Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για το προσφυγικό

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της προγραμματισμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα το πρωί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα, ωστόσο τη συζήτηση σχεδόν μονωπώλησε το «καυτό» θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού, που αποτελεί μια «ωρολογιακή βόμβα».

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών του βορειανατολικού Αιγαίου με τη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε δομές της ενδοχώρας, η κατάσταση στα hot spots των νησιών που βρίσκονται απέναντι από τα τουρκικά παράλια εξακολουθεί να είναι τραγική.

«Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί»

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus Online με τίτλο «Γερμανικοί φόβοι για μια δεύτερη Βουδαπέστη», το Βερολίνο παρακολουθεί στενά το ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ελλάδα και εκφράζει την ανησυχία του.

«Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί, υπόσχονταν κάποτε η καγκελάριος Μέρκελ. Ακριβώς όμως αυτό μπορεί να ξαναγίνει, μιας και στη λεγόμενη βαλκανική οδό υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης ενίσχυσης προσφυγικών ροών, αλλά και μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, έγραφε το Focus Online, παραπέμποντας στην προσφυγική κρίση του 2015, όταν το καλοκαίρι χιλιάδες πρόσφυγες αποκλείστηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Η γερμανική ιστοσελίδα σημείωνε ότι «οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, μέσω Ελλάδας στα Βαλκάνια αυξάνονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού υπ. Εσωτερικών όλοι οι «σχετικοί με τη μετανάστευση δείκτες» βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ότι στις αντίστοιχες περιόδους το 2017 και το 2018. Το γερμανικό υπουργείο επιβεβαιώνει μάλιστα την πληροφορία του Focus ότι από κοινού με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες BAMF απέστειλε ομάδα ειδικών στο Σαράγιεβο για να εξετάσει πως το Βερολίνο μπορεί να «βοηθήσει τις βαλκανικές χώρες, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης» και να μην συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Εσωτερικών η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη βαλκανική οδό οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των αφίξεων μεταναστών στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό το υπουργείο παρακολουθεί με «ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις σε Τουρκία και Ελλάδα». Σύμφωνα μάλιστα με απόρρητη έκθεση της Κομισιόν που βρίσκεται στα χέρια της εφημερίδας Die Welt «οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα αυξάνονται». Στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο ζουν σήμερα 35.630 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από ότι την άνοιξη του 2016».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΜΕΡΚΕΛ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!