Τι θα συζητηθεί σήμερα στο EuroWorking Group

Η πρόοδος των 15 προαπαιτούμενων καθώς και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων oφειλών του Δημοσίου θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group για το ελληνικό χρέος.

Το τελευταίο Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση συνολικά 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. ευρώ θα έρθουν με την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων τα οποία εκκρεμούν και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ εφόσον προχωρήσει κανονικά ο προγραμματισμός για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες.

Στο EuroWorkingGroup ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάζει αναλυτικά την πορεία εκτέλεσης των προαπαιτουμένων για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, το αργότερο ως το Eurogoup της 19ης Φεβρουαρίου.

Αν και έχουν περάσει 17 ημέρες από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου το οποίο ζήτησε από την Ελλάδα να επισπεύσει την εφαρμογή των 15 εκκρεμών προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή κάποιων εξ αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που ακόμη εκκρεμούν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: Ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων, η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της κινητικότητας στο Δημόσιο, η συγκέντρωση απολογιστικών στοιχείων για το clawback, την επιστροφή δηλαδή της υπέρβασης της κλειστής ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και η υπουργική απόφαση για την εκκαθάριση όλων των καθυστερούμενων οφειλών φορέων του δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ.

Ως βάσεις για να τεθεί επί τάπητος πλέον και το ελληνικό χρέος. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τη στάση του αναφορικά με την διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει για το θέμα της διευθέτησης του Ελληνικού χρέους.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, ΧΡΕΟΣ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ, EUROWORKING GROUP


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!