Categories: Πολιτική

Τσίπρας: «Καημός του Μητσοτάκη δεν είναι ν’ αποκλείσει τους ναζί – Θέλει τις ψήφους των ακροδεξιών»

Το “όχι” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβερνητική τροπολογία για τη συμμετοχή κομμάτων σε εκλογές όπως είναι διατυπωμένη  ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρα καλώντας την κυβέρνηση να κάνουν όλοι μαζί ένα βήμα πίσω για να βρεθεί λύση. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί πρόσκαιρους εκλογικούς σχεδιασμούς μόνο και μόνο για να κερδίσει τις ψήφους των ακροδεξιών.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η τροπολογία όπως είναι διατυπωμένη ανοίγει παράθυρο συμψηφισμών και ευνοεί τη θεωρία των δύο άκρων ενώ καθιστά τους δικαστές ως αρμόδιους να εκφέρουν πολιτική κρίση και να τους καταστήσει μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Παράλληλα ζήτησε επί της ουσίας να υπάρξει ονομαστική αναφορά σε αυτούς τους οποίους αφορά η τροπολογία, δηλαδή νεοναζιστές και φασιστές και να ορίσει τα ρατσιστικά και ναζιστικά  κίνητρα πίσω από τα εγκλήματα.

“Είναι  πρόχειροι και εφήμεροι σχεδιασμοί. Είναι παιχνίδια με τη φωτιά κι επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία. Με τη στάση σας ανοίγετε ξανά τον δρόμο στους φασιστές και τους νεοναζί. Είναι καθήκον μας να μην επιτρέψουμε ξανά να γίνουν οι δρόμοι πεδίο βολής και  η Βουλή αρένα χρυσαυγιτών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά το ναζιστικό έρεβος. Η τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση σήμερα, αλλά και ο τρόπος που χρησιμοποιεί αντί να δώσει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα μπορεί να τους δυναμώσει” είπε.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει σχετική τροπολογία πάνω στις προτάσεις που αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος ή συνδυασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για τις πράξεις των άρθρων 187 και 187Α, δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. «Κάνουμε ένα βήμα πίσω και περιμένουμε από εσάς, τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποδείξετε ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει η σύμπτωση των κομμάτων σε αυτή τη κρίσιμη ψηφοφορία. Ότι έχετε  τη στοιχειώδη ευθύνη απέναντι στη Δημοκρατία» τόνισε.

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια σημαντική ιστορική απόφαση την οποία καλείται να πάρει η Βουλή, ενώ κατήγγειλε το χθεσινό διχαστικό παραλήρημα Μητσοτάκη – μια ημέρα πριν έρθει η επίμαχη τροπολογία στη Βουλή σε προεκλογική περίοδο – που ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ, του κορμού της εθνικής αντίστασης εναντίον των Γερμανών κατακτητών, απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό.

«Όχι, δεν είναι ανιστόρητος ο κ. Μητσοτάκης. Γνωρίζει ότι το ΕΑΜ ήταν ο βασικός πυλώνας της Εθνικής μας αντίστασης. Γνωρίζει ότι σε αυτό συμμετείχαν άνθρωποι και συλλογικότητες από την αριστερά μέχρι την κεντροδεξιά της εποχής. Γνωρίζει επίσης ότι η Εθνική αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982. Όλα τα γνωρίζει. Απλά ο καημός του κου Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, τον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό. Ο καημός του είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών» υπογράμμισε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας. «Και το κάνει τόσο άτσαλα, ψαρεύει τόσο άτσαλα στα θολά νερά της ψευτοεθνικοφροσύνης, του κίβδηλου πατριωτισμού, που τον έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι» συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δύο χρόνια είναι στη φυλακή ο Ηλίας Κασιδιάρης και η κυβέρνηση άφηνε ανενόχλητους τους νεοναζί να κάνουν πολιτικό αγώνα από φυλακή. «Ποιος άλλος κρατούμενος έχει δικαίωμα να προβάλει εκπομπές στο διαδίκτυο; Δεν το βλέπατε; Απλά δεν σας ενοχλούσε. Το κόμμα που δημιουργούσε έπαιρνε άδεια από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον δήμο Αθηναίων να κάνει συγκεντρώσεις» συνέχισε.

«Η αλήθεια έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτό που σας ενοχλεί δεν είναι τόσο η πιθανή παρουσία νεοναζί στη Βουλή, όσο οι μικροκομματικοί σας υπολογισμοί. Πιστεύετε ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη και την ταυτόχρονη στροφή σας στις θέσεις Κασιδιάρη, στην ακροδεξιά ρητορική, θα κερδίσετε τους ψηφοφόρους του. Αυτός είναι ο λόγος της χθεσινής ανιστόρητης παρέμβασης Μητσοτάκη, της παράστασης εθνικοφροσύνης και γι’ αυτό είδαμε κορώνες μετεμφυλιακού διχασμού» είπε.

«Κάνετε λάθος υπολογισμό. Το έχετε παραπάρει δεξιά, τόσο πολύ που θα κάνετε αναστροφή, προς τα πίσω θα πάτε. Ούτε οι ακροδεξιοί θα σας ψηφίσουν, θα χάσετε και το κέντρο. Γιατί οι κεντρώοι ψηφοφόροι είναι ως επί των πλείστων σκεπτόμενοι. Και δεν πείθονται με τη θεωρία ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» είπε.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορικό λάθος. «Απέναντι στην ακροδεξιά και στους νεοναζί δε μπορεί να στεκόμαστε με όρους της τρέχουσας συγκυρίας» είπε, μιλώντας για ανάγκη οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να ορθώσουν μέτωπο, πρωτίστως ηθικό και πολιτικό, αλλά και νομικό, συνταγματικό. «Είναι μια ανάγκη διαχρονική και ιστορικής αξίας και σημασίας. Και εσείς την ευτελίζετε σε πρόχειρους και εφήμερους προεκλογικούς σχεδιασμούς» ανέφερε.

«Αλλά αυτά είναι παιχνίδια με τη φωτιά. Και είναι επικίνδυνα για την ίδια τη δημοκρατία. Αλλά φαίνεται ότι το τελευταίο που σας ενδιαφέρει, το αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία, από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μέχρι τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, το τελευταίο που σας απασχολεί είναι η δημοκρατία» επισήμανε.

«Θέλετε τον Καδισιάρη και τη ΧΑ εκτός νομιμότητας, αλλά όχι τον χρυσαυγιτισμό»

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά, να γίνουν οι δρόμοι πεδίο βολής των νεοναζιστικών συμμοριών και η Βουλή αρένα των χρυσαυγιτών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά, να ζήσουν οι επόμενες γενιές το τραύμα που άφησε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά, τη βεβήλωση της ιστορικής μνήμης και της δημοκρατικής παράδοσης των αγώνων αυτού του λαού απέναντι στο ναζιστικό έρεβος» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τι σας εμποδίζει να περιγράψετε ρητώς τα ρατσιστικά και ναζιστικά κίνητρα των εγκλημάτων, όπως άλλωστε περιγράφονται και στον αντιρατσιστικό νόμο; Σας εμποδίζει το γεγονός ότι έχετε αρκετούς βουλευτές που δε θα ψήφιζαν κάτι τέτοιο; Ή μήπως σας εμποδίζει ότι θέλετε μεν το Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή εκτός νομιμότητας, αλλά δε θέλετε τον Χρυσαυγιτισμό εκτός νομιμότητας;» διερωτήθηκε.

«Δεν καταλαβαίνετε όμως ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγετε το δρόμο σε ένα τμήμα δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ, για το ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Επαναφέροντας την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρεία των δύο άκρων και εξισώνοντας τον κομουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί, τον κομουνισμό με τον φασισμό» ανέφερε.

«Εμείς δε μπορούμε να δώσουμε πράσινο φως για μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη. Και δε πα’ να λένε ότι θέλουν τα παπαγαλάκια σας. Εδώ δεν αναμετρόμαστε με τη προεκλογική συγκυρία. Αλλά με την ιστορία» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Comments are closed.


Recent Posts

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις στο Δήμο Λέρου

Γνωστοποιείται η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δύο (2) ατόμων στο Δήμο Λέρου που εδρεύει στη…

10 λεπτά ago

Κατώτατος Μισθός: Τι ισχύει με τριετίες -Ποιοι εργαζόμενοι θα λάβουν άμεσα αυξήσεις μέχρι και 169 ευρώ

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει σημαντικές αυξήσεις και στις τριετίες. Ειδικότερα οι μισθοί με τριετίες – για όσους…

12 λεπτά ago

Κλήρωση Champions League: Τα ζευγάρια στα προημιτελικά και οι δυο ημιτελικοί

Δυνατές” αναμετρήσεις έβγαλε η κλήρωση των “8” του Champions League, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (17.03) στη Νιόν της…

12 λεπτά ago

Προσλήψεις 8 ατόμων στο Δήμο Φαρκαδόνας

Ο Δήμος Φαρκαδόνας ανακοινώνει την πρόσληψη οκτώ (08) ατόμων στην υπηρεσία Πρασίνου, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας…

23 λεπτά ago

Υπ. Οικονομικών -Πολυνομοσχέδιο: Φέρνει 16 νέα μέτρα στήριξης (λίστα)

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας καθώς και τις ρυθμίσεις μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα που περιέχει το τελευταίο…

32 λεπτά ago

Πισπιρίγκου: Παραπομπή σε δίκη για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας προτείνει ο εισαγγελέας

Να καθίσει η Ρούλα Πισπιρίγκου στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου τους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της Μαλένας και…

37 λεπτά ago