τσίπρας-από-κεθεα-πάτρας-στηρίζουμε-τ-623157
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.10.2019 | 18:32

Τσίπρας από ΚΕΘΕΑ Πάτρας: Στηρίζουμε την προσπάθεια να ακουστεί η φωνή σας

«Εμείς θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο και χωρίς καμία ιδιοτέλεια την προσπάθεια που κάνετε για να ακουστεί η φωνή σας και να διεκδικήσετε το αυτονόητο, δηλαδή η κοινότητα του ΚΕΘΕΑ που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην ελληνική κοινωνία, να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και αυτοδιοικούμενη μέσα από δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος σήμερα, Δευτέρα, τη μονάδα του ΚΕΘΕΑ στην Πάτρα.

Δήλωσε αναλυτικά:

“Θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή στην κοινότητά σας, στον χώρο σας, όπου δραστηριοποιείστε. Έχω πλήρη γνώση του προβλήματος, διότι το ΚΕΘΕΑ, γνωρίζω ότι λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια. Δεν είναι μια καινούργια υπόθεση. Είναι μια κοινότητα που αν δεν είχε την ενεργή δραστηριοποίηση των μελών της, δεν θα μπορούσε να είναι αυτό που είναι. Και ακριβώς αυτή είναι η διακριτότητα του ΚΕΘΕΑ από τον ΟΚΑΝΑ. Γιατί το κράτος έχει και άλλες δομές για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, αλλά η ιδιαιτερότητα του ΚΕΘΕΑ είναι ότι είναι μια δομή ριζωμένη στην κοινωνία και φτιαγμένη από τους ανθρώπους που αντιμετώπισαν το πρόβλημα. Όχι μόνο τους θεραπευτές αλλά και τους ανθρώπους που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται -έχοντας κάποιον συγγενή, κάποιο παιδί – και μετά την απεξάρτηση.

Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε και τις διαφορετικές φιλοσοφίες, αλλά εγώ δεν θέλω να εστιάσουμε σε αυτό. Είναι μια ξεχωριστή αντίληψη και φιλοσοφία για την απεξάρτηση. Όλα αυτά τα χρόνια κατά την αντιπαράθεση εντός της επιστημονικής κοινότητας, το ΚΕΘΕΑ επιμένει ότι η απεξάρτηση δεν μπορεί να γίνει με υποκατάστατα. Αλλά είναι θέμα νίκης, στην ψυχή του καθενός, για το αν θα μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Εγώ αιφνιδιάστηκα, πραγματικά, όταν είδα την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ξέρω ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου γίνονται με βάση το Σύνταγμα για ζητήματα τρέχουσας επικαιρότητας πάρα πολύ επείγοντα. Όταν δηλαδή δεν προλαβαίνει κανείς για λόγους εκτάκτου ανάγκης μια προθεσμία ή όταν έχεις καταστάσεις πάρα -πάρα πολύ έκτακτες τότε προχωράς σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Τότε το Σύνταγμα σου δίνει την δυνατότητα να προχωρήσεις σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Και τι γίνεται με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δεν πηγαίνει στη Βουλή η συζήτηση. Γίνεται νόμος του κράτους με υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και έρχεται μετά από 50 ημέρες απλά για να επικυρωθεί. Είδαμε λοιπόν την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Χωρίς συζήτηση, χωρίς αιτιολόγηση αυτής της απόφασης.

Η δική μας η αίσθηση είναι ότι αυτό γίνεται γιατί το ΚΕΘΕΑ ενοχλεί. Γιατί να ενοχλεί, θα μας πει τώρα κάποιος. Για ποιον λόγο να ενοχλεί;

Ενοχλεί διότι είναι ένα πολύ ζωντανό κύτταρο μέσα στην ελληνική κοινωνία, ι ενοχλεί κάποιους που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα. Ενοχλεί γιατί δεν ελέγχεται, και με αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι μια άγαρμπη και άστοχη ενέργεια από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού και της κυβέρνησης.

Συναντήθηκα με την διοίκηση, την απερχόμενη διοίκηση και έχω την αίσθηση ότι αυτή η άγαρμπη κίνηση με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι είχατε εκλογικές διαδικασίες – έχετε αρχαιρεσίες κάθε δύο χρόνια – και για να προλάβουν αυτές τις διαδικασίες και τις αρχαιρεσίες προέβησαν σε αυτή την, επαναλαμβάνω, και άστοχη αλλά και άγαρμπη κίνηση.

Η δική μου η αίσθηση είναι ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν μπορεί κανείς να πετύχει τίποτα διότι όταν υπάρχει ένα ζωντανό κύτταρο μέσα στην κοινωνία αντιστέκεται. Όταν κάτι είναι ζωντανό συνεχίζει να ζει και αντιστέκεται.

Ο λόγος που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση και είμαι σήμερα εδώ, είναι όχι για να πολιτικοποιήσουμε την αντιπαράθεση, να την κομματικοποιήσουμε μάλλον, γιατί είναι πολιτικός, και μάλιστα βαθιά πολιτικός.

Το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Όχι όμως να δημιουργήσουμε την αίσθηση, γιατί αυτό μπορεί να διαστρεβλώσει και τον αγώνα σας, ότι είναι θέμα κάποιων κομμάτων που στηρίζουν και κάποιων άλλων που δεν στηρίζουν. Είναι κοινωνικό θέμα και με αυτή την έννοια πιστεύω ότι οφείλει η κυβέρνηση, εγώ θα έλεγα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να δείξει αντανακλαστικά και ευαισθησία. Αλλιώς, κινδυνεύουμε μια κοινότητα με πολύ σημαντική κοινωνική προσφορά εδώ και 35 χρόνια να βρεθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια αναίτια ένταση, η οποία θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο έργο της.

Και εδώ δεν μιλάμε φιλολογικά, αλλά μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, οι οποίες κρέμονται από την βοήθεια και από την συνεχή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και της κοινότητας αυτής. Εγώ παρακολουθώ όλες αυτές τις ημέρες αυτές τις κινητοποιήσεις που είναι πραγματικά αυθεντικές, από τα κάτω, ζωντανές, αυθόρμητες, που, πιστεύω, έχουν δημιουργήσει κι έχουν ευαισθητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύω ότι ακόμη και στην Βουλή αν τεθεί το ζήτημα, ακόμη και στην κυβερνητική πλειοψηφία, δεν θα υπάρξει ομοφωνία σε αυτή την παράδοξη απόφαση κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Να θυμίσω ότι και στις αρχές του 2000 είχε γίνει μια απόπειρα για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου.

Είναι επίσης παράδοξο μια κυβέρνηση η οποία ομνύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και θέλει να ιδιωτικοποιήσει σημαντικούς οργανισμούς δημόσιου συμφέροντος, στο θέμα αυτό να παρουσιάζει την ακριβώς αντίθετη αντίληψη. Και να θέλει να κρατικοποιήσει μια δομή. όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν έχει κέρδος. Αυτή είναι η διαφορά, έχει προσφορά όχι κέρδος. Αλλά εν πάση περιπτώσει είναι παράδοξο από μια σκοπιά φιλελεύθερης αντίληψης.

Εμείς θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο και χωρίς καμία ιδιοτέλεια αυτή την προσπάθεια που κάνετε να ακουστεί η φωνή σας και να διεκδικήσετε το αυτονόητο, δηλαδή αυτή η κοινότητα που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην ελληνική κοινωνία να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και αυτοδιοικούμενη. Μέσα από δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω. Ότι είμαστε δίπλα σας όπως και όσο μπορούμε και επίσης να εκφράσω την αισιοδοξία ότι όταν έχουμε ένα ζωντανό κύτταρο μέσα στην κοινωνία που αναπνέει, κανείς δεν μπορεί να του κόψει το οξυγόνο όπως λέτε και σεις εδώ.”