τσίπρας-για-εργασιακά-η-διαπραγμάτευ-81426
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 06.11.2016 | 13:27

Τσίπρας για εργασιακά: Η διαπραγμάτευση θα κρίνει την επιτυχία μας

«Έχουμε έναν εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του πριν την έναρξη του νέου υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Άσκησε κριτική στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας ότι εφάρμοζαν έαν εργασιακό καθεστώς «πλήρως αποτυχημένο ως προς τον αρχικό του στόχο, την ανταγωνιστικότητα της οικονομιας».

Παρόλα αυτά, παρατήρησε ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένει σε αυτήν την πολιτική, υιοθετώντας τις θεσεις των δανειστών.

«Βλέπουμε σήμερα την ηγεσία της ΝΔ να επιμένει στην ίδια πολιτική γραμμή ταυτιζόμενη με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί αυτό το αποτυχημένο μοντέλο», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Μόνο η προστασία της εργασίας μπορεί να αποτελέσει βάση για τη μακρόπνοη και σε στέρεη βάση ανάπτυξη της οικονομίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας: «Αυτό το βάρος θα το επωμισθεί μια νέα αλλά εξαιρετικά ικανή συνάδελφος που θα έχει τη στήριξή όλων μας. Από αυτό το θέμα θα εξαρτηθεί η επιτυχία της κυβέρνησης», τόνισε για τη νέα υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η μεγάλη μάχη

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η μεγάλη, όμως, μάχη για την δίκαιη ανάπτυξη και την ανάκτηση της εργασίας πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Ο μεγάλος Εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας. Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να τη μειώσουμε στο 10%.

Προϋπόθεση όμως για να το πετύχουμε όμως αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις και τις αναγκαίες επιλογές. Πρώτα από όλα να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος την 2η αξιολόγηση. Χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργείες και άσκοπες καθυστερήσεις.

Και αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους», τονισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

«Γυρίζουμε σελίδα»

Ο πρωθυπουργός είπε νωρίτερα κατά την ομιλία του ότι βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων, τόσο για την κυβέρνησή όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει.

«Έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα. Από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο. Στη περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη, είπε ο Πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναλυτικά τα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού για 2η αξιολόγηση – ελάφρυνση χρέους – ποσοτική χαλάρωση

Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα  ενός δύσκολου μαραθώνιου, κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Τώρα όμως έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα.

Κλείνουμε έγκαιρα χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες τη 2η αξιολόγηση.

Ξεκινά στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος.

Εντός του α’ τριμήνου του 2017, εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας.