Το Μεταναστευτικό στο επίκεντρο του debate – Τι θέση πήραν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ερωτηθείσα για το μεταναστευτικό η κ. Γεννηματά απάντησε ότι πρέπει να δράσουμε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια. Πρέπει να πείσουμε την ΕΕ ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ελληνικό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της πρόβλημα, είπε, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει εδώ και καιρό διακομματική συνεργασία για αυτό το ζήτημα. Χρειάζεται –τόνισε- ριζική αλλαγή πολιτική της ΕΕ με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα νησιά μας, ιδιαίτερα εν όψει της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Καμμένος, σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, απάντησε ότι κύρια διαφωνία του ήταν σε αυτό της ιθαγένειας και το κόμμα του το καταψήφισε. Η κυβέρνηση όμως τους τελευταίους μήνες έδρασε όπως έπρεπε. Οι ΑΝΕΛ, τόνισε, πρότειναν πρώτοι την κατάργηση του Δουβλίνου 2 και λοιδορηθήκαμε. Πρέπει να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Λέσβος και Κω και να μπουν περισσότερα πλοία για τη μεταφορά των μεταναστών, πρότεινε. Δέχτηκα επίθεση όταν είπα ότι το πρώτο που θα γίνει ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Τελικά η Ευρώπη μέσω της Γερμανίας ήρθε να μας απειλήσει με τους πρόσφυγες, τόνισε.

Ο κ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς τι προτείνει το ΚΚΕ για το προσφυγικό, απάντησε ότι άμεσα θα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμούς τους. Σκέφτομαι ακόμα και παρέμβαση στην κ. Θάνου και τον κ. Αβραμόπουλο ώστε η ίδια η Κομισιόν να αναλάβει με απευθείας πτήσεις να μεταφερθούν από τα νησιά, είπε. Το μεταναστευτικό πρέπει να λυθεί άμεσα διότι δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα. Σε ερώτηση αν θα έπρεπε οι μετανάστες να εντάσσονταν στην παραγωγή της χώρας μας, ο κ. Κουτσούμπας παρατήρησε ότι στην Ελλάδα είναι τεράστια η ανεργία και αντέτεινε ότι στην Γερμανία ο πρόεδρος των βιομηχάνων ζήτησε από την κ. Μέρκελ εργάτες για να δουλέψουν για τους βιομήχανους. «Ε, όχι έτσι!», είπε.

Ο κ. Θεοδωράκης παρατήρησε για το θέμα ότι έχει πλήρη εικόνα και βρέθηκε στα σύνορα. Μίλησε για τραγική κατάσταση και στηλίτευσε το γεγονός, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση πανηγύριζε γιατί μετέφερε 200 μετανάστες στον Ελαιώνα. Η Ελλάδα έχασε χρήματα, είπε, η ευθύνη όμως αυτήν την στιγμή είναι τεράστια και η χώρα λοιδορείται με τις εικόνες που βλέπουμε, όπως ευθύνη έχει και η ΕΕ. Ναι με τους πρόσφυγες όχι με κάθε μετανάστη στην Ελλάδα, δήλωσε. Μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα στην αρχή, πριν τα κύματα γίνουν τσουνάμι, δήλωσε χαρακτηριστικά. Τώρα όμως είναι η ώρα της Ευρώπης, τόνισε.

Ο κ. Λαφαζάνης, ερωτηθείς αν υπάρχουν έλληνες που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες, είπε ότι είδε ανείπωτη τραγωδία και όχι αυτό το πράγμα. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για αυτή την τραγωδία, συμπλήρωσε. Το βρώμικο ευρωπαϊκό κατεστημένο δημιούργησε αυτό το πρόβλημα με τους βρώμικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δυστυχώς με την υποστήριξη της χώρας μας. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα που δείχνουν την εθελοδουλία που υπάρχει μέσα στην Ελλάδα. Χρειάζονται μεγάλα κονδύλια για να ανακουφίσουν την κατάσταση, συμπλήρωσε.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ερωτηθείς κατά πόσο συμφωνεί και αποδέχεται τις δηλώσεις τριών βουλευτών ΝΔ περί κατευθυνόμενης απόβαση ισλαμιστών, εισβολέων (σ.σ. προσφύγων και μεταναστών) στα ελληνικά νησιά και ανάγκης κλεισίματος συνόρων, απάντησε πως ο κεντρικός προγραμματισμός προκύπτει από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, ωστόσο «δεν είμαστε εκείνοι που θα φιμώσουμε τους συναδέλφους μας παρόλο που διαφωνούμε». «Το μεταναστευτικό δεν ανακαλύφθηκε τώρα, δεν είδα ευαισθησία όταν εδώ και καιρό λέγαμε πως 2,5 εκατομμύρια μετανάστες περίμεναν να έρθουν από την Τουρκία» συμπλήρωσε εκτιμώντας πως η Ελλάδα έπρεπε έγκαιρα να φυλάξει τα σύνορα της και να διαχωριστούν μετανάστες και πρόσφυγες. «Άκουσα τον πρωθυπουργός να δηλώνει πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Έχουμε και πρέπει αυτά να φυλάσσονται» πρόσθεσε. Κληθείς να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο η ΝΔ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τις επίσημες θέσεις της για την μεταναστευτική κρίση, γεγονός που για πολλούς μεταφράζεται ως απόπειρα προσέγγισης ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο για «αυξημένη υποκρισία». «Τα κόμματα να μην επισκέπτονται τώρα υποκριτικά τα νησιά, έπρεπε να είχαν προτάσεις εδώ και καιρό για το ζήτημα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση σχετικά με τους χειρισμούς της αρμόδιας πρώην υπουργού Μετανάστευσης Τασίας Χριστοδουλοπούλου και τις έντονες επικρίσεις του ΟΗΕ για την έλλειψη ηγεσία και πρωτοβουλιών αναφορικά με την αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, επεσήμανε πως η κυβέρνηση είχε την προνοητικότητα να δημιουργήσει ατζέντα μεταναστευτικής πολιτικής, ζητώντας να σταματήσει η εν λόγω στοχευμένη επίθεση «σε μια κυβέρνηση που είχε χαρτοφυλάκιο εδώ και χρόνια». «Είναι ντροπή αυτό όταν η θάλασσα του Αιγαίου ξεβράζει νεκρά τρίχρονα παιδιά στις ακτές μας. 800.000 άνθρωποι είναι τώρα στη Γερμανία, μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Εμείς βάλαμε το θέμα στην ΕΕ και καταφέραμε την αλλαγή της πολιτικής της. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απραξία» από πλευράς της Ευρώπης, προτάσσοντας ως κυβερνητικές δράσεις την κατασκευή και λειτουργία των κέντρων υποδοχής σε Λέσβο και Ελαιώνα, καθώς και του κέντρου φιλοξενίας στη Λέρο. «Το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό» συμπλήρωσε. «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται πάνω στα βήματα που χάραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αφήσει το απόλυτο μηδέν» απάντησε ο κ.. Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις διαδικασίες δημιουργίας της διαχειριστικής αρχής για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη Μετανάστευση σε μόλις 12 μέρες, έναντι των επτά μηνών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΝΤΙΜΠΕΙΤ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!