συριζα-γιατί-δεν-καταργείτε-τα-δημοτι-1034020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 30.06.2022 | 15:23

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί δεν καταργείτε τα δημοτικά συμβούλια να τελειώνουμε, κύριε Βορίδη;

Πάρα τις έντονες αντιδράσεις της ΚΕΔΕ αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο στην Αυτοδιοίκηση, φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή τη διάταξη που αφαιρεί από τους επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων το δικαίωμα να εισάγουν προς συζήτηση θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στα δημοτικά συμβούλια.

Αυτό αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους, οι τομεάρχες Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και του αναπλ. Τομεάρχης Εσωτερικών & υπεύθυνου για την Αυτοδιοίκηση Μίλτος Χατζηγιαννάκης και σημειώνουν:

Προκειμένου να πετύχει τις μικροκομματικές και πελατειακές της επιδιώξεις, η Νέα Δημοκρατία δεν ορρωδεί πουθενά. Το Σύνταγμα, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, οι φιλελεύθερες αξίες, οι δημοκρατικές επιταγές και κατακτήσεις αποτελούν ψιλά γράμματα, αν όχι εμπόδια στον δρόμο της.

Τα τελευταία τρία χρόνια η Αυτοδιοίκηση και ακόμα περισσότερο ο θεσμός των δημοτικών συμβουλίων δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση από τους υπουργούς του Κ. Μητσοτάκη. Αντισυνταγματικά -με τη βούλα του ΣτΕ- αποψιλώθηκαν οι αρμοδιότητές τους, αντισυνταγματικά άλλαξε ο τρόπος εκλογής αντιδημάρχων, αντισυνταγματικά φιμώνονται σήμερα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Το ερώτημα λοιπόν ένα: Αφού τους ενοχλεί τόσο πολύ η κριτική, γιατί δεν καταργούν τα δημοτικά συμβούλια εντελώς να μην ταλαιπωριούνται;

Η νομοθετική φίμωση της μειοψηφίας στη λογική του “αποφασίσωμεν και διατάσσωμεν” είναι το τελευταίο όπλο μιας κυβέρνησης που καταρρέει. Πολύ σύντομα η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποτελεί παρελθόν και μαζί της θα αποτελέσουν παρελθόν οι θλιβερές σελίδες στην ιστορία της τοπικής δημοκρατίας.

Η προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένα από αυτά τα αντιδημοκρατικά τετελεσμένα και θα αποκαταστήσει το τραυματισμένο κύρος της Αυτοδιοίκησης, τόσο νομοθετικά όσο και στην πράξη.