συριζα-φαβορί-για-τη-θέση-του-γραμματέ-1237476
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.09.2023 | 16:28

ΣΥΡΙΖΑ: Φαβορί για τη θέση του γραμματέα ο Τεμπονέρας -Απομακρύνεται το συνέδριο

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι το πρώτο φαβορί για τη θέση του επόμενου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Aftodioikisi.

Προεκλογικά, ο δικηγόρος και μέλος της κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συναντηθεί και με τους πέντε υποψήφιους αρχηγούς.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Aftodioikisi, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προτείνει έκτοτε στον κ. Τεμπονέρα τη θέση του γραμματέα του κόμματος, εάν εκλεγόταν πρόεδρος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογικών διεργασιών, ο Διονύσης Τεμπονέρας τήρησε αυστηρή ουδετερότητα δίχως να δείξει ποιον υποστηρίζει ως επόμενο αρχηγό. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι υποστήριξε την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναβεβαίωσε την πρότασή του προς τον κ. Τεμπονέρα, με τον δεύτερο να ζητά λίγο χρόνο. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι η νυν γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, θα αντικατασταθεί. Φυσικά, το επιτελείο Κασσελάκη εξετάζει και εναλλακτικές σε περίπτωση που κάτι δεν ευδοκιμήσει με τον κ. Τεμπονέρα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο Διονύσης Τεμπονέρας είχε προτείνει την εκλογή του επόμενου γραμματέα από το συνέδριο του κόμματος.

«Η επανίδρυση του φορέα απαιτεί, παράλληλα, ένα πρόσωπο ισχυρό, εκλεγμένο από τη συνεδριακή βάση, που θα έχει την ευρεία πολιτική νομιμοποίηση, να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αυτή υπόθεση. Η συνθήκη αυτή κακώς αποτυπώνεται στον δημόσιο λόγο ως “άτυπη δυαρχία” αφού αφενός η βάση εκλογής μεταξύ προέδρου και γραμματέα είναι διαφορετική (νέα κομματική βάση/συνέδριο) και αφετέρου το κόμμα δεν ανεξαρτητοποιείται-αυτονομείται, αλλά εκφράζει και συνεπικουρεί τον πρόεδρο, που ηγείται, ως πρώτος μεταξύ ίσων, στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων του κόμματος» είχε γράψει σχετικά στο Facebook.

Απομακρύνεται το συνέδριο

Όσον αφορά στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο, αυτό φαίνεται ότι απομακρύνεται. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Aftodioikisi, το πιθανότερο σενάριο είναι να πραγματοποιηθεί το συνέδριο τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2024. Και τούτο, όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, έχει μια «πολιτική λογική».

Οι άνθρωποι που γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν μέλη του, και ψήφισαν τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν έχουν προλάβει να οργανωθούν και να δικτυωθούν στις τοπικές του κόμματος. Ως εκ τούτου, εάν το συνέδριο γινόταν άμεσα, στις προσυνεδριακές διαδικασίες που προηγούνται, ο νέος αρχηγός δεν θα είχε στελεχιακή «αντιπροσώπευση». Έτσι το συνέδριο μετατίθεται για το νέο έτος.

Αυτό που φαίνεται ότι θα γίνει πιο άμεσα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται ποιον ρόλο θα αναλάβει στον νέο ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς, η υποστήριξη του οποίου ήταν καθοριστική για την νίκη Κασσελάκη. Το ίδιο ισχύει και με τον Παύλο Πολάκη, κομβικό υποστηρικτή Κασσελάκη.

Σήμερα, γνωστοποιήθηκε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος θα συνεχίσει να ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ χθες, ο κ. Κασσελάκης όρισε τον Μανώλη Καπνισάκη ως Διευθυντή του Πολιτικού  Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθέτησε τον Γιώργο Τσίπρα ως διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ η Δώρα Αυγέρη ανέλαβε χρέη εκπροσώπου Τύπου.