τουρκικά-μμε-αναφέρονται-στα-πυρά-τ-1071932
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.10.2022 | 16:51

Τουρκικά ΜΜΕ: Αναφέρονται στα “πυρά” Τσίπρα κατά Μητσοτάκη μετά την απόφαση για τα F-16

Θέμα στην τουρκική εφημερίδα Sabah, έγινε η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την τελευταία εξέλιξη στο κείμενο της Γερουσίας των ΗΠΑ για το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Το γεγονός παρουσιάζεται ως “σοβαρή ήττα” για την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα Sabah αναφέρει: “Μιλώντας μετά το ‘πράσινο φως’ στην Τουρκία για τα F-16, ο πρώην πρωθυπουργός Τσίπρας κατακεραύνωσε τον Μητσοτάκη και την ομάδα του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελευταία του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστήριξε ότι πρέπει να παρασχεθούν στην Ελλάδα F-35 και ζήτησε να μην παραχωρηθούν στην Τουρκία F-16. Ο Τσίπρας το υπενθύμισε και είπε: ‘Η απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ για τα τουρκικά F-16 είναι μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα για το δόγμα Μητσοτάκη'”.

Συνεχίζοντας το δημοσίευμα προσθέτει: “Το κόμμα του Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του: ‘Με τη χθεσινή απόφαση της Γερουσίας να απορρίψει όρους που περιορίζουν την πώληση των πολεμικών αεροσκαφών F-16, η Τουρκία δεν τιμωρείται ούτε για την άμεση αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας ούτε για την υπογραφή νέων μνημονίων με τη Λιβύη”.

“Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε επίσης τον Μητσοτάκη και το κόμμα του ότι είναι όλο και πιο επικίνδυνοι για το εθνικό συμφέρον”, γράφει η Sabah.

Στη συνέχεια η τουρκική εφημερίδα παραθέτει την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου: “ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι ‘ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει όπως το τουρκικό πρακτορείο Anadolu’. Κατά τις δηλώσεις του, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση ‘θα συνεχίσει να αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στο έδαφος προς όφελός της'”.

Κλείνοντας η Sabah αναφέρει ότι “ο Τσίπρας, επικρίνοντας για άλλη μια φορά την κυβέρνηση, είπε: ‘Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να δείχνει το ίδιο θάρρος όσο ο Πρωθυπουργός δεν τολμά καν να θέσει θέμα κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία αμφισβητήσει πραγματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα'”.

Η Γερουσία των ΗΠΑ συνήλθε για να οριστικοποιήσει το προσχέδιο της NDAA, το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 και για το οποίο συζητούνται πάνω από 900 προσθήκες τροπολογιών. Το κείμενο της Γερουσίας, αφαίρεσε όμως και τις δύο τροπολογίες που περιόριζαν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, κινήσεις τις οποίες είχαν εισηγηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ και γερουσιαστής ΝιουΤζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ και ο γερουσιαστής από το Μέριλαντ Κρις βαν Χόλεν.

Μπορεί να απορρίφθηκαν από το κείμενο της Γερουσίας οι τροπολογίες, ανάλογες τροπολογίες όμως έχουν ήδη περάσει στην εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τύχη των τροπολογιών θα αποφασιστεί κατά την διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας για την τελική εκδοχή του NDAA. Φυσικά ο Μπομπ Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση συμβάσεων.