε. Λέμε όμως ότι τα προβλήματα θα τα βρει μπροστά του στο κόμμα του και είδαμε το Σαμαρά χθες.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στον κ. Σαμαρά θα ήθελα να επιμείνουμε λίγο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά κοιτάξτε εντάξει υπάρχει και μια παροιμία που λέει ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί να είσαι και δαρμένος και κερατάς. Έτσι δεν είναι;

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει αυτά θα τα κρίνει και η ιστορία, λίγο πολύ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή εδώ μας είπαν προδότες, πήγαν στα σπίτια των βουλευτών μας και τους πέταγαν μολότοφ για να μην ψηφίσουν, έκαναν όλη αυτή την εκστρατεία, εντάξει είναι δυνατό την επόμενη μέρα όταν κάνουν αυτή την συναρπαστική μετατόπιση, θετική για τη χώρα λέω εγώ και λένε «θα την τιμήσουμε τη συμφωνία…», ε να μην βγούμε και να πούμε «ρε παιδιά, που ήσασταν εσείς που τώρα θα τιμήσετε, που όταν εμάς  μας πέταγαν πέτρες και μολότοφ κι εσείς τους ενθαρρύνατε; Ήταν στάση σοβαρή αυτή; Ήταν στάση μιας δύναμης που έχει την ιστορία που έχει;».

Εγώ τη συντηρητική Παράταξη στον τόπο τη σέβομαι και δεν θεωρώ ότι υπάρχει η αποκλειστικότητα του πατριωτισμού. Πατριδοκάπηλοι είναι μια ομάδα ανθρώπων μέσα στη Νέα Δημοκρατία σήμερα, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν πατριωτισμό, έχουν ευαισθησία στα εθνικά θέματα, εγώ δεν θέλω να γενικεύσω.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η κριτική που σας κάνει ο κ. Σαμαράς, δηλαδή ότι ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάποια ανησυχία και για τις προσφυγικές, μεταναστευτικές ροές ..

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Σαμαράς δεν ανήκει σε αυτούς που έχουν ανησυχία, ανήκει σε αυτούς που είναι επαγγελματίας πατριδοκάπηλος, κάνει καριέρα ανησυχώντας στα εθνικά θέματα.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα είναι τι απαντάτε εσείς σε αυτούς που ανησυχούν περισσότερο και λιγότερο στον κ. Σαμαρά που ουσιαστικά έχει και τις δικές του απόψεις.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με ρωτάτε για το προσφυγικό;

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτάω κυρίως πως θα μπορούσε να τεκμηριώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ό,τι έχει να κάνει με το μακεδονικό αλλά και το προσφυγικό, ανθρώπους οι οποίοι ανησυχούν περισσότερο είτε για τις προσφυγικές ροές είτε για τα εθνικά μας θέματα, πως απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς τους ανθρώπους που νιώθουν ότι τους βάζει ίσως και στο ίδιο καλάθι με ακραία στοιχεία, με Χρυσαυγίτες, με ανθρώπους οι οποίοι δεν ανήκουν και στο δημοκρατικό πολιτικό μας φάσμα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι καίριο το ερώτημά σας. Εμείς απαντάμε ότι όλος αυτός ο κόσμος θα πρέπει να προτάξει την λογική από το συναίσθημα. Η λογική λέει ότι για να μπορέσεις να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που ξεπερνάει τις δυνατότητες της χώρας, ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα, η μεγαλύτερη κρίση μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο που έσκασε στα νησιά μας, αυτό έγινε με την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να δει ότι οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, πρέπει να είναι πολιτικές που να είναι αποτελεσματικές, ρεαλιστικές και να ξεχωρίσει το κομμάτι της επικοινωνίας από το κομμάτι της ουσίας.

Άρα η κριτική που κάνουμε σήμερα στην Κυβέρνηση πρωτίστως είναι μια κριτική για την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα  και την ανετοιμότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και δευτερευόντως και μια κριτική σε σχέση με την υποκρισία της ρητορικής της.

Αυτή είναι η κριτική που κάνουμε. Διότι προεκλογικά έλεγε άλλα και όταν καλείται να διαχειριστεί το πρόβλημα προφανώς κάνει άλλα από αυτά τα οποία έλεγε προεκλογικά.

Τώρα, από εκεί και πέρα θέλω να βάλω κι ένα ζήτημα σε σχέση με το ότι το πατριωτικό καθήκον μας επιτάσσει όλους μας στο να έχουμε μια πιο σοβαρή στάση θα έλεγα εγώ στα ζητήματα που είναι τα μεγάλα εθνικά μας θέματα και στο προσφυγικό που είναι επίσης ένα κρίσιμο θέμα.

Άρα ας παραμερίσουμε εκεί και «ιδεοληψίες» και διάθεση μικροκομματικής σκοπιμότητας. Ήταν θετική για τη χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών ή δεν ήταν; Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας το απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης και η Παράταξή του συνολικά.

Ο κ. Σαμαράς λέει τα δικά του. Λέει ότι πρέπει να επιμείνουμε στη μη εφαρμογή της και λέει ότι δεν περπατάει και άρα πρέπει να αποδεσμευτεί η χώρα από αυτή τη συμφωνία. Εγώ θεωρώ ότι αυτό το οποίο λέει ο κ. Σαμαράς είναι ολέθριο για τη χώρα σήμερα και το εξηγώ: λέω ότι είναι ολέθριο διότι θα δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης και στο βορρά, ενώ έχουμε συνθήκες αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Είναι ολέθριο αυτό.

Εάν όμως ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει αυτή την άποψη ότι πρέπει να αποδεσμευτεί, πρέπει να βγει και να πει «καλά τα λέει ο πρώην Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς», αν πιστεύει ότι είναι ολέθριο και είναι στη δική μας τη γραμμή, πρέπει επίσης να βγει και να το πει καθαρά. Στα θέματα δεν μπορείς για πάρα πολύ καιρό να πατάς σε δυο βάρκες.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σαμαράς είπε και κάτι άλλο πάντως το οποίο …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εν πάση περιπτώσει θέλω και κάτι άλλο να πω. Έχει και την ευθύνη να εγγυηθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας, είναι Κυβέρνηση. Δεν είναι αντιπολίτευση να λέει κορώνες.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό νομίζω το έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Δένδιας.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το έχει ξεκαθαρίσει, ωραία. Αν έχει ξεκαθαρίσει όμως εγώ να σας πω και κάτι άλλο. Επειδή ο κ. Σαμαράς δεν είναι απλά ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που είπε μια άποψη …

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε να τον δούμε και Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω, αυτό είναι ένας δύσκολος γρίφος που πρέπει να λύσει ο Πρωθυπουργός. Αλλά λέω ότι επειδή δεν είναι απλό στέλεχος που βγήκε και είπε μια άποψη, είναι πρώην Πρωθυπουργός ο οποίος φαίνεται να έχει επιρροή σε αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δεκάδες βουλευτές οι οποίοι τον προτείνουν και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η σύγκρουση δεν είναι μια σύγκρουση που αφορά στενά την εσωκομματική κουζίνα. Εκεί θα έλεγα «είναι δικό σας πρόβλημα και καλά ξεμπερδέματα».

Αφορά το αν η Κυβέρνηση παρά τις διαθέσεις Δένδια ή Μητσοτάκη, εφόσον έχει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το ένα κομμάτι της θεωρεί ότι πρέπει να αποδεσμευτούμε από τη συμφωνία, εδώ τίθεται ένα ερώτημα για το αν τελικά μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή της ή όχι.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν την υπονομεύει εννοείτε λόγω της πίεσης Σαμαρά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θυμηθείτε την κριτική που άσκησαν στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως συμπαγής αλλά με 145 βουλευτές, συγκυβερνούσε με τους ΑΝΕΛ που είχαν 9 και ο Αρχηγός τους τότε είχε μια διαφορετική άποψη σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα.

Εδώ στο ίδιο το Κόμμα υπάρχει αυτή η ρωγμή, όχι σε μια συγκυβέρνηση που είναι φυσιολογικό. Στο ίδιο το Κόμμα υπάρχει αυτή η ρωγμή. Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα που επαναλαμβάνω δεν αφορά την εσωκομματική γεωγραφία, αφορά την πορεία της χώρας. Αν δηλαδή αύριο ο κ. Σαμαράς με ένα μέρος βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αμφισβητήσει όχι απλά σε ένα Συνέδριο, αλλά ευθέως την εφαρμογή της Συμφωνίας, θα έχουμε θέμα ως χώρα. Δεν είναι απλό ζήτημα.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Απλά για να κλείσουμε αν μου επιτρέπετε και να πάμε στην οικονομία, το θέμα με τον κ. Σαμαρά είπε και κάτι άλλο το οποίο το είδαμε με πολύ ενδιαφέρον. Μίλησε για ναρκοθετημένη γη, ότι αφήσατε ουσιαστικά στην Κυβέρνηση όχι καμένη γη, αλλά ναρκοθετημένη γη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να εννοούσε άραγε…

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω, θα μας το εξηγήσετε εσείς. Συνειρμικά μπήκα στον πειρασμό να σας ρωτήσω αν ουσιαστικά αυτό που τον κατηγορούσατε ότι έκανε σε εσάς επενδύοντας στην αριστερή παρένθεση και άφησε άδεια τα Ταμεία, υπονοεί ότι του κάνατε τώρα εσείς, δηλαδή κάνατε τώρα εσείς στη Νέα Δημοκρατία. Αφήσατε μια διαχείριση στη χώρα, η οποία δεν …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάντως αυτό μόνο ο Σαμαράς είχε το θράσος να το πει. Δεν τόλμησε να το πει κανένας άλλος. Ούτε ο κ. Μητσοτάκης το είπε, ούτε κανένας και δεν μπορεί να το πει κιόλας. Όταν αφήσαμε 37 δις στα Ταμεία, μια οικονομία που μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης που είχε χάσει το ¼ του εθνικού πλούτου επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μια πορεία μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, ένα δημόσιο χρέος ρυθμισμένο, μην το ξεχνάμε αυτό. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία…

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ίσως να εννοούσε το προσφυγικό πάντως σε αυτή την περίπτωση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω τι εννοούσε προφανώς κάτι εννοούσε, ή κάτι ήθελε να εννοεί. Διότι ξέρετε κάτι; Είναι κι αυτό που λέμε ότι γυρίζει ο εγκληματίας στον τόπο του εγκλήματος. Επειδή αυτός άφησε και ναρκοθετημένη και καμένη γη και παγίδα χρεοκοπίας και το άφησε εσκεμμένα, μας άφησε σε συνθήκες όχι δημοσιονομικής ασφυξίας, χρηματοπιστωτικής ασφυξίας να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις συντάξεις εσκεμμένα, σχεδιασμένα. Το είπε άλλωστε για την αριστερή παρένθεση.

Έρχεται τώρα να κατηγορήσει για τα ίδια που έκανε ο ίδιος, την επόμενη Κυβέρνηση. Αλλά νομίζω ότι αυτό γελάει ο κόσμος όταν το ακούει.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επενδύετε λοιπόν στη δεξιά παρένθεση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι στην πολιτική κανείς δεν πρέπει να κάνει τέτοιου είδους σχεδιασμούς και όποιος κάνει τέτοιου είδους σχεδιασμούς και φτιάχνει παρενθέσεις ή παγίδες ή σκάβει λάκκους των αντιπάλων του, στο τέλος πέφτει ο ίδιος μέσα.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Του βγαίνουν αγκύλες.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στο τέλος πέφτει ο ίδιος μέσα.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Μιλώντας για τα Ταμεία βέβαια σας έχει ασκηθεί και βασική κριτική στον τομέα της οικονομίας ότι η πολιτική σας ήταν ταξική και αδίκησε τη μεσαία τάξη. Οι νέες μειώσεις τώρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τελικά ποιους αφορούν, πιστεύετε.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και αν θέλετε να προσθέσουμε για να το απαντήσετε …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήταν ταξική υπέρ των αδυνάτων, εννοείτε.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Και ήταν κι ένας από τους λόγους που πιθανό χάσατε και τις εκλογές.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ταξική ως προς το γεγονός ότι το προεκλογικό αφήγημα ήταν ότι ουσιαστικά εσείς δεν κοιτάξατε τη μεσαία τάξη, κοιτάξατε τους πιο αδύναμους και αυτή η μεσαία τάξη σας τιμώρησε στις εκλογές. Εκεί πάνω και η Νέα Δημοκρατία έφτιαξε ένα αφήγημα σχετικά με την ανάπτυξη. Φοβάστε ότι μπορεί να της βγει έτσι ώστε να διαψευστείτε και ως προς το ένα κομμάτι και ως προς το άλλο;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς είναι υπερβολή να λέει κανείς ότι ένα Κόμμα που πήρε 32% του εκλογικού Σώματος είχε απέναντί του τη μεσαία τάξη. Τι ήταν αυτοί που μας ψήφισαν; Ένα πολύ μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης μας ψήφισε, ένα μεγάλο μέρος το χάσαμε διότι είχε δημιουργηθεί όπως σωστά το λέτε, μια προπαγάνδα που δεν στηρίζεται όμως σε πραγματικά μεγέθη και σε πραγματικά γεγονότα.

Υπάρχει όμως κάτι το οποίο οφείλω να το παραδεχτώ ότι η ελληνική κοινωνία ταλαιπωρήθηκε από αυτή τη διαδικασία, την πολυετή διαδικασία της λιτότητας ότι η δική μας Κυβέρνηση δημιούργησε προσδοκίες σε σχέση με τον χρόνο εξόδου από τα Μνημόνια που διαψεύστηκαν διότι κάναμε τρία χρόνια για να βγούμε από την επιτροπεία και εν πάση περιπτώσει αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους αντιπάλους μας να οικειοποιηθούν τη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τώρα η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υποπίπτει στην ίδια ακριβώς και σε ακόμη χειρότερη δημιουργία προσδοκιών οι οποίες σύντομα θα διαψευστούν. Και το λέω αυτό, διότι αν δείτε από τις βασικές επιλογές που έχει κάνει μετά τις εκλογές, η στόχευση είναι όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, όποιον είχαμε εμείς δημιουργήσει στο προηγούμενο διάστημα δηλαδή, να δίδεται στοχευμένα όχι δυστυχώς στη μεσαία τάξη για την οποία πολύς λόγος έγινε προεκλογικά. Αλλά να δίνεται σε κάποιους προνομιούχους.

Να σας πω χαρακτηριστικό παράδειγμα; Τα 200 εκατομμύρια που έξυσε τον πάτο του βαρελιού από το δικό μας προϋπολογισμό για να αλλάξει, να δώσει επιπλέον στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που εμείς ψηφίσαμε, αλλά εμείς είχαμε φτιάξει μια κατηγοριοποίηση ώστε αυτοί οι οποίοι έχουν μεγάλες περιουσίες, να έχουν μικρότερη ελάφρυνση, ποσοστιαία μικρότερη γιατί σε απόλυτο μέγεθος θα ήταν μεγάλη εξίσου. Αυτοί οι οποίοι έχουν μικρότερες περιουσίες ποσοστιαία να έχουν μεγαλύτερη. Είπαμε 30% μεσοσταθμικά, αλλά 50% για τις μικρές περιουσίες και για τις μεγάλες περιουσίες το πήγαινε στο 10-15%.

Ο Μητσοτάκης ήρθε και επέβαλλε 30% σε όλους. 30% σε όλους σημαίνει ότι αυτός ο οποίος έχει μια έπαυλη στην Εκάλη θα πληρώσει σε απόλυτο νούμερο, θα έχει ελάφρυνση σε απόλυτο νούμερο 15-20 φορές μεγαλύτερη από ό,τι αυτόν ο οποίος έχει ένα διαμέρισμα. Εγώ θεωρώ ότι αυτό δεν είναι δίκαιη πολιτική.

Και το ίδιο έκανε και με την επιμονή του να εξαντλήσει σχεδόν όλο το δημοσιονομικό περιθώριο στη ραγδαία μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Η φορολογία πρέπει να μειωθεί, για μας θα ήταν προτεραιότητα σε αυτή τη φάση όχι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100 στο 50% που τους αφορά όλους.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που είχαμε ανακοινώσει στο Ζάππειο το Μάιο.  Γιατί η μείωση 4% της φορολογίας των επιχειρήσεων εξίσου έχει άνισα αποτελέσματα όχι ποσοστιαία, αλλά σε απόλυτο νούμερο διότι κάποιος ο οποίος έχει 5-10.000 € κέρδος η επιχείρησή του το χρόνο, το 4% είναι ένα μικρό νούμερο τελικά, από αυτόν που έχει 1 εκατομμύριο κέρδη που παίρνει όλο το κομμάτι του δημοσιονομικού χώρου. Καταλαβαίνετε. Άρα ποιους αφορά αυτό στο τέλος της ημέρας αυτό;

Και βλέπουμε τώρα και τι κάνει σε σχέση με το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα. Θυμηθείτε τι έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης, ότι δίνουμε ψίχουλα και ακολουθούμε μια επιδοματική πολιτική και τώρα τον άκουσα χτες να πανηγυρίζει γιατί θα δώσει μέρισμα 100-150 εκατομμύρια, δεν ξέρω πόσο θα είναι αυτό, σε 200.000 δικαιούχους.

Εμείς θυμάστε σε πόσους δώσαμε πέρσι και πρόπερσι και μας έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα; Πέρσι δώσαμε 800 εκατομμύρια σε 3.700.000 δικαιούχους και πρόπερσι δώσαμε 700 εκατομμύρια σε 3.500.000 δικαιούχους και μας έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα και ότι θα έρθει να αλλάξει αυτή την τακτική και τώρα πανηγυρίζει που δίνει σε 200.000 και θα δώσει 100-150 εκατομμύρια;

Δεν ξέρω, εγώ νομίζω ότι ωραία επαναλαμβάνω η επικοινωνία. Αλλά η επικοινωνία έχει ένα όριο, όσο κι αν υποστηρίζεται από δελτία ειδήσεων των 8 που λιβανίζουν από το πρωί  μέχρι το βράδυ την Κυβέρνηση και επαναλαμβάνουν μια προπαγανδιστική πολιτική. Όταν στο τέλος της ημέρας δημιουργείς την αίσθηση ότι θα δώσεις ανάσες και προοπτική οικονομική στη λεγόμενη μεσαία τάξη αλλά αυτό το δίνεις εσύ δεν είναι ανάσες αλλά επιβαρύνσεις, δηλαδή τώρα δημιουργεί την προσδοκία ότι θα πάρουν κάποιοι μέρισμα.

Όταν θα πάρουν μόνο 200.000 ενώ πέρσι πήραν 3,5 εκατομμύρια, αυτά τα 3,5 εκατομμύρια που πήραν πέρσι φέτος δεν θα πάρουν, θα το θυμηθούν. Ό,τι και να τους λένε τα κανάλια, θα το θυμηθούν.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αντίλογος είναι ότι ίσως αυτοί το δικαιούνται περισσότερο οι 200.000 ενώ τα 3 εκατομμύρια υπήρχαν και άνθρωποι μέσα οι οποίοι είτε με διάφορους τρόπους …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλήθεια; Τότε με συγχωρείτε αλλά καταρρίπτετε το προηγούμενο επιχείρημά σας ότι εμείς είχαμε ταξική μονομέρεια.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν δικό μας.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αυτό που είπατε.  Όταν κάνεις μια πολιτική -όχι το επιχείρημά σας, το επιχείρημα που θέσατε στο τραπέζι- όταν η πολιτική σου ευνοεί 3,5 εκατομμύρια ενώ των άλλων ευνοεί 200.000 ποιος είναι με τους πολλούς και ποιος είναι στοχευμένα στους λίγους;

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει μια συνέπεια πάντως, εννοώ ιδεολογική συνέχεια ως προς την προσέγγισή του για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις. Δεν βρίσκετε ότι είναι κοντά σε αυτά που είχε πει προεκλογικά;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, όταν εμείς έχουμε ιδεολογική συνέπεια, μας χαρακτηρίζετε ιδεοληπτικούς. Όταν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν ιδεολογική συνέχεια τότε αυτοί είναι …

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι κακές γλώσσες, όχι εμείς.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε κάτι. Εγώ θέλω να σας πω και κάτι ακόμη για τη μεσαία τάξη όμως πριν φτάσουμε στο ποιος είναι και ποιος δεν είναι συνεπής. Η μεσαία τάξη περιμένει ελαφρύνσεις. Δεν θα τις δει όμως. Και δεν τα λέω εγώ, τα λένε ακόμη και Μέσα Ενημέρωσης που κάθε άλλο παρά ΣΥΡΙΖΑ είναι.

Διάβαζα κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ήταν ότι από το φορολογικό νομοσχέδιο θα δουν 17 € το φόνο ελάφρυνση αυτοί που έχουν από 20 έως 50.000 € εισόδημα. Την ίδια στιγμή η επιβάρυνση στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα είναι 100 € το χρόνο για τη μέση οικογένεια.

Την ίδια στιγμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο έρχεται και θα αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, για τους μη μισθωτούς θα δημιουργήσει μια επιβάρυνση ύψους 500 ευρώ το χρόνο.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προς τα κάτω κυρίως.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επιβάρυνση, είπα.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι τα ψηλά εισοδήματα θα δουν ελάφρυνση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το 83% των μη μισθωτών ασφαλισμένων θα δουν επιβάρυνση 500 € τουλάχιστον το χρόνο και ένα μικρό ποσοστό του 17% θα δει ελάφρυνση. Άρα εδώ έχουμε μια ταξική μονομέρεια, εις βάρος των πολλών όμως,

Προσέξτε, διότι εδώ όταν είσαι στην αντιπολίτευση είναι εύκολο να λες πράγματα. Τώρα που είναι Κυβέρνηση θα φανεί τελικά ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι θέλουν να ευνοήσουν τη μεσαία τάξη και ποια είναι στο τέλος – τέλος αυτή η μεσαία τάξη; Η μεσαία τάξη σήμερα έχει κέρδη επιχειρήσεων 1 εκατομμύριο για να έχει ελαφρύνσεις από τη μείωση φόρου;

Η μεσαία τάξη σήμερα έχει εισόδημα πάνω από 50.000 € το χρόνο για να έχει ελαφρύνσεις μεγαλύτερες; Όχι, δυστυχώς. Έρχονται λοιπόν στοχευμένα να ενισχύσουν, να δώσουν όποιο δημοσιονομικό χώρο υπάρχει και να δημιουργήσουν δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης ελάφρυνσης σε αυτούς που έχουν μικρότερη ανάγκη την ελάφρυνση, σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την ελάφρυνση και τη στήριξη δυστυχώς η Κυβέρνηση αυτή δεν έρχεται να δώσει.

Και πιστεύω ότι η διάψευση των προσδοκιών είναι κάτι το οποίο δημιουργεί ένα τσουνάμι αντιδράσεων. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι όλος ο κόσμος περιμένει. Περιμένει να δει και οι μεσαίοι και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι περιμένουν όλοι να δουν. Όταν όμως θα δουν ότι άλλα μας είπες και άλλα έκανες, τότε πιστεύω ότι θα είναι μεγάλο το πολιτικό πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με όλα όσα είχε υποσχεθεί και σε σχέση με όλα όσα έκανε σημαία προεκλογικά.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι πάντως οι προσδοκίες μεγάλες είχε και από εσάς η μεσαία τάξη. Νομίζω -και ας μου επιτραπεί ένα δικό μου σχόλιο- περισσότερες από εσάς και γι’ αυτό τον λόγο ένα Κόμμα το οποίο βρισκόταν ουσιαστικά κοντά στα όρια του 3-4% σας έδωσε την ευκαιρία να κυβερνήσετε και ίσως γι’ αυτό τον λόγο η διάψευση αυτών των προσδοκιών που κι εσείς ο ίδιος νομίζω στην αυτοκριτική σας στην ομιλία σας στη Δ.Ε.Θ. σας είχα ακούσει, το είχατε θέσει ότι «Δεν πρόλαβα να δώσω τα μέτρα ελάφρυνσης που έπρεπε να δώσω», ίσως είναι το γεγονός που σας στέρησε και  την νίκη στις εκλογές του Ιουλίου, νομίζω όλοι αυτό το αντιλαμβανόμαστε.

Από εκεί και πέρα  ήταν μόνο δηλαδή …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να το σχολιάσω αυτό που λέτε.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εννοείται.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση που έχασε, έχοντας απέναντί του σχεδόν το πολιτικό σύμπαν. Όλοι απέναντί μας από την άκρα Αριστερά και το ΚΚΕ μέχρι τη Χρυσή αυτή, όλο το τόξο ήταν αντιΣΥΡΙΖΑ και τη μεγάλη πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το ότι έχασε τις εκλογές παίρνοντας 32% και ουσιαστικά χάνοντας 3% από τις εκλογές που κέρδισε, να βγάλετε κι εσείς τα συμπεράσματά σας. Βεβαίως είναι μια ήττα πολιτική, αλλά είναι μια ήττα η οποία συνέβη μέσα από συνθήκες οι οποίες ήταν συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες για μια Κυβέρνηση. Οι δυσκολότερες που συνάντησε ποτέ.

Εγώ δεν ήμουν Πρωθυπουργός την περίοδο των παχιών αγελάδων, δεν έχασα τις εκλογές έχοντας μια διακυβέρνηση όπου απλόχερα μοίραζα και δημιουργούσα ελλείμματα, όπως έκανε ο Κώστας Καραμανλής φεύγοντας,  που άφησε 15% έλλειμμα, ούτε την περίοδο Σημίτη που έλεγε στον ελληνικό λαό «παίξε στο χρηματιστήριο» και τζόγαραν όλοι τα λεφτά τους. Δεν ήμασταν σε αυτή την περίοδο, ήμασταν στην περίοδο που έπρεπε να καθαρίσουμε τα λερωμένα, τα σπασμένα των προηγούμενων Κυβερνήσεων και να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας.

Εγώ βρέθηκα στη δύσκολη θέση να πρέπει να μοιράσω με δικαιοσύνη βάρη, όχι ελαφρύνσεις. Αλλά ο βασικός στόχος της χώρας που ήταν η έξοδος από τα Μνημόνια επετεύχθη, η ρύθμιση του χρέους επετεύχθη γι’ αυτό σήμερα έχουμε επιτόκια τα οποία σε λίγο θα γίνουν σχεδόν αρνητικά, επειδή ρυθμίσαμε το χρέος όταν όλη η τοξική αντιπολίτευση της περιόδου, έλεγε ότι ούτε το χρέος ρυθμίζουμε, θα μπούμε σε μεγαλύτερα Μνημόνια, θα κόψουμε κι άλλο τις συντάξεις και ήμασταν και η Κυβέρνηση που είχε την τόλμη και το θάρρος να πάει κόντρα στο πολιτικό κόστος για να λύσει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα.

Εμείς κατά τη διάρκεια της θητείας μας ζήσαμε όλα όσα δεν έχουν ζήσει μαζεμένες τόσες Κυβερνήσεις στη μεταπολίτευση και παρ’ όλα αυτά βρισκόμαστε ως ο βασικός, ο κύριος, ο κυρίαρχος πόλος της προοδευτικής Παράταξης, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμαχία του και αυτή τη στιγμή στη θέση της αντιπολίτευσης.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το δούμε αυτό αργότερα μιλώντας για τη διεύρυνση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά κοιτάξτε να δείτε, εμείς έχουμε την υπομονή να δούμε τι θα καταφέρει. Τώρα Κυβέρνηση είναι η Νέα Δημοκρατία η οποία έκανε τοξική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και στα εθνικά θέματα και στην οικονομία. Έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι μπορεί να τα χειριστεί καλύτερα, να τους δούμε λοιπόν πως θα τα χειριστούν.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Απλά έχει ενδιαφέρον επειδή αναφερθήκατε και στον κ. Καραμανλή, σας κατηγορούσαν έντονα ότι αργήσατε να τον βάλετε λίγο και στην κριτική σας, τη διακυβέρνηση Καραμανλή.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι αληθές αυτό. Η κριτική μας σε ό,τι αφορά τις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, αφορούν όλο το παλιό πολιτικό σύστημα και η Νέα Δημοκρατία είναι κατ’ εξοχήν Κόμμα του παλιού πολιτικού συστήματος. Βεβαίως είναι λογικό η κριτική μας το διάστημα που διαχειρίστηκε την κρίση το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ να είναι πιο έντονη διότι από το ΠΑΣΟΚ περίμενε κανείς τότε και από τη διαχείρισή του, μια διαφορετική αντιμετώπιση.

Αλλά δεν είναι αληθές και δεν είναι δίκαιο να μας λέτε ότι αφήσαμε στο απυρόβλητο την κριτική μας για τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2009. Εγώ θεωρώ ότι οι ευθύνες είναι μοιρασμένες στις Κυβερνήσεις που δημιούργησαν τη φούσκα της κρίσης και οι Κυβερνήσεις αυτές είναι η Κυβέρνηση του Σημίτη την περίοδο των παχιών αγελάδων, που είχαμε τη δυνατότητα τότε να δημιουργήσουμε μια υποδομή κοινωνικής προστασίας και δεν το κάναμε και βεβαίως μεγάλες ευθύνες και στην Κυβέρνηση Καραμανλή που αργότερα ήρθε να διαιωνίσει αυτό το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων, αυτό το καθεστώς της ασυδοσίας και της σπατάλης χωρίς στήριξη σε αυτούς που έχουν ανάγκη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αυτό το καθεστώς των πελατειακών διασυνδέσεων και του ρουσφετιού, που είναι μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης βλέπουμε να επιστρέφει σήμερα.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεχάσατε την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ενδιάμεσα πάντως.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα τοποθετήθηκα στην διαχείριση. Είπα ότι η διαχείριση της κρίσης ήταν καταστροφική από την πρώτη μνημονιακή Κυβέρνηση.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνοντας και τη γέφυρα βλέπουμε τώρα στην καινούργια Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης πρόσωπα τα οποία έπαιξαν ρόλο σε εκείνη την Κυβέρνηση, εννοώ η ίδια η ιδιαιτέρα γραμματέας του Παπανδρέου, πρώην στελέχη, ο γραμματέας της Νεολαίας, αυτό πως μπορεί να ταιριάξει;

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Εκφράζονται γενικότερα φόβοι για ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και να βάλουμε και στη συλλογιστική μας και την ανακοίνωση της Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αν δεν κάνω λάθος απαντήσατε χτες από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης η οποία ανησυχεί. Βλέπει ότι το αριστερό προφίλ υποχωρεί και η Σοσιαλδημοκρατία παίρνει χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς πρέπει να σας πω ότι όλοι συναντήθηκαν κατά καιρούς με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα Κόμμα εν κινήσει, είναι ένα Κόμμα σε διαρκή μετεξέλιξη και σε διαρκή μετεξέλιξη σε διαρκή μετασχηματισμό και έτσι κατάφερε να γίνει αυτό που κατάφερε. Δεν είναι ένα Κόμμα το οποίο έχει στεγανά και γι’ αυτό κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συνάντησής του με ευρεία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Και με πολίτες που βρέθηκαν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ με οράματα, με αγώνες, με πίστη στις ιδέες τους και διαψεύστηκαν στην πορεία, αλλά και με πολίτες οι οποίοι βρέθηκαν στην κάλπη της Νέας Δημοκρατίας και από το 2012  και μετά όταν διαπίστωσαν αυτή την απόλυτη αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τη δική μας εντιμότητα να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα έχουν έρθει μαζί μας.

Όμως θέλω να σας πω το εξής γιατί με ρωτάτε τώρα και είναι ένα κρίσιμο ερώτημα αυτό: μα κάνετε κριτική σε αυτές τις Κυβερνήσεις, αλλά τα στελέχη τα οποία έρχονται, δεν ήταν εκεί; Αυτοί που έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 και μετά σε διάφορες φάσεις είναι στελέχη τα οποία έρχονται ασκώντας κριτική από τα αριστερά στις ηγεσίες των Κομμάτων τους

Και όσοι ήρθαν ασκώντας κριτική στη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της Σοσιαλδημοκρατίας και στη δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ και όσοι ήρθαν πρόσφατα ασκώντας κριτική στην ταύτιση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ με την πιο ακραία εθνικιστική ρητορική της καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όλες αυτές οι -δεν είναι ευδόκιμη η έκφραση αλλά ας μου επιτραπεί ο όρος- φουρνιές στελεχών που προσέγγισαν το ΣΥΡΙΖΑ, τον προσέγγισαν ασκώντας κριτική από τα αριστερά στις ηγεσία τους και για το θέμα της οικονομικής πολιτικής και για το θέμα του εθνικισμού.

Άρα εγώ θεωρώ ότι δεν είναι δόκιμο, δεν είναι βάσιμο να μας κατηγορείτε ότι αγκαλιάζουμε τον κόσμο και την κοινωνική βάση η οποία έρχεται προς τα εδώ ακριβώς επειδή κάνει κριτική στην ηγεσία τις επιλογές της.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ερώτημα. Δηλαδή αν κάποιος το έθεσε όσο πιο …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω δεν έχετε διαβάσει καλά αυτό το κείμενο.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, αλλά ο τίτλος «Περισσότερη Αριστερά χρειαζόμαστε» τι σημαίνει;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ πιστεύω πραγματικά ότι η συνάντησή μας με αυτό τον κόσμο είναι που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε το προφίλ μια σύγχρονης και κυβερνώσας Αριστεράς. Διότι, η Αριστερά δεν είναι σαν τους καλόγερους στα μοναστήρια, για να είναι καλά η ψυχή μας να απαρνηθούμε τον κόσμο τούτο τον μάταιο, αντιθέτως. Η Αριστερά δεν πρέπει να κρατάει τα λάβαρα και τα εικονίσματα, πρέπει να είναι μέσα στην πραγματική ζωή και να δίνει μάχες.

Αν θέλουμε μια Αριστερά η οποία θα κρατάει θεωρητικά τις αξίες και τα εικονίσματα ψηλά αλλά δεν θα ματώνει, δεν θα λερώνεται προκειμένου να διεκδικήσει καλύτερους όρους ζωής για τους ανθρώπους που θέλει να εκπροσωπήσει, τότε αυτή η Αριστερά δεν θα είναι καθόλου χρήσιμη στο μέσο πολίτη, δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με το λαϊκό κόσμο και θα είναι μια Αριστερά την οποία αν θέλει κανείς μπορεί να τη βρει σήμερα.

Ενδεχομένως το ΚΚΕ που εν πάση περιπτώσει τους σέβεται κανείς αλλά έχουν μια στάση η οποία λέει ότι δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα κυβερνά, όποιος και να κυβερνά το ίδιο είναι. Κάποια στιγμή θα έρθει η Δευτέρα Παρουσία της σοσιαλιστικής επανάστασης και τότε θα παίξουμε ρόλο.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ίσως η Νεολαία δεν κατάλαβε κάτι καλά τότε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι μια χαρά τα κατάλαβε, δεν είναι εκεί το ζήτημα. Ακούστε τώρα με ρωτάτε ξανά και ξανά… εμείς είμαστε ένας χώρος δημοκρατικός και ανοιχτός, όλες οι απόψεις ακούγονται, όλα τα λουλούδια ανθίζουν, όλες οι απόψεις ανοιχτά. Κάναμε χτες συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με τα Μέσα Ενημέρωσης μέσα, με τις κάμερες και τα μαγνητοφωνάκια, δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε.

Είμαστε ένας χώρος όπου και η κριτική και η αυτοκριτική είναι μια διαρκής διαδικασία και δεν μας φοβίζει αυτό. Αλλά είμαστε ένας χώρος ταυτόχρονα που είμαστε αποφασισμένοι τη δημοκρατία να την μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα και όχι σε μειονέκτημα και η πλειοψηφία να είναι αυτή η οποία θα καθορίσει την πορεία προς τα μπρος, πάντοτε αυτό συμβαίνει.

Αυτή την ώρα είναι πλειοψηφικό αίτημα της κοινωνίας και της κοινωνίας του κόσμου της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κόσμου δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει μπροστά και να ανοίξει τις πόρτες του.

Είδατε μια δημοσκόπηση που έγινε προχθές και δημοσιεύτηκε σε κάποια Μέσα; Το 80% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, εγώ δεν πιστεύω ότι κανένας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή και όσοι έχουν εύλογες ενδεχομένως ανησυχίες είναι αντίθετος σε αυτό το δυναμικό εγχείρημα του μετασχηματισμού και της ανασυγκρότησης του ανοίγματος του Κόμματος στην κοινωνία, στους ανθρώπους που το στήριξαν, στον κοινωνικό δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, στον προοδευτικό κόσμο. Στον προοδευτικό κόσμο που έρχεται από το ΠΑΣΟΚ και από άλλους πολιτικούς χώρους και θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ανοιχτής, μαζικής κυβερνώσας  Αριστεράς, της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης της Αριστεράς, του 21ου αιώνα.

Και νομίζω ότι το εγχείρημά μας είναι ενδιαφέρον, όχι μόνο στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς, σε όλη την Ευρώπη. Και αν για κάτι σήμερα έχουμε τη  μεγάλη ευθύνη, είναι να δώσουμε απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, αναζητώντας συγκλίσεις και σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο. βλέπουμε ότι η σοσιαλδημοκρατία είναι σε κρίση. Γιατί; γιατί ακολούθησε δεξιόστροφες πολιτικές. Και βλέπουμε ότι όπου υπάρχει μια μετατόπιση σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων  προς τ’ αριστερά, μπορούν να κυβερνούν.

Εκεί όπου μένουν προσκολλημένοι σε μια δεξιόστροφη πολιτική, χάνουν. Στη Γερμανία χτες είχαμε μια ανατροπή στο SPD, εξελέγη στην  Προεδρία του κόμματος, ένα δίδυμο που εκφράζει την αριστερή τάση του κόμματος που ασκεί κριτική, διότι τα τελευταία χρόνια ακολούθησαν μια πολιτική συμβιβασμού με το κόμμα της δεξιάς και συγκυβέρνησης με το CDU.

Αυτές τις τάσεις πρέπει να τις λάβουμε υπ’ όψιν μας.   βλέπουμε επίσης ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη άνοδος των Πρασίνων στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά το αίτημα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, δε μπορεί να στερείται ανάλυσης  για τις κοινωνικές αιτίες που προκαλεί αυτή τη συρρίκνωση αν θέλετε, αυτή τη φθορά στους φυσικούς πόρους.

Όλα αυτά, είναι ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν και θα μας απασχολήσουν  σ’ ένα γόνιμο διάλογο για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης  παράταξης δημοκρατικής, προοδευτικής της Αριστεράς ενός σύγχρονου κόμματος της Αριστεράς που θα είναι σε θέση να πετύχει μια νέα μεγάλη νίκη για την πλευρά της προόδου στις επόμενες εκλογές. Όχι όμως μόνο για να ξαναγυρίσουμε σε θέσεις εξουσίας, γιατί εμάς μας έλειψαν αυτές.  Εμείς δε γεννηθήκαμε σε κυβερνητικούς θώκους για να έχουμε στερητικό σύνδρομο όπως αυτοί που βρίσκονται σήμερα ξανά για να διορίζουν τον πατέρα αλλά και τη μητέρα, την ανιψιά, τα ξαδέρφια, όλους, να τους δίνουν θεσούλες.

Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε αυτό, εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ενός σχεδίου  μεγάλων αλλαγών και τομών που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, για να προχωρήσει σε προοδευτική κατεύθυνση, στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Νομίζω κι ένα σχόλιο για τους διοικητές των νοσοκομείων θα το θέλαμε.

  1. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπαινικτικά αναφέρθηκα.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Αφού έγινε και η αναφορά και η πάσα..

  1. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο χρόνος μας πιέζει, εγώ θα ήθελα σίγουρα και ένα σχόλιο σε ό,τι έχει να κάνει με την απειλή, θα μπορούσαμε να πούμε του κ. Θεοδωρικάκου για διπλές εκλογές την άνοιξη αν εσείς δε συναινέσετε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αν δε σας χαλάσει στην απλή αναλογική δηλαδή με λίγα λόγια, αν δεν καταφέρει να σας τη χαλάσει.
  2. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, αυτή η τοποθέτηση έχει δύο πλευρές. Η μια πλευρά έχει να κάνει με το ότι για πρώτη φορά βλέπουμε μια κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί τέσσερις μήνες πριν, ν’ ανοίγει θέμα πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Κι έχει ενδιαφέρον αυτό, το γιατί μπορεί να το κάνει.  Εμείς λέμε, ότι αν το σκέφτεται αυτό είναι καλοδεχούμενο διότι θα μας φέρει πιο κοντά στην αναμέτρηση εκείνη που θα έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε την εκλογική μάχη.

Αλλά γιατί το κάνει αυτό; εγώ λέω ότι το κάνουν, όχι προφανώς επειδή δεν έχουν κάτι άλλο ν’ ασχοληθούν και σκέφτονται τις εκλογές, ούτε επειδή πιστεύουν ότι οι δημοσκοπήσεις τώρα τους δίνουν  μια δυναμική ότι προηγούνται, διότι όλα  αυτά, όσοι είναι έμπειροι πολιτικοί το ξέρουν  ότι ουσιαστικά τα παίρνει ο άνεμος, δεν έχουν  καμία βάση, δε στηρίζονται πουθενά.

Αυτό  για το οποίο πιστεύω ότι το κάνουν, είναι διότι ξέρουν τις μεγάλες αντιφάσεις τις οποίες έχουν. Έχουν να διαχειριστούν τεράστια προβλήματα, έχουν δημιουργήσει μια επικοινωνιακή φούσκα, αυτή η φούσκα κάποια στιγμή θα σκάσει,  κάποια στιγμή οι προσδοκίες της μεσαίας τάξης θα διαψευσθούν, κάποια στιγμή οι αντιφάσεις στο εσωτερικό του κόμματός τους για τη διαχείριση του προσφυγικού και των κρίσιμων εθνικών θεμάτων θα οξυνθούν και ενδεχομένως να θέλουν να προλάβουν  αυτή τη στιγμή  με μια εκλογική αναμέτρηση. Καλοδεχούμενη.

Αλλά, όταν μιλάνε για διπλές κάλπες,  ας το ξανασκεφτούν. Δε θα έχουμε διπλές κάλπες. Η εκλογική αναμέτρηση  των επόμενων εθνικών εκλογών, όποτε και αν αυτή γίνει, είτε πρόωρα είτε στην ώρα της, θα είναι εκλογική αναμέτρηση όπου για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική, η απλή και ανόθευτη αναλογική, όπου η κάθε ψήφος του πολίτη όπου και αν αυτή πηγαίνει, θα έχει ισοτιμία. Και που δε θα υπάρχει χαμένη ψήφος μ’ αυτή την έννοια.

Αυτό το εκλογικό σύστημα, θα διαμορφώσει συσχετισμούς στο Κοινοβούλιο, που θ’ αναλογούν στις απόψεις, τις αντιλήψεις και στην επιλογή των πολιτών. Εγώ λοιπόν πιστεύω ακράδαντα  ότι μέσα  από αυτή την εκλογική διαδικασία της απλής αναλογικής, θα προκύψει την επόμενη μέρα κυβέρνηση, θα προκύψει την επόμενη μέρα προοδευτική κυβέρνηση.

Θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, δεν είναι κακό αυτό, οι πολίτες το προτιμούν κατά την άποψή μου, δεν προτιμούν την αλαζονεία των μονοκομματικών κυβερνήσεων, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη σήμερα δεν είχε την αλαζονεία της μονοκομματικής κυβέρνησης,  δε θα είχαμε αυτή την αθλιότητα με τους διορισμούς στα νοσοκομεία των κομματικών κηπουρών, των ρουσφετιών, των πολιτευτών που με αντάλλαγμα τις επιρροές τους στην τοπική κοινωνία πήραν μια θέση σε δημόσιο νοσοκομείο.

Σε δημόσια νοσοκομεία θα είχαμε  managers ενδεχομένως  μπορεί να ήταν κοντά στις απόψεις της οποιασδήποτε κυβέρνησης, αλλά θα είχαμε ανθρώπους που θα είχαν επιλεγεί  με κάποια άλλα κριτήρια.

  1. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιστοίχως όμως δε βάλατε κι εσείς κάποιους πολιτευτές όταν διοικήσατε; Πολιτευτές δικούς σας εννοώ.
  2. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς κάναμε διαδικασία συνεντεύξεων και ανοιχτής συμμετοχής και στην κρίση των ανθρώπων που φέραμε για να πάρουμε συνεντεύξεις, για να τους βάλουμε να έχουν εμπειρία διοίκησης, μια διαδικασία την οποία την είχαμε συμφωνήσει τότε και με τους θεσμούς  ήμαστε ακόμα υπό την Επιτροπεία.
  3. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, και η Νέα Δημοκρατία θα πει ότι έκανε διαδικασία, το θέμα είναι πόσο προσχηματικές είναι αυτές οι διαδικασίες.
  4. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τη διαδικασία που έκανε, μας την είπε ο κ. Πατέρας ποια ήταν: Πήγε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης στα Τρίκαλα, του είπε «θέλω να έρθεις». Αυτός ο άνθρωπος είχε πάει στους ΑΝΕΛ γιατί από τότε είχε βάλει στο μάτι τη θέση  του Διοικητού του νοσοκομείου των Τρικάλων.

Ζήτησε από τον Καμένο να τον διορίσουμε εμείς Διοικητή του νοσοκομείου των Τρικάλων                                                                    .

  1. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μας δίνετε και είδηση τώρα.
  2. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα έχει βγει αυτό, δε σας το δίνω εγώ. Εμείς κάναμε διαδικασία συνεντεύξεων, αξιολόγησης των βιογραφικών…

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Είχε καταθέσει την αίτησή του ο ίδιος;

  1. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχε καταθέσει την αίτησή του και δεν έγινε δεκτή, και έφυγε από τους ΑΝΕΛ. Και έβγαλε τότε, το διάβασα στις εφημερίδες, είναι γνωστό, έβγαλε τότε ανακοίνωση εκπρόσωπος Τύπου του ΑΝΕΛ ότι ο άνθρωπος αυτός φεύγει γιατί έφυγε καταγγέλλοντας, όχι γιατί δε συμφωνεί μαζί ας αλλά γιατί ζήτησε να πάρει θέση Διοικητή Νοσοκομείου κι εμείς κάναμε διαδικασίες με βιογραφικά και συνεντεύξεις και δεν προήχθη.

Περίμενε λοιπόν να έρθει ο Μητσοτάκης και να του πει «βεβαίως, δώσε μου τις ψήφους σου και θα σου δώσω τη θέση του Διοικητή του νοσοκομείου».  Μα είναι η μόνη περίπτωση; Δείτε όλες τις άλλες.  Τα βασικά κριτήρια επιλογής, είναι αν είναι κουμπάροι, συγγενείς πολιτευτών ή αποτυχημένοι υποψήφιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ή σύζυγοι δημοσιογράφων που λιβανίζουν τον Πρωθυπουργό. Αυτά είναι τα κριτήρια.

Και έχουν το θράσος και μιλάνε για το ΣΥΡΙΖΑ, όπου μας είχαν κάνει από το πρωί μέχρι το βράδυ ολόκληρη κριτική  επειδή είχαμε μετακλητούς; Ο μετακλητός είναι ο συνεργάτης του Βουλευτή. Ο στενός συνεργάτης.  Εσείς δε θα πάρετε για Γραμματέα σας κάποιον άνθρωπο που δεν εμπιστεύεστε. Προφανώς για συνεργάτες οι Βουλευτές ή για συνεργάτες οι Υπουργοί, πήραν ανθρώπους που ήταν της εμπιστοσύνης τους και προφανώς είχαν κομματική ταυτότητα. Και μας έκαναν και γι’ αυτό κριτική.

Εδώ δε μιλάμε για τους συνεργάτες τους, για τους μετακλητούς που τους διπλασίασαν απ’ αυτούς που είχαμε εμείς και τους αύξησαν και τους μισθούς.  Η κυβέρνηση της αριστείας, ήρθε και πέρασε νόμο ώστε να μην είναι προϋπόθεση για τους συνεργάτες των Βουλευτών και των Υπουργών το πτυχίο ΑΕΙ, να παίρνουν κι απ’ το Δημοτικό. Και τους αυξήσανε και τους μισθούς διότι είναι άριστοι αυτοί, πρέπει να έχουν καλύτερους μισθούς από τους  Συριζαίους.

Αλλά δε μιλάμε γι’ αυτό. Μιλάμε γι’ αυτούς που πάνε να διοικήσουν δημόσιους Οργανισμούς, να διοικήσουν τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτοί που επιλέξαμε εμείς λοιπόν μέσα από διαδικασίες αξιοκρατικές,  κατάφεραν και έφτασαν τα νοσοκομεία εκεί που είχαν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και δεν είχαν γάζες και δεν είχαν σεντόνια, όλα τα νοσοκομεία της χώρας σήμερα είναι πλεονασματικά, έχουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Εδώ είμαστε και θα δούμε πού θα οδηγήσουν τα δημόσια νοσοκομεία αυτοί που επιλέχθηκαν  προχθές. Εδώ είμαστε.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Πάμε και σ’ έναν άλλο δημόσιο Οργανισμό. Να ρωτήσω για τη ΔΕΗ κ. Τσίπρα, για το νομοσχέδιο.

  1. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για τις εκλογές τις διπλές, θέλω να το πω αυτό και να μείνει: Μην ονειρεύονται διπλές εκλογές. Η απλή αναλογική ήρθε στη χώρα και θα εφαρμοστεί και θα μείνει. Δε θ’ αλλάξει.
  2. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό προϋποθέτει ή ότι θα κερδίσετε εσείς, ή ότι θα μπει σε συνάρτηση της κυβέρνησης και η Νέα Δημοκρατία.
  3. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία φοβάται, για τον πολύ απλό λόγο και δεν έπρεπε να δείχνει αυτό το φόβο της. Θα έπρεπε να έχει τον αέρα της                                                                                    διότι θα έπρεπε να έχει τον αέρα της νίκης, 5 μήνες πριν κερδίσει. Τί φοβάται; Φοβάται ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όποτε αυτή και να έρθει, θα έχει τουλάχιστον, ακόμη και αν πάρει τα ποσοστά που πήρε στη νίκη της, που δε θα τα πάρει, γιατί θα έχει φθορά, διότι θα αρχίσει ο κόσμος, όσο σκάνε τα μεγάλα προβλήματα, να καταλαβαίνει την υποκρισία, αλλά θα χάσει 50 Βουλευτές τουλάχιστον σε κάθε περίπτωση.

Οι εσωτερικές της λοιπόν αντιφάσεις, η αδυναμία να διαχειριστεί την εσωκομματική  κρίση είναι αυτή που τους οδηγεί τώρα σε τέτοια σχέδια επί χάρτου και να μιλάνε δήθεν για διπλές εκλογές. Δε θα είναι διπλές οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Θα είναι μονές, θα είναι εκλογές με απλή αναλογική και θα δημιουργήσουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο, λέμε εμείς. Όπως γίνεται ήδη στην Ισπανία, όπως γίνεται ήδη στην Πορτογαλία, όπως γίνεται σε μια σειρά  από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης  καταλαβαίνει ότι με την πολιτική που ακολουθεί και με τα εσωτερικά του προβλήματα, δεν έχει μεγάλες πιθανότητες το κόμμα του κι ο ίδιος, να είναι στην επόμενη κυβερνητική λύση που θα  προκύπτει από την απλή αναλογική. Αν όμως κάνει σχεδιασμούς επί χάρτου, να ξέρει ότι αυτοί οι σχεδιασμοί  είναι καταδικασμένοι ν’ αποτύχουν. Διότι επαναλαμβάνω,  όποιος πιστεύει ότι σκάβει το λάκκο του πολιτικού του αντιπάλου με τερτίπια και με εκλογικά συστήματα  και μ’ εκλογικά τεχνάσματα, στο τέλος πέφτει μέσα  ο ίδιος.

  1. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα θεωρείτε ότι έκανε γκάφα ο κ. Θεοδωρικάκος, του ξέφυγε ή λειτουργεί σα λαγός και προσπάθησε να δει πώς θ’ αντιδράσετε εσείς, ή και το γενικότερο κλίμα στην κοινωνία;
  2. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε μπορώ να ξέρω αν έκανε γκάφα, ή αν λειτουργεί ως λαγός, εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μακάρι να επικρατήσει η άποψη του κ. Θεοδωρικάκου και όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Να πάμε και στη ΔΕΗ, ένα σύντομο σχόλιο για να μιλήσουμε και για δυο θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Να πούμε ότι προηγήθηκε βέβαια  τις προηγούμενες μέρες, κατατέθηκα το νομοσχέδιο για την εξυγίανση, όπως ισχυρίζεται βέβαια η κυβέρνηση της ΔΕΗ, υπήρξαν  υψηλότατοι τόνοι μέσα στη Βουλή, υποβάλλατε και εσείς την ένσταση αντισυνταγματικότητας που δεν έγινε δεκτή  και μάλιστα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι εσείς  ήσαστε αυτοί οι οποίοι δημιουργούσατε ότι τα τεράστια χρέη στην επιχείρηση, τα οποία φυσικά το μάρμαρο θα πληρώσει ο πολίτης

Τελικά υπάρχουν προβλήματα τα οποία είναι  υπαρκτά και διαχρονικά μέσα στη συγκεκριμένη επιχείρηση ή πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιες σκοπιμότητες πίσω από το νομοσχέδιο  για  πιθανή υποβάθμισης της επιχείρησης;

  1. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι ο κάθε πολίτης και καταναλωτής καταλαβαίνει τις σκοπιμότητες αυτές. Διότι το να λύσει κανείς ένα πρόβλημα μετακυλίοντας το κόστος στον καταναλωτή είναι το πιο εύκολο. Μετακυλίσανε 500 εκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές. Αυτό δε μπορούσαμε να το κάνουμε κι εμείς; Δημιούργησαν ένα κλίμα απαξίωσης της ΔΕΗ, έβγαινε ο ίδιος ο Υπουργός και έκανε σχόλια απαξιωτικά για τη ΔΕΗ, σχόλια τα οποία  δεν έχουν βάση.

Βεβαίως,  περνούσε και περνά μια περίοδο όπου έχει ένα ταμειακό πρόβλημα το οποίο είναι αντιμετωπίσιμο κατά την άποψή μας. Η ΔΕΗ χρειάζεται στρατηγική, δε χρειάζεται εκποίηση. Το έκαναν αυτό μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της εκποίησης της ΔΕΗ και της αύξησης του κόστους στον καταναλωτή. Και ταυτόχρονα της εξυπηρέτησης  ιδιωτικών συμφερόντων. Διότι απ’ όλη αυτή την υπόθεση, στο τέλος της ημέρας, επωφελούνται οι ιδιώτες οι οποίοι έχουν επενδύσει στο χώρο της ενέργειας, με ανταγωνιστικές της ΔΕΗ επιχειρήσεις.

Νομίζω ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στο manual του νεοφιλελευθερισμού, είδαμε το πώς κανείς ν’ απαξιώνει πρώτα μια επιχείρηση αν θέλει σιγά σιγά να την εκποιήσει. Αυτό νομίζω  έκανε ο κ. Χατζηδάκης  και αυτό θα βρει, αργά ή γρήγορα την αντίθεση, κυρίως των ανθρώπων που δουλεύουν, που εργάζονται εκεί. Έμαθα μάλιστα ότι προωθούν και μια διαδικασία  προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ. Κι αυτό είναι κατά την άποψή μου απαράδεκτο.

Δηλαδή εδώ βλέπουμε ν’ αναβιώνει η πιο ακραία εκδοχή  του νεοφιλελευθερισμού, της εκποίησης, του δημοσίου πλούτου και ταυτόχρονα η πιο ακραία μορφή των παθογενειών που μας οδήγησαν στην κρίση. Οι παθογένειες του πελατειακού κράτους. Ο  Μητσοτάκης, ο πατέρας ήταν αυτός που οδήγησε χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ το ’90-’93 δεκάδες κομματικά στελέχη, εκατοντάδες κομματικά στελέχη στη ΔΕΗ τότε, με αθρόες προσλήψεις και φαίνεται ότι και ο γιος τώρα έρχεται να ζηλέψει τον πατέρα Μητσοτάκη, εξαγγέλλοντας μια διαδικασία προσλήψεων  εκτός ΑΣΕΠ.

Αυτό κατά την άποψή μας είναι απαράδεκτο. Δε μπορεί το 2019, το 2020, που θα πούμε  σε λίγο, να ξαναγυρίζουμε πίσω στη δεκαετία του ’80 και του ’90. Προσλήψεις   στο δημόσιο τομέα πρέπει να γίνονται μέσα από τη διαδικασία ΑΣΕΠ, ακόμα και αν αυτές οι προσλήψεις είναι μέσα σ’ ένα πλαίσιο οικονομικών κριτηρίων, δηλαδή δεν έχουν το στοιχείο της μονιμότητας.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Και με αφορμή για την παρουσία σας εδώ, υπάρχει και συνάντηση με τους Δημάρχους για το θέμα του χρυσού, για την εξόρυξη του χρυσού, ένα θέμα που  απασχολεί πάρα πολύ την τοπική κοινωνία της Θράκης και φυσικά αφήνονται και αιχμές. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάτι γι’ αυτό και πλέον ανοίγει η όρεξη..

  1. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα είναι δυνατό να το λέτε αυτό;

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Όσον αφορά την αλλαγή του  μεταλλευτικού κώδικα…

  1. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα τί σχέση έχει ο μεταλλευτικός κώδικας;
  2. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για να είμαστε ακριβείς, γιατί είχαμε επιλέξει να κάνουμε και τη συγκεκριμένα ερώτηση, δεν ξέρω αν θυμάστε…
  3. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα τώρα, αν μας λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάτι γι’ αυτό, θα σηκώσω τα χέρια ψηλά..
  4. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν με αφήσετε να ολοκληρώσω ίσως θα καταλάβετε τί λέμε.
  5. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τί εννοείτε; Ίσα-ίσα, Κοινή Υπουργική Απόφαση δε βγάλαμε;
  6. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεψε να προχωρήσουν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες σε ό,τι έχει να κάνει με την επένδυση χρυσού για τη Θράκη και για τις Σκουριές, είναι δυο διαφορετικά ζητήματα.
  7. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν καθυστέρησε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε Κοινή Υπουργική Απόφαση αλλάζοντας το χωροταξικό για την Περιφέρεια Θράκης. Και ήταν αυτή η οποία δεν έδωσε εγκρίσεις περιβαλλοντικών μελετών για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, βάζοντας μπροστά τις τοπικές κοινωνίες.
  8. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δε φαίνεται να δέσμευσε την επόμενη κυβέρνηση αυτό όμως
  9. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τί να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση, στο Σύνταγμα να το βάλουμε;
  10. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ γίνεται μια συζήτηση σχετικά με το μεταλλευτικό….
  11. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή αν και γι’ αυτό φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε…
  12. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς εδώ είμαστε για να δούμε κυρίως τι είναι αυτά και ν’ απαντήσετε στους πολίτες τί είναι αυτά που νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ή δε μπόρεσε να προχωρήσει.
  13. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα με συγχωρείτε, αλλά αν η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να κάνει δώρο στην El Dorando, στους Καναδούς, και τη Θράκη μετά τη Χαλκιδική και μάλιστα να τη βάλει και στον αναπτυξιακό νόμο ώστε να επιδοτείται κιόλας η εξόρυξη χρυσού, να επιδοτείται, ποια είναι η αναπτυξιακή δυναμική που έχει η εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα; Καταλαβαίνετε; Να καταλάβει και ο κόσμος τί κάνουμε.

Παίρνουν το μετάλλευμα, μολύνουν το περιβάλλον, δημιουργούν συνθήκες επιβαρυντικές για τον τουρισμό, για την ποιότητά ζωής και το παίρνουν και το βγάζουν  στο εξωτερικό. Καμία υπεραξία στη χώρα.  Και το επιδοτείς κι από πάνω.

  1. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θα συζητούσαμε γι’ αυτό αν ο μεταλλευτικός κώδικας είχε αλλάξει.
  2. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα τι σχέση έχει ο μεταλλευτικός κώδικας;
  3. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς έχει σχέση γιατί είναι απαρχαιωμένος και ακριβώς προβλέπει τέτοιου είδους αποικιακές λογικές. Αυτό λέω.
  4. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μπορώ να βρω κι εγώ χίλια δυο επιχειρήματα, για να φορτώσω στον κόκορα ευθύνες άλλων. Δεν αισθανόμαστε κόκορες για να μας φορτώνετε ευθύνες. Καμία σχέση ο μεταλλευτικός κώδικας. Ο μεταλλευτικός κώδικας αφορά τις συνθήκες εκείνες, το νομικό πλαίσιο των εξορύξεων.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Δίνει τη δυνατότητα για εξόρυξη με κυάνιο όμως, θα μπορούσε όλο αυτό να έχει αλλάξει.

  1. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε δίνει τη δυνατότητα, ο μεταλλευτικός κώδικας δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την υπόθεση της Θράκης. Και όποιος το λέει αυτό, το λέει σκόπιμα. Στη Θράκη λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κυβέρνηση αυτή που δεν καθυστέρησε, αλλά έβαλε πλαίσιο.

Ήταν η κυβέρνηση αυτή η οποία προχώρησε μετά από το περιφερειακό συνέδριο, το οποίο ήλπιζα να το έχετε παρακολουθήσει και ακολούθησε τη διαδικασία της αναθεώρησης του χωροταξικού πλαισίου για την Περιφέρεια και έβγαλε Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας  με την ισχύ της απαγορεύεται σήμερα, δεν υπάρχει, δεν προβλέπεται η δραστηριότητα της εξόρυξης του χρυσού. Πρέπει να το αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση, νομοθετικά αυτό το πλαίσιο για να προχωρήσει η διαδικασία.

Και ήταν η κυβέρνηση εκείνη η οποία προχώρησε βάζοντας μπροστά την τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους, την ίδια την Περιφέρεια, αξιοποιώντας  τη στάση τους, διότι ήταν αρνητική και προχώρησε στη μη έγκριση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τις εξορύξεις χρυσού.

Άρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη η οποία  προστάτευσε την τοπική κοινωνία από αυτή τη δραστηριότητα. Από κει και πέρα εάν αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος, πολύ σημαντικός, είναι ακριβώς διότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θέλει να μιλάει για το περιβάλλον εις ό,τι αφορά το λιγνίτη. Μάλιστα, να κουβεντιάσουμε, λοιπόν, για το λιγνίτη. Είμαστε κι εμείς υπέρ της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη μεταλιγνιτική εποχή, πρέπει να δούμε όμως τη δίκαιη μετάβαση, πρέπει να μην οδηγήσουμε μια ολόκληρη περιοχή, τη Δυτική Μακεδονία έξω από το χάρτη, και την ίδια στιγμή που μιλάει για το λιγνίτη, ενδεχομένως διότι έχει ένα σχέδιο πάλι διαπλοκής με συγκεκριμένα συμφέροντα, που έχουν να κάνουν να  κάνουν με το φυσικό αέριο, την ίδια στιγμή, έρχεται και προτάσσει τις εξορύξεις χρυσού όταν όλη η τοπική κοινωνία και στη Χαλκιδική και στη Θράκη είναι ανάστατη.

Εμείς το 2013,  ακούσαμε την τοπική κοινωνία. Η κυβέρνηση σήμερα έρχεται  και την αγνοεί την τοπική κοινωνία. Επειδή όμως τα συμφέροντα είναι μεγάλα, μην εκπλαγείτε στο μέλλον αν δείτε  και οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας να το γυρίζουν στην πορεία. Εμείς ήμαστε σταθεροί στην άποψη και στη θέση  αυτή, παρά το γεγονός ότι οφείλω νά σας ομολογήσω ότι ιδιαίτερα στην περίπτωση της Χαλκιδικής, και όχι της  Θράκης που ήταν πιο εύκολο να το καθαρίσουμε, διότι εκεί έχει ξεκινήσει η επένδυση, οι πιέσεις που δεχθήκαμε ήταν πάρα πολύ  μεγάλες.

Διότι σύσσωμη η αντιπολίτευση με πρωτοστάτη τον κ. Γεωργιάδη ο οποίος είναι τώρα Υπουργός Ανάπτυξης, κινητοποιούσαν τους εργαζομένους, έρχονταν και έβγαζαν κλίμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εχθρός των επενδύσεων. Ακριβώς επειδή εμείς προτάσσαμε την ανάγκη σεβασμού στο περιβάλλον.

Εδώ είναι άλλο πράγμα οι επενδύσεις κι άλλο πράγμα το περιβάλλον που πρέπει να το προστατεύσουμε, όλοι τις θέλουμε τις επενδύσεις, τις επενδύσεις τις θέλουμε  όμως μέσα σ’ ένα πλαίσιο.

  1. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε δηλαδή ότι ο Περιφερειάρχης, ο κ. Μέτιος που βρίσκεται στο περιβάλλον του κ. Γεωργιάδη, απ’ όσο ξέρουμε, μπορεί ν’ αλλάξει άποψη;
  2. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε θεωρώ τίποτε εγώ.
  3. A. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μ’ αλλάξει άποψη; Ποιο είναι αυτό το τοπικό στέλεχος που μπορεί ν’ αλλάξει;

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ: Αναφερθήκατε σε κάποιους οι οποίοι μπορεί ν’ αλλάξουν. Γνωρίζετε κάτι προφανώς.

  1. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε θεωρώ τίποτα. απλώς επισημαίνω, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και την εγρήγορση στην τοπική κοινωνία, να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα διότι αυτό το οποίο είπα, και το επαναλαμβάνω, είναι ότι εδώ παίζονται συμφέροντα μεγάλα. Κι όπου παίζονται συμφέροντα μεγάλα, αντιλαμβάνεστε ότι οι πιέσεις είναι μεγάλες.

Η δική μας κυβέρνηση όμως έδωσε εξετάσεις και είναι εδώ και ως αντιπολίτευση σήμερα, για να στηρίξει το αίτημα των πολιτών στο δικαίωμα στην ποιότητα ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Χ. ΚΟΥΜΑΤΖΙΔΟΥ:  Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας απόψε στο δελτίο ειδήσεων.

  1. A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.