τσίπρας-ο-συριζα-των-172-000-μελών-θα-είναι-τ-1021201
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.05.2022 | 22:30

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι το πρώτο κόμμα

UPD 22:30

Σε δήλωση του μετά το κλείσιμο της κάλπης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι το πρώτο κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 61.000 μέλη.

Στη δήλωση Τσίπρα απάντησε η ΝΔ  και ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες θερμά για τη  μεγάλη σας συνεισφορά, θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για τη σημερινή γιορτή της συμμετοχής, γιορτή της δημοκρατίας.

Νομίζω ότι σήμερα κάναμε ένα μεγάλο, ένα σπουδαίο, ένα αποφασιστικό βήμα για να ξαναφέρουμε την ελπίδα πίσω στον τόπο μας, στην πατρίδα μας. Και το έχει ανάγκη.

Θέλω να σας θυμίσω ότι το βράδυ των εκλογών, της γλυκιάς ήττα του ΄19, γιατί πήραμε 32% του ελληνικού λαού, είχα μιλήσει τότε ότι αυτό το μεγάλο ποσοστό που μας δίνει ο δημοκρατικός κόσμος της πατρίδας μας είναι μια εντολή για μας, μια εντολή μετασχηματισμού, μια εντολή να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 τότε μελών με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ των δεκάδων χιλιάδων προοδευτικών πολιτών που μας στήριζαν και μας στηρίζουν.

Νομίζω λοιπόν  ότι σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση.

Και κάναμε αυτό το αποφασιστικό βήμα χάρη στην πρωτοφανή συμμετοχή των μελών μας, νέων και παλιών, 150 χιλιάδων και πλέον πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες για να στείλουν πίσω τον λογαριασμό. Πιστεύω ότι κάναμε αυτό το αποφασιστικό βήμα με την πρωτοφανή συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη της συλλογικής μας ηγεσίας.

Με την ένταξη πάνω από 110.000 νέων μελών στις γραμμές μας.

Με 172.000  συνολικά εγγεγραμμένα μέλη  στις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πια ένα άλλο κόμμα.

Ένα κόμμα πιο μαζικό, ένα κόμμα λαϊκό, ένα κόμμα νεανικό, ένα κόμμα σύγχρονο και ριζοσπαστικό.

Μα πάνω από όλα ένα κόμμα των μελών του.

Ο Κορμός της μεγάλης Προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας, που σήμερα

άπλωσε τις ρίζες του σε κάθε γειτονιά, κάθε πόλη, κάθε γωνιά της υπαίθρου, κάθε κοινωνική ομάδα.

Γίναμε σήμερα το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στη χώρα μας και ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική επιτυχία. Νομίζω ότι αυτό μετατρέπει την ελπίδα σε ισχυρή δύναμη αλλαγής.Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους, όσοι συμμετείχαμε σ’  αυτή τη διαδικασία. Πάνω απ’  όλα τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες, παλιά και νέα μέλη μας, που προσήλθαν στις κάλπες και έστειλαν πίσω το λογαριασμό αλλά και με τίμησαν προσωπικά  με την εμπιστοσύνη τους.

Αισθάνομαι βαριά αυτή την ευθύνη.

Θέλω να ευχαριστήσω τους περισσότερους

από τρεις χιλιάδες εθελοντές και εθελόντριες στις εφορευτικές επιτροπές που κράτησαν αψεγάδιαστη αυτή τη διαδικασία από το πρωί.

Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τον Ηλία Νικολακόπουλο, τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής. Όλα τα μέλη μας που εργάστηκαν άοκνα όλο αυτό το διάστημα. Τον Γραμματέα του κόμματος τον Δημήτρη Τζανακόπουλο,. Όλοι αυτοί, χιλιάδες μέλη μας εργάστηκαν για μιαψογη, διαφανή και αδιάβλητη διαδικασία.

Και θέλω να υπενθυμίσω

Ο ΣΥΡΙΖΑ  των 30.000 μελών τότε κέρδισε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κος Μητσοτάκης.

Αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας.

Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση.

Με ενότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τη νέα νίκη του λαού μας.

Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στην πατρίδα μας.

Να είστε καλά.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Καλή δύναμη και καλούς αγώνες, γιατί τώρα ξεκινάει ένας νέος μεγάλος και νικηφόρος γύρος για όλους εμάς,

Καλή δύναμη.

Γεια σας

UPD 22:00

Στην εκτίμηση πως η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να υπερβεί και τις 150.000 προχώρησε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) Ηλίας Νικολακόπουλος.

«Η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε στις 21:00, μπορεί να συνεχιστεί μόνο στα τμήματα που υπάρχουν ουρές με ανθρώπους που περιμένουν να ψηφίσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος. Και πρόσθεσε: «η συμμετοχή στην εκλογή προέδρου που ήταν ένα βασικό πολιτικό διακύβευμα διεξήχθη πάρα πολύ καλά αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε χειρόγραφη καταγραφή». Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το νούμερο της συμμετοχής στην προεδρική εκλογή «προσεγγίζει μπορεί και να υπερβεί τις 150.000».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έληξε στις 21.00 η ώρα ακριβώς. Δώσαμε μια ώρα παράταση. Μπορεί να συνεχιστεί όπως λέει η εκλογική νομοθεσία μόνο στα τμήματα όπου υπάρχουν ουρές που περιμένουν να ψηφίσουν.

Η συμμετοχή στην εκλογή του προέδρου, που ήταν ένα βασικό πολιτικό διακύβευμα, διεξήχθη πάρα πολύ καλά. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δώσουμε τον ακριβή αριθμό των ψηφισάντων, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να γίνει χειρόγραφη καταγραφή των προσερχομένων. Υπολογίζουμε πάντως ότι ο αριθμός αυτός προσεγγίζει, μπορεί και να υπερβεί τις 150.000. Ακριβή αριθμό θα μπορούμε να δώσουμε μετά από μία, μιάμιση ώρα περίπου, όπου ενδεχομένως να μπορούμε να δώσουμε και μία εκτίμηση για το αποτέλεσμα της κάλπης του προέδρου, υπέρ ή λευκά.

Η ψηφοφορία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής αφορούσε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο εκλογικό σώμα, όσους ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 21 Μαρτίου του 2022. Και προφανώς για τα αποτελέσματα της Κεντρικής Επιτροπής θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι αύριο, πιθανόν νωρίς το απόγευμα, γιατί, όπως καταλαβαίνετε,  με μεγάλο ψηφοδέλτιο και με πολλούς υποψήφιους η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης είναι μακρόσυρτη διαδικασία.

Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίον διεξήχθη η ψηφοφορία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και μικροπροβλήματα. Λογικό είναι σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία να αντιμετωπίζονται. Το ουσιαστικό όμως είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα, σχεδόν όλα, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, έστω κι αν αυτό προκάλεσε κάποιες μικρές καθυστερήσεις.

Παράλληλα οργανώθηκε και μια διαδικτυακή ψηφοφορία για ορισμένες διατάξεις του Καταστατικού, οι οποίες είχαν μείνει εκκρεμείς στη διάρκεια του συνεδρίου. Και τα αποτελέσματα αυτά έχουν ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθούν αύριο, γιατί αυτό δεν νομίζω ότι αφορά το ευρύτερο κοινό.

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπέρασε τις 140.000 η συμμετοχή

Ανέφερε ότι το τελικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την κάλπη του Προέδρου θα είναι γνωστό γύρω στις 22.30 με 23.00  απόψε.  Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ανέφερε ότι τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνουν γνωστά κατά πάσα πιθανότητα αύριο Δευτέρα μέχρι το απόγευμα καθώς “η καταμέτρηση των σταυρών είναι μία μακρόσυρτη διαδικασία”. Συγχρόνως θα γνωστοποιηθούν και τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις καταστατικές αλλαγές που εκκρεμούσαν από το Συνέδριο.

Ο κ. Νικολακόπουλος είπε ότι υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα στη διαδικασία η μεγάλη όμως πλειονότητα των οποίων αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.

UPD 21:00

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από κομματικές πηγές μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει 140.000 πολίτες για την ανάδειξη προέδρου και ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επιπλέον, η ψηφοφορία συνεχίζεται όπου υπάρχουν ουρές και κόσμος που περιμένει για να ψηφίσει.




UPD 20:00

Τις 130.00 ξεπέρασαν οι ψηφοφόροι με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση μιας ώρας. Οι κάλπες κλεινιτν στις 21:00.

Νωρίτερα

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λίγο μετά τις 17:00 έχει ξεπεράσει τις 100.000 πολίτες που έχουν ψηφίσει, σύμφωνα με πηγές του κόμματος.

Ειδικότερα, πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι «έσπασε το φράγμα» των 100.000 που ψήφισαν στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ-λίγο μετά τις 17:00 (εγγεγραμμένοι σε τάμπλετ). Υπογραμμίζουν δε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη διπλασιάσει τα μέλη του και η ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός είναι να κλείσουν οι κάλπες στις 20:00, ωστόσο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τη ροή ψηφοφόρων που προσέρχονται στις κάλπες, θα δοθεί παράταση.