ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γιώργος Μωραΐτης υπήρξε εμβληματική μορφή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Γιώργου Μωραΐτη

Ο Γιώργος Μωραΐτης, μια εμβληματική μορφή της εθνικής μας αντίστασης, και του κομμουνιστικού κινήματος, «έφυγε» σήμερα.

Στο ΕΑΜ, και στον ΕΛΑΣ, εξ απαλών ονύχων, και αργότερα στον ΔΣΕ, στην παρανομία, και στις φυλακές του μετεμφυλιακού κράτους και της χούντας, ο Γιώργος Μωραΐτης υπηρέτησε με αφοσίωση και σταθερότητα τις ιδέες του, παρά τους άγριους διωγμούς, τα βασανιστήρια, και τις κάθε λογής αντιξοότητες.

Υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλος της διεύθυνσης του Ριζοσπάστη, και συγγραφέας πολλών βιβλίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη συντρόφισσα του Όλγα, στους συγγενείς, στους φίλους, και στους συναγωνιστές του.

Βιογραφικό του Γιώργου Μωραΐτη

Ο Γιώργης Μωραΐτης γεννήθηκε στη Μενδενίτσα Φθιώτιδας το 1927. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής πήρε μέρος στην Αντίσταση ως αντάρτης στον ΕΛΑΣ και αργότερα στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ). Για τη δράση του αυτή καταδικάστηκε «δις εις θάνατον» το 1957. Τελικά, η ποινή του μετατράπηκε και έμεινε στη φυλακή έως το 1966. Το 1966 και το 1967 εργάζεται στις εφημερίδες «Αυγή» και «Δημοκρατική Αλλαγή».

Με την κήρυξη της δικτατορίας δημοσιογραφεί στις παράνομες εφημερίδες «Αδούλωτη Αθήνα» και «Ριζοσπάστης», στις οποίες είχε και την ευθύνη έκδοσής τους. Από το Νοέμβριο του 1968 έως τον Ιούνιο του 1973 φυλακίζεται, αλλά ακόμη και από την απομόνωση στέλνει ειδήσεις, ανταποκρίσεις και χρονικά σε εφημερίδες των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως η «Φωνή της Αλήθειας», «Ντόιτσε Βέλε» κ.α.

Η χούντα, για τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα του επιφύλαξε πλήθος τιμωριών ενώ το στρατοδικείο του επέβαλε εικοσαετή κάθειρξη. Για τη δράση του αυτή ήταν ένας από τους τρεις δημοσιογράφους που βράβευσε η Παγκόσμια Οργάνωση Δημοσιογραφίας κατά τη διάρκεια της επταετίας. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 και έως τη συνταξιοδότησή του εργάστηκε στην αρχισυνταξία του «Ριζοσπάστη».

Παράλληλα με τη δημοσιογραφία ο Γιώργης Μωραΐτης έγραψε πλήθος βιβλίων. Ενδεικτικά: «Με κομμένη ανάσα» (νουβέλα), «Βοδονίτσα-Το κάστρο των Θερμοπυλών» (ιστορική μελέτη), «Πίσω από τα σίδερα» (χρονικό φυλακών), «Ρεπορτάζ κάτω από τις Ερπύστριες» (ρεπορτάζ από την παρανομία επί Χούντας), «Κόντρα στη Χούντα» (άρθρα & άλλα δημοσιεύματα), «Εκάς οι βέβηλοι-Το κατηγορώ του Πλουμπίδη» (άρθρα) , «Αναμνήσεις ενός αντάρτη Τομ. Α΄», «Αναμνήσεις ενός αντάρτη Τομ. Β΄».

Ήταν μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΔΑΕΑ), του Συνδέσμους Φυλακισθέντων -Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ 1967-1974) και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ).

Η τελετή αποχαιρετισμού του Γιώργη Μωραΐτη θα γίνει την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018, στις 16.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου και η ταφή στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜΩΡΑΙΤΙΔΗΣ, ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!