Τσίπρας: Η προσφυγική κρίση δείχνει τις αδυναμίες της Ευρώπης – Επίθεση σε ΝΔ

Η προσφυγική κρίση δείχνει τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η τρέχουσα κρίση φανερώνει το πολιτικό έλλειμμα της Ευρώπης και την πολιτική της αδυναμία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε ότι οι πολιτικές της λιτότητας εξέθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς και γονιμοποίησαν το έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων ιδεών σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Όπως εξήγησε, η καθοριστική απόφαση στο δίλημμα εμβάθυνση ή διεύρυνση ήταν μία απόφαση υψηλού ρίσκου, από ό,τι αποδείχθηκε, ενώ έκανε λόγο για μία σύγκρουση ιδεών που θα αλλάξει τη δομή της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την ανάγκη η Ευρώπη να επιστρέψει στον ορθό λόγο και τη λογική.

Αναφερθείς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής βέτο, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή δικαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς χάρη σ’ αυτή ενεργοποιήθηκαν συμμαχίες εντός της Ε.Ε. και απομόνωσαν τις χώρες που κατέφυγαν σε μονομερείς ενέργειες.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν, καθιστώντας σαφές ότι όλοι αναγνώρισαν ότι «η άθλια συζήτηση για τη διάλυση του Σένγκεν» δεν ωφελεί κανέναν.

«Εμείς δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, αλλά είμαστε αντίθετοι στις λογικές των κλειστών συνόρων» ανέφερε και τόνισε ότι «η υπεράσπιση των αξιών δεν τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις».

«Για εμάς η προσφυγική κρίση δεν διαιρεί χώρες, αλλά αντιπαραθέτει ιδέες» συνέχισε και έκανε λόγο για δίλημμα μεταξύ της συντήρησης και της προόδου. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία και προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών» υποστήριξε.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε στη συνέχεια, τη στάση των Ελλήνων πολιτών και ιδίως των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι έσωσαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας τροφή και ασφάλεια σε κατατρεγμένους ανθρώπους» τόνισε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να «σηκώσει» όλο αυτό το βάρος, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών. «Είμαστε η χώρα που στο πλαίσιο του δυνατού, καταφέραμε να μετατρέψουμε μία δύσκολη κατάσταση σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση», εξήγησε.

Όσον αφορά την Σύνοδο Κορυφή της Δευτέρας, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει όλες οι χώρες της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Σ’ αυτή την προσπάθεια απέβλεπε και η πολιτική συνεννόηση, η οποία επιτεύχθηκε την Παρασκευή» συνέχισε και επανέλαβε την ανάγκη για δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών, με κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

Κάνοντας ειδική μνεία στη Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ίδια με τη ρητορική της γερμανικής ακροδεξιάς στην Καγκελάριο Μέρκελ.

«Τα κέντρα κλειστού τύπου δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές» τόνισε παράλληλα, και διευκρίνισε ότι αυτού τους είδους τα κέντρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φειδώ. Την Τρίτη, συνέχισε, θα υπογραφεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στο τουρκικό έδαφος.

«Ο δρόμος των προσφύγων δεν είναι τα νερά του Αιγαίου, αλλά η απευθείας μετεγκατάστασή τους από την Τουρκία» ανέφερε στη συνέχεια.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!