συριζα-ζητά-ακριβή-στοιχεία-για-διασω-960612
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.12.2021 | 16:35

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά ακριβή στοιχεία για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, θνητότητα και λίστες αναμονής

Ακριβή στοιχεία για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, θνητότητα και λίστες αναμονής, ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και σε δήλωση του αρμόδιος τομεάρχης Αν. Ξανθός, σημειώνει:

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παρακολουθούν με προκλητική αδράνεια την εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία στη χώρα, τη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ και την πλήρη αδυναμία του να φροντίσει αξιοπρεπώς όχι μόνο τους ασθενείς με covid αλλά και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα. Οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ που καθημερινά χάνουν τη μάχη, είναι η κορυφαία πράξη της αποτυχίας και των εγκληματικών πολιτικών ευθυνών για τη μη έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ ενόψει του νέου επιδημικού κύματος. Ο μόνος τρόπος για να αποσυμφορηθούν οι κλινικές και οι ΜΕΘ του ΕΣΥ σε αυτή τη φάση, είναι η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για περιστατικά covid, καθώς και η αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων για τον ίδιο σκοπό. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ θα αυξάνεται και η δυσπιστία της κοινωνίας για τη διαχείριση της με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, θα ενισχύεται.

Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, να παρουσιάσει τα ακριβή στοιχεία για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τη θνητότητα τους, για την πραγματική ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και τη στελέχωση τους ανά νοσοκομείο και, κυρίως, για τον τρόπο διαχείρισης της λίστας αναμονής του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και τις εγγυήσεις που διασφαλίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών.

Είναι απαράδεκτο και προσβλητικό, μπροστά σ’ αυτή τη δραματική επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, ο Πρωθυπουργός να ισχυρίζεται πως δεν έχει χαθεί ο έλεγχος και πως δεν υπάρχει… βιβλιογραφία ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι δεν έχουν καμιά τύχη! Ή, ακόμα χειρότερο, να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την ιατρική ευθύνη. Προφανώς η διασωλήνωση ενός ασθενή και η προτεραιοποίηση του για εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι ιατρική απόφαση. Αλλά η απόφαση να μην αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ με επιστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων της χώρας, είναι απολύτως πολιτική. Και αυτό το καταλαβαίνουν οι πάντες. Η απαίτηση για διαφάνεια, αξιοπιστία και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ, είναι πλέον καθολική​.