συριζα-η-διαστρέβλωση-του-σκανδάλου-novartis-938974
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.01.2022 | 22:25

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαστρέβλωση του σκανδάλου Novartis σε δήθεν «σκευωρία Novartis»

Για «διαστρέβλωση της υπόθεσης του ‘σκανδάλου Novartis‘, προκειμένου να εμφανιστεί ως δήθεν ‘σκευωρία Novartis’», κάνει λόγο ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αποτέλεσε (σ.σ. η διαστρέβλωση αυτή) σταθερή επιδίωξή της, από την αρχή της θητείας της».

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρει ότι η υπόθεση εισέρχεται στην επόμενη φάση της και συνεχίζει την επίθεσή του εναντίον της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως «αφού δεν δίστασε να κατατρομοκρατήσει μάρτυρες και να καρατομήσει εν ενεργεία εισαγγελείς‧ αφού ευνόησε κάθε κώλυμα στην εξέλιξη των υποθέσεων των Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδου‧ αφού παραγνώρισε την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που την καλούσε να καταθέσει αγωγή κατά της εταιρείας για τις πρακτικές της στην Ελλάδα, έστρεψε, με διαρροές και πιέσεις, όλες της τις προσπάθειες στο να διαμορφώσει τις συνθήκες και το ανάλογο περιβάλλον για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δημοσιογράφους που θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους».

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η κλήση δημοσιογράφων σε απολογία, «με αφορμή την άσκηση κριτικής, μαχόμενης και ερευνητικής δημοσιογραφίας, εγκλωβίζει ακόμη και τα όργανα της Δικαιοσύνης μέσα στο τοξικό κλίμα που η κυβέρνηση διαμόρφωσε».

Στην σύγχρονη Ελλάδα, «που αντιμετωπίζει τις πολλαπλές κρίσεις που δημιουργεί η διακυβέρνηση της ΝΔ», προσθέτει ο κ. Ξανθόπουλος, «το δημοκρατικό όραμα των πολιτών δεν περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός τεράστιου σκανδάλου σε μια χωρίς προηγούμενο μείζονα θεσμική κρίση της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας για χάρη του κ. Μητσοτάκη και της εκδικητικότητάς του απέναντι σε όσους τον ελέγχουν αντί να τον λιβανίζουν».​

ΝΔ: Ανεπίτρεπτο να αμφισβητείται η ανεξαρτησία του Αρείου Πάγου

Σε απάντησή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφέρει:

«H NΔ απέφυγε να σχολιάσει την κλήση σε απολογία με βαρύτατες κατηγορίες, του εκδότη του Documento K. Βαξεβάνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να υποδυθεί τον συνήγορο υπεράσπισής του καλείται να απαντήσει ευθέως: θεωρεί ότι η ανώτατη δικαστική εξουσία στη χώρα, ο Άρειος Πάγος ενεργεί κατόπιν πολιτικών εντολών; Εμπιστεύεται ή όχι την ανεξάρτητη δικαιοσύνη; ο κ. Βαξεβάνης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου παρά τα όσα έχουν καταγγελθεί εις βάρος του; Καταλαβαίνουμε την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον εκλεκτό του ειδικά μάλιστα μετά τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα της Βουλής, στο οποίο αναφέρεται η ανάγκη διερεύνησης του ρόλου του στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Όμως είναι ανεπίτρεπτο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκειμένου να υπερασπιστεί τον κ. Βαξεβάνη,  να αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Αρείου Πάγου και να προσβάλλει ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που επιτελούν το συνταγματικό τους καθήκον».