Τσίπρας: Η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα σε λιτότητα και κλειστά σύνορα

«Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε συμπληγάδες. Συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα. Κρατά κλειστά τα σύνορα στους κατατρεγμένους και ανοιχτές τις πόρτες της σε πολιτικές ακραίας λιτότητας. Θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής μας και να συνομολογήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο».

Με τα λόγια αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την παρέμβασή του στη συνέντευξη που δόθηκε με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης στο Παρίσι που οργάνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λοράν, με θέμα : «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα ενώπιον των συνεπειών των επιλογών της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις συρράξεις στις οποίες συμμετείχαν ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, ενώ εδώ και σαράντα χρόνια έχει αποδειχθεί ανίκανη να λύσει το Παλαιστινιακό.

«Σήμερα, η Ευρώπη έντρομη ανακαλύπτει ότι το πρόβλημα φθάνει στην αυλή της. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιδρούν με νευρικό κλονισμό (…) όχι γιατί δεν θα μπορούσαν να απορροφήσουν στον κοινωνικό τους ιστό 1-2 εκατ. προσφύγων, αλλά γιατί οι πολιτικές λιτότητας έχουν θρέψει στο υπογάστριο της Ευρώπης το τέρας του φασισμού (…) στο οποίο δίνουν τροφή με το να αντιδρούν σπασμωδικά. Για παράδειγμα το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σλοβακία» τόνισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια την υποκρισία που γίνεται με το θέμα της εθνικής κυριαρχίας.

Έχουμε να κάνουμε με «δύο μέτρα και σταθμά» είπε συγκρίνοντας τις αντιδράσεις των χωρών που μονομερώς κλείνουν τα σύνορα διότι κατά τη γνώμη τους υπερτερεί η εθνική κυριαρχία, με τις αντιδράσεις τους για την Ελλάδα μετά τις εκλογές που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τότε σύσσωμοι οι 27 θέλησαν να επιβάλουν ως μονόδρομο τη λιτότητα σε μια χώρα που δημοκρατικά είχε εκλέξει μια κυβέρνηση με διαφορετικό πρόγραμμα. Οδηγηθήκαμε σε ένα θρίλερ που το αποτέλεσμα ήταν «take it or leave» ή το παίρνετε ή βγαίνετε εκτός ευρώ και θα σας δώσουμε βοήθεια σαν να επρόκειτο για χώρα του τρίτου κόσμου.

Αυτές οι αντιφάσεις και η αδυναμία της Ευρώπης την οδηγεί σε μεγάλο αδιέξοδο, ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η αγωνία και προσπάθεια είναι το πως θα μπορέσει η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής.

Παρά το ότι είμαστε απογοητευμένοι από την πορεία της επιμένουμε να παλέψουμε στο πλαίσιό της και όχι έξω από αυτό.

Εντούτοις οφείλουμε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον και την πορεία της, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΠΑΡΙΣΙ, ΛΙΤΟΤΗΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!