Tα έργα για τη Βόρεια Εύβοια (λίστα) - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
26
Νοέμβριος
Back

Tα έργα για τη Βόρεια Εύβοια (λίστα)

Το σχέδιο της 3ης φάσης ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, παρουσιάστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου από τον επικεφαλής της ειδικής επιτροπής, Σταύρο Μπένο.

«Μόνο κακόπιστοι επικριτές μας δεν θα αναγνώριζαν ότι το ελληνικό κράτος κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ως προς τις αποζημιώσεις μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, για ένα «πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας», το οποίο «θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, έτσι ώστε όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και πρώτα και πάνω από όλα να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στη βόρεια Εύβοια ότι αξίζει να παραμένουν στον τόπο τους και ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτούς».

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο των χορηγών που χρηματοδοτούν τις μελέτες του σχεδίου και οι οποίοι ήταν παρόντες στην παρουσίαση: «Πιστεύω πραγματικά ότι έχουμε συγκεντρώσει την «Εθνική Ελλάδος» εδώ. Την Εθνική Ελλάδος σε επίπεδο δωρητών, σε επίπεδο μελετητών. Και αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε στη βόρεια Εύβοια είναι και φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα και απολύτως εφικτό».

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας και των Δήμων, η οποία όπως είπε έχει «έχει δρομολογήσει με ταχύτητα πρωτοφανή -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- τα βασικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε όσο το δυνατόν προστατευμένοι από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα».

Στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε το πλάνο για την εκπόνηση δεκατεσσάρων μελετών, οι οποίες αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής,  δεν θα κοστίσουν στο ελληνικό δημόσιο αλλά χρηματοδοτούνται από χορηγούς και θα είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι μελέτες είναι οι εξής:

ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 1. «Εκπόνηση συνολικού Master Plan  για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας».

Χορηγία από: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Εκπόνηση: ΕΤΑΜ Α.Ε. ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΚΩΝΑΚΗΣ

Προϋπολογισμός: 150.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

 1. «Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για το «Νέο Δάσος»,  με τίτλο “Master Plan για το Νέο Δάσος”».

Χορηγία από: ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΥΡΛΗΣ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Εκπόνηση: ΥΛΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΗΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (ανάθεση από ΔΙΑΖΩΜΑ)

Προϋπολογισμός: 140.000 €, συμπεριλαμβανομένου  Φ.Π.Α.

 1. «Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρου καινοτομίας  στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας».

Χορηγία από: Ίδρυμα Λάτση

Εκπόνηση: ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΈΡΕΥΝΑΣ (Ε.Λ.Κ.Ε.), ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (Ε.Μ.Π.)

Προϋπολογισμός: 50.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

 1. «Εκπόνηση μελετών για το Ψηφιακό Κύμα και την Πράσινη Ζώνη  στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας».

Χορηγία από: Ίδρυμα Λάτση

Εκπόνηση: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΕΠΙΣΕΥ)

Προϋπολογισμός: 150.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

 1. «Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό».

Χορηγία από: ΟΜΙΛΟΣ INTERAMERICAN

Εκπόνηση: ΕΤΑΜ Α.Ε. ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΚΩΝΑΚΗΣ (ανάθεση από ΔΙΑΖΩΜΑ)

Προϋπολογισμός: 20.000 €, πλέον  Φ.Π.Α.

 1. «Στρατηγική μελέτη υποδομών της Νήσου Ευβοίας».

Χορηγία από: Ίδρυμα ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Εκπόνηση: ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Ε.Π.Ε. – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΚΚΟΣ

Προϋπολογισμός: 100.000 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

 1. «Μελέτη  υλοποίησης της ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα της Β. Εύβοιας».

Χορηγία από: ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ

Εκπόνηση: ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ – ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΑΠΠΑΣ

Προϋπολογισμός: 200.000 € κατ’ εκτίμηση

 1. «Μελέτη για τα κοινωνικά δίκτυα της Βόρειας Ευβοίας».

Χορηγία από: ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ

Εκπόνηση: ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ

Προϋπολογισμός: 100.000 € κατ’ εκτίμηση

 1. «Μελέτη για το ανθρώπινο (πληθυσμιακό/δημογραφικό) δυναμικό της Βόρειας Ευβοίας».

Χορηγία από: ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ

Εκπόνηση: ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ

Προϋπολογισμός: 100.000 € κατ’ εκτίμηση

 1. «Στρατηγικός Σχεδιασμός Marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας».

Χορηγία από: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ – Ξ.Ε.Ε.

Εκπόνηση: MARKETING GREECE (ανάθεση από ΔΙΑΖΩΜΑ)

Προϋπολογισμός: 30.000 €, συμπεριλαμβανομένου  Φ.Π.Α.

 1. «Καταγραφή των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών στον τομέα της ανάκαμψης τουριστικών προορισμών μετά από φυσικές καταστροφές (benchmarking report)».

Χορηγία από: TOPOSOPHY

Εκπόνηση: TOPOSOPHY (Δήλωση αναδοχής-εκπόνησης)

Προϋπολογισμός: 30.000 €, συμπεριλαμβανομένου  Φ.Π.Α.

 1. «Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου  του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού».

Χορηγία από: Ίδρυμα Κανελλόπουλου, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ΕΛΠΕΝ, ZARA

Εκπόνηση: Στυλιανός Τσακίρης, Θεοδούλη Μωυσιάδου, Γιάννης Λιαλιάρης, Κωστής Νικολόπουλος (επιστημονική επίβλεψη: Δημήτρης Οικονόμου)

Προϋπολογισμός: 210.000 €,  πλέον του  Φ.Π.Α.

 1. «Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου  του Δήμου  Μαντουδίου -Λίμνης- Αγίας Άννας».

Χορηγία από: Ίδρυμα Κανελλόπουλου, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ΕΛΠΕΝ, ZARA

Εκπόνηση: Στυλιανός Τσακίρης, Θεοδούλη Μωυσιάδου, Γιάννης Λιαλιάρης, Κωστής Νικολόπουλος (επιστημονική επίβλεψη: Δημήτρης Οικονόμου)

Προϋπολογισμός: 190.000 €,  πλέον του  Φ.Π.Α.

 1. «Συνοδευτική μελέτη εξειδίκευσης του συνολικού Master Plan», ανάμεσα στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Χορηγία από: ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Εκπόνηση: ΕΤΑΜ Α.Ε. ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΚΩΝΑΚΗΣ

Προϋπολογισμός: 18.600 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Τα πρώτα έργα «Φωτοδότες»

«Ποτέ δεν ήμουν αντιμέτωπος με ένα τόσο οραματικό σχέδιο για την πατρίδα μας, το οποίο εκπηγάζει -και αυτή είναι η αξία του- μέσα από μία φυσική καταστροφή», τόνισε ο κ. Μπένος. Αναφερόμενος στα έργα «Φωτοδότες» που περιλαμβάνει η 3η φάση ανασυγκρότησης και αναγέννησης των πυρόπληκτων περιοχών πρόσθεσε: «Ό,τι έχουμε ονειρευτεί ως παρέμβαση, ως δράση και κυρίως ως μεταρρύθμιση εγώ αυτό που θα σας δείξω μετά, μέσα από τους περίφημους «Φωτοδότες» -που θα αρχίσουμε να τους βλέπουμε από την άνοιξη και μετά- «Φωτοδότες» τους λέω γιατί; Θα φωτίσουν επιχειρησιακά, κυρίως, πνευματικά την περιοχή, τους ανθρώπους, θα τους δώσουν εικόνες του μέλλοντος τους. Αυτοί, λοιπόν, οι «Φωτοδότες» θέλω να είναι το μεταρρυθμιστικό πεδίο της αναγέννησης, όχι μόνο της βόρειας Εύβοιας αλλά και της πατρίδας».

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαστήρι νέων δημόσιων πολιτικών που αφορούν την Περιφερειακή πολιτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αν καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε- να κάνουμε πράξη αυτό το σχέδιο καταλαβαίνετε ότι ανοίγονται τελείως καινούργιοι ορίζοντες για την μεταλαμπάδευση του θεωρητικά σε ολόκληρη τη χώρα», συμφώνησε ο Πρωθυπουργός.

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε την πρόταση του κ. Μπένου για ένα νέο ΚΕΠ: «Αν κάτι έμαθα Σταύρο από αυτήν την εμπειρία μου και νομίζω ότι έχουμε δώσει πολύ πετυχημένα δείγματα γραφής στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, είναι ότι ο σωστός σχεδιασμός, η σωστή κατανομή αρμοδιοτήτων, η συγκέντρωση στο ίδιο Υπουργείο αρμοδιοτήτων που αφορούν την ψηφιακή διακυβέρνηση τις βάσεις δεδομένων και τις διαδικασίες αποτέλεσε, τελικά, το κλειδί για να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να ξεδιπλώσουμε ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού το οποίο ωφελεί όλους τους πολίτες, τουλάχιστον εκείνες τις υπηρεσίες που μπορούν να ρυθμίζονται μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Αλλά υπάρχει και άλλη άποψη εκεί που απαιτείται φυσική επαφή πράγμα πολύ πιο σημαντικό ακόμα στην περιφέρεια, γι’ αυτό θα παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το project των νέων ΚΕΠ. Εξάλλου η ομάδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Υπουργείου Εσωτερικών είναι όλοι παλιοί μου γνωστοί και έχω προσωπική άποψη για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε αυτό το θεσμό».

«Στην πρώτη διαβούλευση που θα κάνουμε στην Ιστιαία 10 με 12 Δεκεμβρίου, θα φροντίσω και εγώ να είμαι εκεί. Διότι νομίζω ότι οι κάτοικοι θα γνωρίζουν καλά ότι το ενδιαφέρον μας δεν περιορίζεται μόνο σε επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Και οι ώρες, οι μέρες, δουλειάς που έχουν μπει για να μπορέσουμε να είμαστε στο σημείο αυτό από μέρους μου, νομίζω αποτυπώνονται στα τελικά αποτελέσματα. Και επειδή όλοι από αυτό κρινόμαστε, πιστεύω, ότι και εδώ αυτό το μεγάλο στοίχημα θα το κερδίσουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!