Τσίπρας: Ήρθε η ώρα για απλή αναλογική – Ψήφος στους 17χρονους

«Ήρθε η ώρα για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής», τόνισε ο πρωθυπουργος της χώρας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς φαίνεται ότι υπάρχει μια συμφωνία, πλην την ΝΔ, να καταργηθεί το μπόνους, αλλά και να κατοχυρωθεί η ψήφος στους 17χρονους», είπε.

«Είναι μια σοβαρή πρωτοβουλία η παροχή ψήφου σε αυτούς τους ανθρώπους», είπε κλείνοντας την ομιλία του, υποστηρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της νέας γενιάς».

Υπογράμμισε ακόμη «θα ήταν αδιανόητο να βρίσκεται η Αριστερά στην εξουσία κα να μην παίρνει θέσεις που να βασίζονται στις αξίες της», αναφερόμενος στην απλή αναλογική, σύστημα το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες εμείς θα κάνουμε το χρέος μας», είπε για να συμπληρώσει με νόημα: «θα καταθέσουμε στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου και όλοι θα αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί».

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και τη μάχη για την επαναθεμελίωση του Κράτους. Ένα κράτος που οι προηγούμενοι κυβερνώντες, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το έκαναν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή τους», είπε πριν ολοκληρώσει την ομιλία του.

«Απλή αναλογική και στην Αυτοδιοίκηση»

Σημειώνεται ότι δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής με συνεντεύξη τους στον Τύπο του Σαββάτου.

«Δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός δρόμος από την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής», δήλωσε κατηγορηματικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, δήλωσε στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Σημείο αναφοράς για όλους μας είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή, Αυτοδιοίκηση και συνδικάτα. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί σταθερή και βασική επιλογή της Αριστεράς γιατί συνδέεται με τη γνήσια πολιτική εκπροσώπηση (σε εποχή μάλιστα που εντείνεται η κρίση αντιπροσώπευσης), με την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την ουσιαστική λειτουργία και αναβάθμιση των θεσμών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΠΑΣΟΚ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ, ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ, 17ΧΡΟΝΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!