συριζα-βολές-κατά-μητσοτάκη-βορίδ-864318
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.10.2022 | 11:06

ΣΥΡΙΖΑ: «Βολές» κατά Μητσοτάκη – Βορίδη για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον υπουργός Εσωτερικών, ασκούν για τα θέματα διαφάνειας, ο  Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κ. Ζαχαριάδης και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Γρ. Θεοδωράκης και σε κοινή δήλωση τους, σημειώνουν: 

Μετά την τρίτη Έκθεση για το Κράτος Δικαίου στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διολίσθηση του κράτους δικαίου και τον τρόπο αντιμετώπισης της διαφθοράς στην Ελλάδα. Ιδίως για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η σχετική ανακοίνωση αποτελεί πραγματικά κόλαφο για τα πεπραγμένα της υποτίθεται «ανεξάρτητης» αρχής.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«…Στα τρία χρόνια της λειτουργίας της, η ΕΑΔ δεν έχει αναδείξει σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς τις οποίες να έχει διαλευκάνει, ενώ σε υποθέσεις υψηλής πολιτικής στάθμης οι ενέργειες και τα πορίσματα των ερευνών της επικρίθηκαν ως αναποτελεσματικές τόσο από φορείς στο εσωτερικό της χώρας όσο και από ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς με σχετικές αρμοδιότητες.

Ωστόσο, η ανεξαρτησία μιας ελεγκτικής αρχής που καλείται να διερευνήσει υποθέσεις διαφθοράς ενίοτε διαπραττόμενης από ισχυρά συμφέροντα πρέπει να θωρακίζεται πρωτίστως από τον νόμο. Η ανάγκη άμεσης τροποποίησης της διαδικασίας επιλογής του Συμβουλίου Διοίκησης και του Διοικητή της ΕΑΔ είναι επιτακτική.

Συμπερασματικά: Η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο όπου οι αδύναμοι θεσμοί καθίστανται αναποτελεσματικοί στην καταπολέμηση της διαφθοράς, με αναπόφευκτα επακόλουθα την κακοδιοίκηση, την έλλειψη λογοδοσίας, τις δομικές στρεβλώσεις και την εμπέδωση αντιλήψεων ανοχής στη διαφθορά. Η χώρα μας οφείλει να γυρίσει σελίδα και να οικοδομήσει ακέραιους θεσμούς, θωρακισμένους έναντι στην πάσης φύσεως διαφθορά»..

Αλήθεια κ. Μητσοτάκη και κ. Βορίδη είστε περήφανοι για το δημιούργημά σας;

Είστε περήφανοι που η χώρα έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγή στα ζητήματα δημοκρατίας, ελευθερίας του τύπου και αντιμετώπισης της διαφθοράς;

Είστε περήφανοι που γυρίσατε τη χώρα δεκαετίες πίσω;

Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει μετά τις επόμενες εκλογές. Η διαφάνεια θα αποκατασταθεί σε όλες τις πτυχές της. Η χώρα έχει ανάγκη από αξιόπιστους θεσμούς, από αξιοκρατία, από κανόνες, από ισχυρό κράτος δικαίου, η χώρα θα γίνει ξανά φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το θέλει, το ξέρει, το μπορεί.