τρύφων-αλεξιάδης-και-ο-ε-ε-να-δοθεί-λύσ-726042
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 03.09.2021 | 20:14

Τρύφων Αλεξιάδης και Ο.Ε.Ε. : Να δοθεί λύση για τις φορολογικές δηλώσεις

Με αναφορά του προς τoν Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέχεια ανάλογων προηγούμενων κοινοβουλευτικών του παρεμβάσεων, φέρνει στη Βουλή τα αιτήματα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) με κύριο θέμα την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους 2020.
Το Ο.Ε.Ε. ως κύριος φορέας που εποπτεύει το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού και με βάση τα στοιχεία υποβολής δηλώσεων (μέχρι σήμερα σε σύνολο περίπου 6.500.000 δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο, έχει ολοκληρωθεί η αποστολή  στην ΑΑΔΕ περίπου 5.000.000 έντυπα Ε1) ζητά τα εξής:
• Την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει ένα αυστηρό χρονικό όριο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση μη τήρησής του.

• Εκτός από την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους 2020 στις 30/9/2021, να δοθεί ταυτόχρονα σε όλους τους υποβάλλοντες το δικαίωμα έκπτωσης (3%) με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

• Την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους 2020 στις 31/10/2021 για τους κατοίκους και επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών.

• Την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας σε μια μορφή απλών και κατανοητών διατάξεων για όλα τα φορολογικά αντικείμενα έτσι ώστε να μην απαιτείται η περαιτέρω ερμηνεία τους μέσω εγκυκλίων και οδηγιών.

• Την άμεση έκδοση Κ.Υ.Α. που προβλέπει την δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών-φοροτεχνικών που ασθενούν από COVID-19 και των εντολέων πελατών τους.

Αναλυτικά η επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος: