το-φθινοπωρινό-τσουνάμι-και-οι-επι-939373
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.09.2021 | 22:19

Το «Φθινοπωρινό τσουνάμι» και οι «επισπεύδοντες»

Τι τους ψιθύρισε, στον ύπνο τους, ο «άγγελός» τους και την Κυριακή είχαν πρωτοσέλιδα το ίδιο θέμα οι τρεις εφημερίδες; Συνήθως για την ακρίβεια και τις αυξήσεις φωνάζει ο αντιπολιτευόμενος τύπος και ο φιλικός εξωραΐζει την κατάσταση. Αυτή την φορά όμως τον χορό έσυραν τρία κατά συρροή φιλοκυβερνητικά φύλλα. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής, «Αναζητείται αντίδοτο στο τσουνάμι ανατιμήσεων»  για να διευκρινίσει στον υπότιτλο ότι είναι «πονοκέφαλος για την κυβέρνηση ρεύμα, τρόφιμα, μεταφορές, ενοίκια» προβλέποντας ότι «Ισχυρές πιέσεις θα δεχθούν τους επόμενους μήνες το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Στο ίδιο πνεύμα το ΒΗΜΑ με υπέρτιτλο «Μετά το ναυάγιο του ανασχηματισμού» προβλέπει: «Μείωση φόρων και εισφορών με τη σκέψη στις κάλπες». Επισημαίνει ότι σημαντικά σημεία του «ναυαγίου» αποτέλεσαν: «η ατυχής έμπνευση υπουργοποίησης Αποστολάκη και η σπατάλη πολιτικού κεφαλαίου […] Η άνοδος της “τριανδρίας” του ΛΑΟΣ, η επιστροφή Θεοδωρικάκου και η “θυσία” Χρυσοχοΐδη και Θεοχάρη» προβάλλοντας σαφώς την άποψη ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στο «σωσίβιο» των ελαφρύνσεων με την «σκέψη στις κάλπες». Τον «χορό» κλείνει η Real News προαναγγέλλοντας «Φθινοπωρινό “τσουνάμι” ανατιμήσεων» αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες της «Έρχονται ανατιμήσεις έως 25% σε πάνω από 500 προϊόντα πρώτης ανάγκης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου».

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού κανένας δεν πείθεται ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ακόμα και για εκείνους που, αρνούμενοι να διδαχθούν από την ιστορία, πίστευαν ότι η πολιτική της κυριαρχία θα διατηρηθεί αλώβητη οι πυρκαγιές του Αυγούστου και η «οπερέτα» του ανασχηματισμού  σήμαναν το τέλος των ψευδαισθήσεων. Το «επιτελικό κράτος» και η «κυβέρνηση των αρίστων», παρά το επικοινωνιακό imperium, αποκάλυψαν τις αδυναμίες και τις δομικές τους ανεπάρκειες.

Βεβαίως, είναι ευτύχημα για την κυβέρνηση ότι απέναντί της δεν έχει το παλιό κραταιό ΠΑΣΟΚ και τα επικοινωνιακά «θωρηκτά» του αλλά την ναυαγοσωστική λέμβο του (ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) και τον ΣΥΡΙΖΑ που αγωνίζεται να απαλλαγεί από «αμαρτίες» και γραφικότητες του παρελθόντος και του παρόντος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προς το παρόν η κυβέρνηση είναι πολιτικά κυρίαρχη και θα επικρατήσει, έστω και δύσκολα, σε περίπτωση εκλογών. Αυτό όμως ισχύει τώρα. Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει μετά από λίγους μήνες. Ακόμα και να μην υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα  είναι δεδομένη η αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας που θα προκληθεί από το επικείμενο κύμα ακρίβειας. Ό,τι και να αποφασίσει η κυβέρνηση, όποιες ανακοινώσεις και να κάνει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, στους πολίτες αυτό που θα φτάσει και θα μείνει είναι η ακρίβεια που θα «γκριζάρει» περισσότερο την καθημερινότητά τους.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν είναι κυρίως υπεύθυνη η κυβέρνηση για το κύμα των ανατιμήσεων σε αυτή τελικά θα καταλήξει ο «λογαριασμός». Αυτή ήταν πάντα η τύχη των κυβερνήσεων στην Ελλάδα την οποία κανένας δεν κατάφερε να αποφύγει. Όσον αφορά τον «πακτωλό» δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ το περιορισμένο «κοινωνικό μέρισμα» θα φτάσει στην κοινωνία με μεγάλη καθυστέρηση. Αντίθετα οι «μεγάλοι παίκτες» θα καρπωθούν τη «μερίδα του λέοντος» άμεσα. Ίσως γι’ αυτό καθίστανται «επισπεύδοντες» πιέζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, για εκλογές εδώ και τώρα πριν αλλάξουν τα δεδομένα.

Αντώνης Αντωνάκος