συριζα-να-αποσυρθούν-οι-αστυνομικές-δ-871673
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.09.2022 | 12:46

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από το ΑΠΘ-Πανικόβλητη η κυβέρνηση

Κριτική κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ασκεί σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης μετά την εμφάνιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο ΑΠΘ.

Δείτε την ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπροστά στον πανικό της με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και την νέα οικονομική και κοινωνική κρίση, επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας, δημιουργώντας σκηνικό έντασης στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μετά το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, η πανεπιστημιακή αστυνομία έκανε την εμφάνισή της χθες το βράδυ και στο ΑΠΘ.

Η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα του νόμου και της τάξης, επιμένει να εγκαινιάσει ένα καθεστώς περιορισμού της ακαδημαϊκής ειρήνης και ελευθερίας με μέτρα που δε θέλει κανείς, ξοδεύοντας μάλιστα τα χρήματα των φορολογουμένων άσκοπα σε εποχή ένδειας.

– Συγκροτεί τις ΟΠΠΙ, ειδικό αστυνομικό σώμα για να επιτηρεί τα πανεπιστήμια, χώρους όπου είναι πασίγνωστο πως η παραβατικότητα είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη του περιβάλλοντος αστικού χώρου.

– Απασχολεί άλλους αστυνομικούς (ΜΑΤ) για να φυλάσσουν τους προηγούμενους, μειώνοντας αναγκαίο προσωπικό και εξασθενώντας άλλες αναγκαίες για την ασφάλεια των πόλεων και ουσιαστικές υπηρεσίες ελέγχου. Είναι αναμενόμενο οι ίδιοι οι αστυνομικοί, να δείχνουν απροθυμία στην εκτέλεση ενός άχαρου και περιττού έργου.

– Ωθεί αντικειμενικά νέους ανθρώπους, όπως είναι οι φοιτητές, να δαπανούν χρόνο από τη μελέτη τους, για να διαδηλώσουν και να διατρανώσουν υπέρ της ακαδημαϊκής ελευθερίας χωρίς αστυνομικές επιτηρήσεις σε κάθε βήμα.

Στη Δημοκρατία η ελευθερία είναι ο κανόνας και ο έλεγχος η εξαίρεση. Προκλητικές, περιττές και πολυδάπανες δράσεις, δεν αναγνωρίζονται ως καθήκον των υπηρεσιών μιας δημοκρατικής Πολιτείας. Καθήκον της κυβέρνησης είναι να υπαναχωρήσει άμεσα.

Οφείλει να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από κάθε πανεπιστήμιο της χώρας και να σταματήσει να αντιμετωπίζει τους νέους και τις νέες ως εν δυνάμει εγκληματίες.