Σήμερα, τελικά, η συμφωνία για κυβέρνηση και νέα ΕΡΤ - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
15
Ιανουάριος
Back

Σήμερα, τελικά, η συμφωνία για κυβέρνηση και νέα ΕΡΤ

Σε νέα συνάντηση την Πέμπτη στις 8.30 το βράδυ θα οριστικοποιήσουν όχι μόνο τη συμφωνία για την ΕΡΤ αλλά και γενικότερα τη λειτουργία της κυβέρνησης οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη μετά τη διάρκειας 3,5 ωρών συνάντησή τους, φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για την ΕΡΤ στο πλαίσιο της γνωστής πρότασης Σαμαρά για πρόσληψη του μεγαλύτερου τμήματος των εργαζομένων μέσω δίμηνων συμβάσεων και γι’ αυτό το βάρος πέφτει στη νέα προγραμματική συμφωνία  και τους νέους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε στους συνεργάτες του για “συμφωνία-πακέτο”.

Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις τους που έγιναν και πάλι από τα γραφεία των κομμάτων τους, αναφέρθηκαν λιγότερο στο θέμα της ΕΡΤ και περισσότερο στην ανάγκη για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης.

Στις συνεδριάσεις των Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ  η ΕΡΤ

Μάλιστα, αναφορικά με το θέμα της ΕΡΤ οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης στις σχεδόν ταυτόσημες δηλώσεις τους δεν μίλησαν για επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το παλαιό καθεστώς αλλά για λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με πλήρες πρόγραμμα στο πλαίσιο της προσωρινής διαταγής του προέδρου του ΣτΕ.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρξει συμφωνία που θα διασφαλίζει την άμεση συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ και την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης σε όλες τις συχνότητές της και ταυτόχρονα θα δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση με μια επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία και με κανόνες λειτουργίας που θα τηρούνται, γιατί αυτό επιβάλλει η δημοκρατική τάξη και η εθνική ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση, να λειτουργήσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με όλες της τις συχνότητες και κανονικό πρόγραμμα», τόνισε ο Φ. Κουβέλης.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και οι δύο δεν θέλησαν να μπουν σε λεπτομέρειες σε σχέση με την ΕΡΤ, προαναγγέλλοντας συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων για την Πέμπτη.

Επαναθεμελίωση της κυβέρνησης και νέα προγραμματική συμφωνία

Αναφορικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «η συζήτησή μας αφορά στην επαναθεμελίωση με δίκαιο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο της ίδιας της ύπαρξης της κυβέρνησης». Για να προσθέσει: «Ξέρουμε ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει σταθερότητα, θέλει να έχει μια κυβέρνηση όχι απλώς εθνικής ανάγκης αλλά γνήσια τρικομματικής συνεργασίας, που αφουγκράζεται τις αγωνίες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας, της αγοράς, των ανέργων, των επιχειρήσεων, μια κυβέρνηση που λειτουργεί με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και με προοδευτικό πρόσημο σε ό,τι μας αφορά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε για επίπονη διαδικασία και επιμονή του κόμματός του να εξασφαλιστεί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν αφορά μόνο τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά και για να λειτουργεί, όπως είπε, «ως τρικομματική κυβέρνηση που στηρίζεται από τα τρία κόμματα τα οποία αναζητούν τον κοινό πολιτικό τόπο».

Κεδίκογλου: Συνεχίζεται η συζήτηση

Στην ατζέντα της σημερινής αλλά και της συνάντησης της Πέμπτης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Κεδίκογλου μίλησε για λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με σεβασμό στην απόφαση του ΣτΕ, αλλά και για συζήτηση των θεμάτων που είχε θέσει ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για το γνωστό κείμενο των εννέα σημείων το οποίο εκτός των θεμάτων της ΕΡΤ υπήρχαν και αυτά της λειτουργίας της κυβέρνησης αλλά και του ανασχηματισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προχθεσινής πρότασης Σαμαράς προβλεπόταν:

– Επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, όπως ζητάει το ΠΑΣΟΚ

– Δημιουργία Συντονιστικού για την καλύτερη λειτουργία της και για τη συνεννόηση μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων

-Ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της ΝΔ που ξεκινά στις 28 Ιουνίου

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!