Τα 2+3 σενάρια της κυβερνητικής κρίσης – Μέχρι που μπορεί να φτάσει η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Κορυφώνεται η σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η κυβερνητική συμμαχία φαίνεται πως για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ενδεχόμενο οριστικής ρήξης, με αφορμή τις δηλώσεις Μουζάλα που είπε τα Σκόπια «Μακεδονία».

Μάλιστα, ο Π. Καμμένος, είχε διαμηνύσει προς τον πρωθυπουργό πως, αν δεν παραιτηθεί ο κ. Μουζάλας, τότε οι ΑΝΕΛ θα φύγουν από το κυβερνητικό σχήμα.

 

Όλα, λοιπόν, κινούνται στον αστερισμό των σεναρίων της «επόμενης ημέρας», καθώς τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Αυτή τη στιγμή τα βασικά σενάρια είναι πέντε, εκ των οποίων δύο «τελειώνουν» την ενδοκυβερνητική κρίση και τα άλλα τρία την αφήνουν ακόμη να αιωρείται.

Τα σενάρια ομαλοποίησης

Σενάριο 1. Ο κ. Μουζάλας δεν παραιτείται και Τσίπρας – Καμμένος τα «βρίσκουν» και συνεχίζεται η συγκυβέρνηση.

Σενάριο 2. Ο κ. Μουζάλας παραιτείται και οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων ομαλοποιούνται πρόσκαιρα, μέχρι την επόμενη αφορμή που θα πυροδοτήσει νέο γύρο αντεγκλήσεων.

Τα σενάρια κρίσης

Από την άλλη υπάρχουν και 3 σενάρια κρίσης, και αφορούν την περίπτωση που ο κ. Μουζάλας δεν παραιτείται και διατηρεί τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Σενάριο 1. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ παραιτούνται από υπουργοί, αλλά η ΚΟ διατηρεί την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση. Συνταγματικό πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα δεν υφίσταται καθώς διατηρεί την δεδηλωμένη της Βουλής.

Σενάριο 2. Οι ΑΝΕΛ παραιτούνται και άρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. Για να φανεί όμως απώλεια της δεδηλωμένης πρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει το έργο της όπως έγινε και το καλοκαίρι μετά τις παραιτήσεις βουλευτών της «αριστερής πτέρυγας» ή ακόμα και να καλύψει το «κενό» των ΑΝΕΛ με συνεργασία με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σενάριο 3. Οι ΑΝΕΛ παραιτούνται και ο πρωθυπουργός υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αμέσως ξεκινά η διαδικασία των τριήμερων διερευνητικών εντολών προκειμένου να διαφανούν οι προοπτικές σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Πρώτος λαμβάνει την εντολή ο κ. Τσίπρας και αν αποτύχει ακολουθεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν αποβεί και αυτή η προσπάθεια άκαρπη τότε την εντολή λαμβάνει ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και στο τέλος γίνεται ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής. Σε περίπτωση που όλες οι προσπάθειες αποβούν άκαρπες, σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές που θα γίνουν και πάλι με λίστα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, ΑΝΕΛ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!