ΣΥΡΙΖΑ: Παράνομη η απόρριψη ελέγχου της δημοσκόπησης της Opinion Poll

Σε κοινή τους δήλωση οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τα παράπονα τους για την απόρριψη από τον Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ελέγχου σε δημοσκόπηση της Opinion Poll. Συγκεκριμένα δηλώνουν ότι η δικαιολογία της απόρριψης είναι αυθαίρετη και ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται να τηρήσει τον νόμο για τον έλεγχο των δημοσκοπήσεων.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, απέρριψε σήμερα το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., που είχε υποβληθεί εδώ και ένα μήνα, ώστε να ζητηθούν περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τη δημοσκόπηση της Opinion poll που δημοσιεύθηκε στις 31/05/2021, όπως προβλέπει η νομοθεσία βάσει του αρ.4 παρ.8 του νόμου 3603/2007. Ως αιτιολογία ο κ. Πρόεδρος επικαλέσθηκε αποκλειστική αρμοδιότητα της εταιρίας Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, επιχείρημα αυθαίρετο όπως είναι φανερό από τον παραπάνω νόμο που δίνει δυνατότητα ελέγχου και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων ουδέποτε, κατά δήλωση του ίδιου του Προέδρου της, συνεδρίασε και επί 13 χρόνια παραμένει «άφωνη» . Το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται να τηρήσει το νόμο και να κάνει δεκτό το αίτημα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον έλεγχο συγκεκριμένης δημοσκόπησης όπως ρητά δίνει τη δυνατότητα ο σχετικός νόμος, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Αρνείται να εφαρμόσει το νόμο γιατί επιδιώκει να αποφύγει τον έλεγχο στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση; Αρνείται να εφαρμόσει το νόμο γιατί φοβάται πως ένας τέτοιος έλεγχος μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο ελέγχου και άλλων δημοσκοπήσεων στο μέλλον; Γιατί να μην θέλει η κυβέρνηση να επιβεβαιωθεί η άρτια και σύμφωνα με τους κανόνες της στατιστικής επιστήμης, διενέργεια της συγκεκριμένης ή άλλων δημοσκοπήσεων;

Η πρόθεσή της να μην ανοίξει το ζήτημα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που άπτεται της ποιότητας της Δημοκρατίας και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, είναι παραπάνω από εμφανής και την εκθέτει. Το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει ενεργό διότι θεωρούμε προσχηματική την επίκληση των λόγων απόρριψής του. Ως εκ τούτου θα προβούμε σε σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε με τη συμφωνία των 2/5 των μελών της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας, να εγγραφεί το αίτημά μας στην ημερήσια διάταξη της επόμενης τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής.»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ, OPINION POLL


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]