τα-εασ-ένωσαν-πέντε-κόμματα-241358
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 13.11.2013 | 19:39

Τα ΕΑΣ ένωσαν πέντε κόμματα

Η προσπάθεια για τη διάσωση της αμυντικής βιομηχανίας ένωσε σήμερα στη Βουλή πέντε κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «ναι» στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συμφώνησαν επίσης η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη λύση, πέραν της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας.

Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο, δεν ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, αν και ξεκαθάρισαν ότι η αμυντική βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει την παραγωγική της λειτουργία και να αναπτυχθεί.

Τις δραματικές διαπραγματεύσεις για την ΕΑΣ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα αποτυπώνει η ομιλία της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά, η οποία είπε ότι «σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε μήνυμα ότι η αμυντική βιομηχανία είναι ένα ζήτημα που ενώνει και δεν διχάζει».

Η κυρία Γεννηματά χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο «αγκάθι» την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει με το μικρότερο δυνατό κόστος.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η εταιρεία μπορεί να είναι βιώσιμη. Πρέπει να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το μικρότερο δυνατό πρόστιμο και γι’ αυτό, τονίζω, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όλα όσα κάνουμε και λέμε εδώ μέσα. Η πρότασή μας απαντά στο ζήτημα της χρηματοδότησης, για να μπορέσει να πάρει ξανά μπροστά η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και να συνεχίσει απαλλαγμένη από όλα τα βάρη της» εξήγησε η κυρία Γεννηματά.

Ειδικότερα για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε ότι στόχος είναι να στηριχθεί η εταιρεία στο μεταβατικό στάδιο, για να συνεχίσουν οι γραμμές παραγωγής, για να πάρουν κάποια από τα χρήματα οι εργαζόμενοι και για να καλυφθούν ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.