συριζα-την-πέμπτη-η-συνεδρίαση-της-κεν-1183549
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 23.05.2023 | 17:35

ΣΥΡΙΖΑ: Την Πέμπτη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει τελικά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του κόμματος.

Η συνεδρίαση θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, στις 17:00, μετά την ήττα με 20 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

«Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα για εμάς»

Δεύτερη ημέρα μετά τις εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, τα αποτελέσματα της κάλπης ενώ μίλησε και για τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των νέων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μεν να χαρακτήρισε «απρόσμενα οδυνηρό σοκ» το αποτέλεσμα των εκλογών για το κόμμα του, η ευθύνη όμως την οποία – όπως είπε – αναλαμβάνει ήταν μάλλον προσχηματική, καθώς την ίδια ώρα ισχυρίστηκε ότι οι επιλογές της κοινωνίας, ακόμα και όσων ψήφισαν τη ΝΔ, μπορεί να αποδειχθούν «οδυνηρές» και ότι «διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά στη διερευνητική εντολή, ο Αλέξης Τσίπρας δεν την παρέλαβε, εξηγώντας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν κράτησα την διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνηση. Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική χάθηκε, νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές οπότε δεν υπήρχε κανείς λόγος να κρατήσω τη διερευνητική εντολή. Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα των εκλογών, απρόσμενα οδυνηρό, φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό ακόμα και για όσους ψήφισαν ΝΔ δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία. Φανταστείτε έναν παντοδύναμο ανεξελέγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Συνεπώς για εμάς το ζήτημα είναι να δούμε πως θα αποτρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό στις επόμενες εκλογές. Με τις πληγές της κοινωνίας θα ασχοληθούμε, οι πληγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή από το να σταθούμε όρθιοι. Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει ότι στέκομαι και δίνω τη μάχη. Βεβαίως αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους μαχητές αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα μάχη όρθιοι με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη και αλαζονική κυβέρνηση που θα είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα αλλά και να παραμείνει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός των λαϊκών διεκδικήσεων», δήλωσε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας.