Τσακαλώτος: Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μιλάνε για τον Ιούνιο του 2017

Οι ιστορικοί του μέλλοντος όταν θα ψάξουν πότε έγινε η στροφή για την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα θα επιλέξουν το Eurogroup του Ιουνίου του 2017, εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας από το Ηράκλειο.

Και αυτό, καθώς τότε έγινε με τη βασική συμφωνία για το χρέος και εκεί αποφασίστηκε στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης να δημιουργηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας για να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς πιστοληπτική γραμμή.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης είναι τυπικό θέμα και τη Δευτέρα έρχονται οι δανειστές για να ξεκινήσει η 4η αξιολόγηση, ενώ το EwG έχει ξεκινήσει την τεχνική συζήτηση για το «γαλλικό κλειδί» που θα συνδέει την ανάπτυξη με τη ρύθμιση του χρέους.

Όπως είπε, κομβικό για τη συνέχεια είναι το αναπτυξιακό μοντέλο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Eurogroup. Αυτό εκτίμησε ότι θα βοηθήσει να καθοριστεί η επόμενη ημέρα καθώς θα περιλαμβάνει όσα θέλει να κάνει η χώρα.

Με την κοινωνία μαζί μετά το μνημόνιο

Από εκεί και πέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι πρέπει να δούμε πως θα πάμε στη μετά μνημόνιο εποχή με την κοινωνία μαζί. “Πρέπει να δούμε πως θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους αλλά και τα μεσαία στρώματα που είναι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών”, είπε προσθέτοντας πως είναι προφανές ότι έχουμε στριμώξει τα μεσαία στρώματα. Όπως είπε “Αυτό έγινε γιατί αρχικά είχαμε απόλυτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και γιατί μας πήρε πολύ καιρό να βάλουμε τα θεμέλια για την πάταξη της φοροδιαφυγή. Ως το 2009 οι πλούσιοι πλήρωναν φόρους… εθελοντικά. Αυτό χρειάζεται χρόνο να διορθωθεί”.

“Καρφιά” στους θεσμούς

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέρριψε ευθύνες και στους Θεσμούς γιατί δεν εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση και υποεκτιμούσαν τις αποδόσεις των μέτρων. Πετύχαμε υπερπλεονάσματα, δεν τα θέλαμε, δεν ήταν ο στόχος μας γιατί είναι κακό στην οικονομία. Ωστόσο έτσι δημιουργήσαμε «περιθώριο» 3,5 δισ. ευρώ για να μειωθεί η φορολογία τα επόμενα χρόνια. Θα δούμε ποιοι ακριβώς θα είναι.

Οι μικρομεσαίοι στο αναπτυξιακό σχέδιο

Ο υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί να υπάρχει ένας ρόλος για τους μικρομεσαίους στο αναπτυξιακό σχέδιο. Εξήγησε ότι ξέρουμε ποιες είναι οι επιτυχημένες επιχειρήσεις και οι κλάδοι που έχουν πλεονέκτημα αλλά πρέπει να δούμε πως όλα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους.

Χρειαζόμαστε άμεσες ξένες επενδύσεις, χρειαζόμαστε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις αλλά δεν φτάνει αυτό. Αναδιαπραγματευτήκαμε τη σύμβαση με ΟΛΘ και Ελληνικό γιατί θέλαμε να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις. Θέλουμε αυτά να συνδεθούν με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Για το αναπτυξιακό σχέδιο χρειάζεται κατ’ αρχήν χρηματοδότηση, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι τράπεζες έχουν κόκκινα δάνεια και γι’ αυτό πρέπει να βασιστούμε σε ΕΤΕπ, χρήματα από ΕΣΠΑ και συνεταιριστικές τράπεζες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΟΜΙΛΙΑ, ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!