συριζα-κατέθεσε-τρεις-τροπολογίες-γι-872937
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.01.2022 | 19:23

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε τρεις τροπολογίες για την ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την ενίσχυση των ανθρώπων του Πολιτισμού που δοκιμάζεται σκληρά για πολλοστή φορά σε όλη την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ, Σίας Αναγνωστοπούλου.

Στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου εισήχθηκαν σήμερα Τρίτη 11.1 δύο κυρώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Κινηματογραφικές Συμπαραγωγές (Αναθεωρημένη)», ανέφερε: «Πρόκειται  για μία αναθεωρημένη σύμβαση, αυτής του 1992. Επί χρόνια έγιναν διαβουλεύσεις από επιτροπές και ανθρώπου με γνώσεις στο αντικείμενο σε επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπάρχει τώρα μία σύμβαση που προσπαθεί να λύσει μεγάλα θέματα που θέτουν οι παραγωγές, η παγκοσμιοποίηση της κινηματογραφικής παραγωγής και να προστατεύει όσο το δυνατόν την ευρωπαϊκή παραγωγή. Είναι μία νέα σύμβαση με σημαντικές αλλαγές από το 1992, μένει να εφαρμοστεί για να δούμε τα αποτελέσματά της. Μερικά οφέλη: οριοθετείται η σχέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά κράτη που παίρνουν μέρος σε μία συμπαραγωγή, υπάρχει ένα καθολικό πλαίσιο πια για αυτές τις παραγωγές –ειδικά για κράτη μη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης- ενώ πριν χρειάζονταν διμερείς συμβάσεις. Επίσης μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής σε πολυμερείς συμπαραγωγές. Υπάρχει ένα όργανο που θα επιβλέπει τις συμπαραγωγές, τη διανομή των έργων, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Συμπερασματικά, πρέπει να δοκιμαστεί το κείμενο».

Όσον αφορά την δεύτερη κύρωση που αφορά Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Εκδόσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε: «Επειδή πρόκειται για χρήματα που θα καταβληθούν, θα χρειαζόταν να υπάρχουν ανοιχτές, διαφανείς αξιοκρατικές διαδικασίες, ώστε η διάθεση των χρημάτων να μην γίνει με τις συνήθεις διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων, τουλάχιστον σε ότι αφορά την επιλογή τίτλων κλπ. Όπως θα έπρεπε να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες για την επιλογή και ανάθεση σε εκδότες που θα σηκώσουν αυτή τη δουλεία. Ο κλάδος του βιβλίου είναι ιδιαιτέρως πληττόμενος, θα ήταν καλό να δοθεί μεγάλη σημασία. Με αφορμή αυτό το μνημόνιο συνεργασίας θα ήθελα να ρωτήσω, τι έχει κάνει η κυβέρνηση δύο χρόνια για το πεδίο του βιβλίου το οποίο πλήττεται ιδιαίτερα. Τι έχει κάνει για να φτιάξει έναν ενιαίο φορέα του βιβλίου, όπως είχε σχεδόν φτάσει στο τελικό στάδιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταργηθεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρούσε στη σύσταση, είχε φτάσει στο τέλος, τώρα δεν γίνεται τίποτα. Καταθέτουμε για τρίτη φορά την τροπολογία που αφορά τη βιβλιοπαραγωγή, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον κατώτερο και κάνω έκκληση αυτή τη φορά και στην πλειοψηφία και ο υπουργός να την αποδεχτούν αυτή τη φορά, όπως και την τροπολογία που επίσης καταθέσαμε και αφορά το δικαίωμα για  δημόσιο δανεισμό από βιβλιοθήκες».

Στην συνέχεια της εισήγησής της, η Τομεάρχης Πολιτισμού αναφέρθηκε στον Σύγχρονο Πολιτισμό και τους ανθρώπους του, τονίζοντας πως: «Χθες, την ώρα που ένα επικοινωνιακό σόου λάμβανε χώρα στο μουσείο της Ακρόπολης, ο κόσμος του Πολιτισμού για ακόμα μία φορά, βρισκόταν στους δρόμους. Ακόμα μία φορά, επί δύο χρόνια, διεκδικώντας το αυτονόητο. Ζητώντας δηλαδή, η κυβέρνηση να κοιτάξει τον Πολιτισμό και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου του. Γιατί Πολιτισμός χωρίς τους ανθρώπους του δεν υπάρχει. Είναι η τρίτη φορά, επίσης που αποστείλαμε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας να συγκληθούν από κοινού οι αρμόδιες επιτροπές Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, να έρθουν οι αρμόδιοι υπουργοί, λοιμωξιολόγοι και αντιπροσωπεία καλλιτεχνών και εργαζομένων του χώρου, προκειμένου να διαβουλευτούμε. Είναι η αρχή της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση ζητάει συνεχώς συναίνεση. Η συναίνεση σημαίνει διαβούλευση. Δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι του Πολιτισμού να είναι στον αέρα, να πλήττονται με αυτό τον βάναυσο τρόπο. Λήφθηκε το μέτρο πρόσφατα για την απαγόρευση της μουσικής. Προχωρήσατε σε κάποια μέριμνα στήριξης αυτών των ανθρώπων; Λήφθηκε καμία μέριμνα για επιδότηση των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης; Καταθέτουμε επίσης, για τρίτη φορά, τροπολογία για κρατική επιχορήγηση στους Οργασμούς Συλλογικής Διαχείρισης. Μας είχε πει η κ. Μενδώνη την προηγούμενη φορά ότι θα το δει καθώς είναι στη σωστή κατεύθυνση. Έχει περάσει ένας χρόνος. Ξέρετε, οι άνθρωποι του Πολιτισμού δεν είναι επαίτες. Διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό. Και ρωτώ: είναι δυνατόν σε αυτή τη χώρα 49 σωματεία να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και ο πρωθυπουργός να μην καλεί αντιπροσωπεία μετά από δύο χρόνια, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους; Να μην τους καλεί η υπουργός Πολιτισμού; Βέβαια, εδώ δεν καταδέχτηκαν να συζητήσουν με αυτούς που θεωρούν του άριστους των αρίστων, με τους επιστήμονες διεθνούς κύρους οι οποίοι υπέγραψαν την επιστολή για τις αρχαιότητες της Θεσσαλονίκης».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε πως: «Ας αναλογιστούμε όλοι μας τι οφείλουμε στον κόσμο του Πολιτισμού. Τι οφείλουμε στη συγκρότηση της κοινωνίας, στην ταυτότητα της κοινωνίας, στο θάρρος και στην έμπνευση της κοινωνίας. Μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι, που δημιούργησε και η υπόθεση Λιγνάδη, με το ήθος της υποκριτικής τους τέχνης, ήταν οι πρώτοι που έριξαν φως σε αυτή την κοινωνία και στο τι συμβαίνει. Οι καλλιτέχνες κα οι άνθρωποι του Αθλητισμού. Τους οφείλουμε. Δεν είδαμε το υπουργείο Πολιτισμού να υπερασπιστεί, ακόμα και την ελευθερία αυτού του κόσμου. Βλέπουμε σε καλλιτεχνικούς χώρους να μπουκάρει όποιος θέλει και να διακόπτει μία παράσταση, βλέπουμε λογαριασμούς ανθρώπων του Πολιτισμού στα κοινωνικά δίκτυα –Κραουνάκης, Μιθρυδάτης, Ζαραλίκος, Ακρίτα κ.α.- να μπλοκάρονται και δεν βγαίνει η υπουργό Πολιτισμού και να πει προστατεύω, υπερασπίζομαι την ελευθερία των καλλιτεχνών, ρητά και κατηγορηματικά. Είναι ντροπή να τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ως επαίτες. Είναι ντροπή δική μας, γιατί αυτοί οι χώροι στους οποίους παράγεται πολιτισμός, αυτή τη στιγμή δεν έχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Καλέστε επιτέλους μία αντιπροσωπεία, συζητήστε μαζί τους. Δεν πάει άλλο, είναι πλήγμα για την ίδια την κοινωνία. Ο κόσμος του Πολιτισμού δεν παλεύει μόνο για τον εαυτό του, παλεύει για όλους εμάς