ΣΥΡΙΖΑ -Ελληνικό: Εννιά μήνες μετά η ΝΔ πανηγυρίζει για τις κατεδαφίσεις

  • Απο Aftodioikisi Press
  • 3 Απριλίου 2020 - 19:00
  • Comments Off

Δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά, του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλου και του τομεάρχη Πολιτισμού, Π. Σκουρολιάκου για το Ελληνικό

«Εννιά μήνες μετά στο Ελληνικό η ΝΔ πανηγυρίζει για τις κατεδαφίσεις»

Παρακολουθούμε με έκπληξη τα διθυραμβικά δελτία τύπου της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, οι οποίοι έφτασαν σε σημείο να ανακοινώνουν «έναρξη εργασιών στο Ελληνικό», ενώ πρόκειται για απλές οφειλόμενες διοικητικές πράξεις (αποφάσεις ΚΑΣ, Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων). Για αποφάσεις, προαπαιτούμενες μάλιστα της διαπιστωτικής πράξης του υπουργού Ανάπτυξης, η οποία καθυστερεί ήδη με βάση τις προβλέψεις του δικού του νόμου (4663/2020), και οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των μετοχών, που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών.

Ενώ η ΝΔ δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι σε μία εβδομάδα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης θα επιλύονταν όλες οι θεσμικές εκκρεμότητες και θα ξεκινούσαν οι εργασίες στο Ελληνικό, έχουν περάσει εννέα μήνες και αρκετές τροπολογίες και τελικά το μόνο που προσπαθούν να επιτύχουν είναι η έναρξη κατεδαφίσεων των υφιστάμενων κτηρίων.

Τους υπενθυμίζουμε ότι από πουθενά δεν προκύπτει πως η εκτέλεση των κατεδαφίσεων είναι υποχρέωση του Δημοσίου. Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης που έχει κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο προβλέπεται ότι οι κατεδαφίσεις είναι υποχρέωση του επενδυτή, μετά τη μεταβίβαση των μετοχών. Επίσης, ποτέ στη σύγχρονη ιστορία, οι κατεδαφίσεις δεν αποτέλεσαν επένδυση και αναπτυξιακό έργο.

Αντί λοιπόν να απολογηθούν για τα ψέματα που αράδιαζαν, ας απαντήσουν τι έχουν κάνει για την ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων που οδηγούν στη μεταβίβαση των μετοχών και στην καταβολή της πρώτης δόσης στο ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με τη σύμβαση, γιατί μόνο τότε θα έχουμε έναρξη της επένδυσης.

Επίσης, θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να φορτώσει στον ελληνικό λαό το κόστος των κατεδαφίσεων, προκειμένου να παρουσιάσει επικοινωνιακά ότι τάχα ξεκινάει η επένδυση, ή να επιχειρήσει εκ νέου τροποποίηση της σύμβασης εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου. Πιθανή εκμετάλλευση των κατεδαφίσεων και παρουσίασή τους ως ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης, θα θεωρηθεί μάλλον ως κακόγουστο και καθυστερημένο πρωταπριλιάτικο αστείο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!