ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε τροπολογία για την αναστολή της υπηρεσίας υπαίθρου (έγγραφο)

Εν όψει της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια του σ/ν του Υπουργείου Υγείας, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει τροπολογία, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Ξανθού, τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Υγείας, με την οποία προτείνουν την αναστολή για ένα έτος της υποχρέωσης των γιατρών να εκπληρώνουν την υπηρεσία υπαίθρου πριν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην αιτιολογική έκθεση αναφέρουν πως με τον Νόμο 4368/2016 δόθηκε ένα πλαίσιο επαρκών κινήτρων για την κάλυψη των θέσεων ιατρών άγονων και νησιωτικών περιοχών, όπως η πενταπλάσια αναγνώριση της θητείας υπαίθρου ως προϋπηρεσίας για την μεταγενέστερη κάλυψη θέσεων στο Ε.Σ.Υ. ή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η χορήγηση, χρηματικών και μη, παροχών.
Επιπλέον, η εφαρμογή της διάταξης που επιβάλει την εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου πριν την αίτηση για την έναρξη ειδικότητας, οδήγησε στην αδυναμία της έναρξης της ειδικότητας για τους ιατρούς που επέλεγαν τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, και συνεπώς στην δημιουργία κενών θέσεων ειδικευομένων, δηλ. δημιούργησε σημαντική έλλειψη αναγκαίου ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη επειγόντων πολυάριθμων περιστατικών στην δευτεροβάθμια φροντίδα.
Πλέον, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα και ενόψει των προαναφερόμενων κινήτρων που δόθηκαν, έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα της κάλυψης των θέσεων ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, τόσο στις κοινές, όσο και στις λοιπές άγονες και νησιωτικές περιοχές, δηλαδή εκπληρώθηκαν οι στόχοι των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θεωρούσαν ως προαπαιτούμενο την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου. Επιπρόσθετα, ενόψει της παγκόσμιας πανδημίας το κορωνοϊού (COVID-19), που έχει επηρεάσει και την χώρα μας, υφίσταται άμεση και επιτακτική ανάγκη για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από ειδικευμένους ιατρούς, οι οποίοι θα καλύψουν αντίστοιχες κενές θέσεις στην δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!