Categories: Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ψεύδεται η Μιχαηλίδου 20% περισσότερα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ψεύδεται η κυβέρνηση δια της κας Μιχαηλίδου ότι θα δοθούν φέτος 20% περισσότερα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου και εξαπολύοντας επίθεση προς την κυβέρνηση σημειώνει:

Η αύξηση στον προϋπολογισμό κατά 31 εκ. δεν προέρχεται από τα περισσότερα vouchers που θα δώσουν, αλλά από την αύξηση της τιμής κάθε voucher κατά 10% υποτίθεται για να αντιμετωπίσουν οι Β/Ν σταθμοί το αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, αντί να δώσουν ειδική επιδότηση στους σταθμούς όπως σε άλλες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όμως, όλες οι έρευνες συγκλίνουν ότι για να αντιμετωπισθεί αυτή η δαπάνη, η αύξηση της αξίας του vouchers έπρεπε να είναι 20%.

Μειωμένος, θα είναι και φέτος ο αριθμός των παιδιών που θα πάρουν vouchers, παρά τα ψέματα που ανακοινώνονται. 105.000 έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και από τότε ο αριθμός αυτός μειώνεται φθάνοντας πέρυσι τις 97.000.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια για τα vouchers, χωρίς όμως να αυξάνει και τον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων να μένουν εκτός. Ενδεικτικό είναι πως το 2021 μειώθηκαν περαιτέρω στα 82.000 (θυμίζουμε, έναντι 105.000 που είχαν δοθεί επί ΣΥΡΙΖΑ).

Οι όροι του φετινού προγράμματος δεν αποτυπώνουν μόνον την ανικανότητα της κυβέρνησης, αλλά και ένα συγκεκριμένο σχέδιο περιορισμού των αιτήσεων. Στόχος τους είναι, συμπιέζοντας ασφυκτικά τις ημερομηνίες, να μη δώσουν σε όλους τους γονείς που το επιθυμούν την ευκαιρία να υποβάλουν αιτήσεις. Έτσι θα είναι μειωμένος ο αριθμός των vouchers που θα χρειαστεί να χορηγήσουν. Ευτελίζουν με τον τρόπο αυτόν τη συμμετοχή γονιών και παιδιών στο πρόγραμμα και παίζουν με την αγωνία των οικογενειών σε περίοδο ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και πληθωρισμού.

Το 2019, που είχε σχεδιάσει το πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκαν 105.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, με την ΚΥΑ να έχει εκδοθεί στις 6 Ιουνίου 2021, την προθεσμία για αιτήσεις να είναι 20 ημέρες (8/6-28/6), τα αποτελέσματα να εκδίδονται στις 12/7 (μετά τις εκλογές), οι ενστάσεις να έχουν χρόνο 5 ημέρες. Τώρα, έβγαλαν την πρόσκληση το μεσημέρι της 2 Αυγούστου, δίνοντας 9,5 ημέρες προθεσμία για αιτήσεις (από 2/8-12/8). Τα πρώτα αποτελέσματα θα βγουν στις 16/8, θα υπάρχουν 3 ημέρες μόνο για ενστάσεις (17-19/8) και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 23/8. Δηλαδή όλη η διαδικασία γίνεται σε ελάχιστο χρόνο και με καθυστέρηση 2 μηνών σε σχέση με το 2019.

Για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Βάζουν ακριβώς τα ίδια χρήματα με πέρυσι γνωρίζοντας ότι θα αφήσουν εκτός vouchers 60.000 παιδιά τουλάχιστον, όπως και τις προηγούμενες χρονιές.

Είναι γεγονός ότι οι δικαιούχοι για βρεφονηπιακούς είναι 200.000 παιδιά ηλικιών προσχολικής αγωγής (έως 4 ετών). Η κοινωνική πλειοψηφία, δηλαδή τα παιδιά οικογενειών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα είναι τα ¾ (με στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), δηλαδή 150.000 περίπου. Αυτός είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, με την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, να αυξήσουμε τα εισοδηματικά κριτήρια για όλους και να περάσουμε από τα 105.000 vouchers που δώσαμε το 2019 στα 150.000 (αύξηση περίπου 50%, ).

Εκεί θα πρέπει να δοθεί το βάρος, αντί η κυβέρνηση να εξαπατά τους γονείς με τεράστια ψέματα που αποδεικνύεται και να επιδοτεί προγράμματα αμφίβολης ποιότητας και προσφοράς, όπως οι νταντάδες της γειτονιάς, με μη πιστοποιημένους παιδαγωγούς.

Comments are closed.


Recent Posts

Σύνταγμα: Κλειστή η Μητροπόλεως λόγω θραύσης αγωγού της ΕΥΔΑΠ

Κλειστή είναι η οδός Μητροπόλεως από την πλατεία Συντάγματος λόγω θραύσης αγωγού της ΕΥΔΑΠ. Αυξημένη είναι η κίνηση περιμετρικά της…

5 λεπτά ago

Νέος Βρεφικός Σταθμός στη Δημοτική Κοινότητα Φυλής

Άνοιξε τις πόρτες του, την 1η Σεπτεμβρίου 2022, για πρώτη φορά στην Δημοτική Κοινότητα Φυλής, ο νεοσύστατος Βρεφικός Σταθμός Φυλής…

8 λεπτά ago

Βιταμίνη C: Οι 9 τροφές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως είναι σημαντικό να…

14 λεπτά ago

Διευκρινίσεις Δήμου Διονύσου για τα παλιά υδρόμετρα που αντικαθίστανται

Με αφορμή ερωτήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται στο πλαίσιο αντικατάστασης των παλιών…

14 λεπτά ago

Τα ΚΑΠΗ Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη «ζωντανεύουν» μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας, τα τμήματα των Α’ και Β’ ΚΑΠΗ Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, πραγματοποιούν εκδηλώσεις στις…

16 λεπτά ago

Αγχος και κατάθλιψη: Ποιες ώρες τρώνε όσοι κινδυνεύουν περισσότερο

«Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου» είχε πει ο…

31 λεπτά ago